Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Építenek – és eladásra várnak

A kérdés: csökken vagy nő a lakásépítési kedv? Az idei esztendő valamilyen változást biztosan hoz...
Csökken vagy nő a lakásépítési kedv – az itt a kérdés. Mert igaz, hogy sok új lakás kellene, ám a „fizetőképes kereslet" nem nagyon akar nőni. Az idei esztendő valamilyen változást biztosan hoz...

A kormány úgynevezett Fészerakó programja elsősorban a fiatalok otthonteremtéséhez kíván különféle kedvezményekkel segítséget nyújtani, másrészt viszont a lakásépítő vállalkozásokat is ösztönözni. Nem lesz könnyű ezt a kettőt összehangolni, lévén, hogy nem egészen azonosak az érdekek. Az otthonteremtők értelemszerűen az olcsóbb lehetőséget keresik, az építő vállalkozók pedig, szintén a maguk szempontjából érthetően a legjobb elérhető nyereséget. a lakáspiacon tapasztalható is ez a kettősség.

Vevőre várva

Becslések szerint az új lakások 15-20 százalékát nem tudják eladni az építők, más, beruházói számítások szerint viszont a tavaly épült lakások 30-50 százaléka eladatlan. Ha e kétféle adatot „átlagoljuk", nagyjából való képet kaphatunk: az újonnan épült, elsősorban társasházi lakások egyharmada még az építő nyakán van. Szakemberek szerint az ok az, hogy ezek a lakások a minőségükhöz képest túlságosan drágák.
Az új lakástörvény szerint kedvezően változnak a lakásvásárlási támogatások. Van némi árnyoldala is, eddig ugyanis 30 millió forintig illetékmentes volt a vásárolt lakóingatlan, idén már csak 15 millió forintig. Márpedig a szóban forgó, eladatlan lakások zömmel nem az olcsóbb kategóriába tartoznak.

A kormány azzal igyekszik mégis a vállalkozókat ösztönözni, hogy lehetőséget biztosít az eladatlan lakások átmeneti bérbe adására. Az így bérbe adott lakást három év elteltével is olyan feltételekkel lehet értékesíteni, mint az újat (teljes szocpol, stb.).

Az önkormányzatok miből?

Nem tudni, az építési vállalkozók mennyi rációt látnak majd ebben a lehetőségben. A győri lakásirodát mindenesetre még egyik sem kereste meg, hogy: vannak lakásaim, talán az önkormányzat tudna valamit kezdeni velük, akár állami lakbértámogatással... Wajzer Gábor irodavezető szerint csupán néhány magánérdeklődő akadt. (A rendelet szerint a legalább öt évre bérbe adott magánlakások beszedett bérleti díja után nem kell adót fizetni!)
Azt sem lehet még tudni, hogy a rászorulók a Fészekrakó program szerinti, maximum 7 ezer forintos állami lakbértámogatás mellé hogyan, milyen forrásból kaphatnak talán ugyanilyen mértékű önkormányzatit is. Wajzer Gábor szerint nem valőszínű, hogy a tavasz közepe-vége előtt megszülethet egy ilyen helyi rendelet. Ez egyébként aligha érintené a szóbanforgó lakásokat. Az újonnan épített lakások piaci bérleti díja havi 50 ezer körül jár – ilyesmiről a rászorulók még támogatás mellett is legfeljebb ha álmodhatnak... Más településeken, nyilván a helyi viszonyok függvényében, de arányítva hasonló a helyzet.

Még tartott a lendület

Győrben tavaly 1149 lakás építésére adtak ki engedélyt, tudtuk meg Székely Győzőtől, a polgármesteri hivatal építési hatósági csoportjának vezetőjétől. Összesen 819 volt a kiadott használatba vételi engedély, azonban ez nem jelenti, hogy ennyi lakásba be is költöztek. Csupán azt, hogy elkészültek, s úgymond eladásra alkalmasak. A Győrben épült lakások 30 százaléka családi ház, 70 százaléka társasházas épületben van. Ménfőcsanak, Sziget, Révfalu, Nádorváros a legkedveltebb területek.

Van, aki „befagyaszt"

A vállalkozók lakásépítési kedve az utóbbi néhány évben megugrott, a tavalyi és tavalyelőtti azonos szinten volt. Vajon milyen lesz az idén?
Az Integrál-H. Rt. ebben az évben egészen biztosan nem épít lakásokat, ilyen programját „befagyasztja". Pedig Imre István elnök-vezérigazgató szerint kész tervek és előkészített területek egyaránt vannak. Szerinte talán két év múlva lesz olyan kereslet, hogy az igényes lakások eladhatók lesznek. Az Integrálnak eddig az eladásokkal nem volt gondja, így nem is gondolkodik lakások bérbeadásán. Kifejezetten bérlakás építéshez viszont (ami tíz év alatt se térül meg a vállalkozónak) nincsenek meg a feltételek.
Imre István szerint egyébként annak, aki nem tudja eladni megépített lakásait, valóban érdemes elgondolkodnia az átmeneti bérbeadáson. A banki kamatok ugyanis az üresen álló lakásokra is „ketyegnek", legalább ebből le lehet valamit faragni a bérleti díjjal.

Építenek – és eladásra várnak

Hogy valójában mennyi megépült lakás áll eladatlanul, senki se tudja, a vállalkozók érhetően nem büszkélkednek vele. Ha az országos becslésre hagyatkozunk, Győrben úgy kétszáz körül lehetne. Nagy valószínőséggel azonban ennél lényegesen több, ha az ember figyeli az újsághirdetéseket, vagy például az interneten az „ingatlanos" honlapokat. Válasszuk mondjuk a www.gyorilakasok.hu címet. A rendszer október óta működik, és még folyamatos feltöltés alatt áll. A győri új építésű, eladásra váró kínálatban jelenleg 10 kivitelező 189 lakása található. A lakásépítő vállalkozók száma a városban azonban ennek a duplája...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom