Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Eperjes Károly Budapest díszpolgára - Kezdetekről és tervekről

Meglepte, hogy született vidékiként megkapja a Budapest díszpolgára címet Eperjes Károly színművész, aki nagyon szeret dolgozni, sok színház elindulásánál és megerősödésénél volt jelen, és mint mondja, nincs oka panaszra.
- Mindig oda mentem, ahol azt láttam, hogy az értékteremtést a saját képességeimmel jobban tudom szolgálni - fogalmazott pályáját felidézve.

- Meglepő számomra, hogy én mint vidéki fiú ebben a megtiszteltetésben részesültem, és nagyon örülök neki - közölte a színész az MTI-nek nyilatkozva, hozzátéve: bár igaz az is, hogy évtizedek óta a fővárosban él. Megjegyezte, hogy sok gratuláló üzenetet és telefonhívást kapott, tehát úgy érzi, a választás mások ízlésével is találkozott. Az elismerést június 19-én veszi majd át másokkal együtt.

Szülei eredetileg papnak szánták. Mielőtt a színészpályát választotta, volt műszerész, népművelő, és sportolt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1980-ban végezte el Major Tamás és Simon Zsuzsa osztályában - többek között Babarczy László, Gáti István, Székely Gábor és Hegedűs Géza tanítványaként -, és a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1981-től a Nemzeti Színház, 1982-től a Katona József Színház, 1987-88-ban a Radnóti Színpad tagja volt. 1988-tól szabadfoglalkozású színész, majd 1993-96-ig a Művész Színház tagja.

Mint felidézte, a Katona József Színházban nagyon jó társaság volt, de egyszer csak megbomlott az a fajta szellemiség és lelkület, amellyel megindult a színház. - Amikor elhagytam a Katonát, fájdalommal tettem, de a következő évadomat nem tudtam volna végigcsinálni, ha maradok - mutatott rá, megjegyezve hogy A hetvenkedő katonát (Radnóti Színpad, Taub János rendezése), az Eldorádó és a Hanussen című filmet mind egy évadban készítette. Így találkozhatott Taub Jánossal, aki főiskolai tanára, Major Tamás mellett a legnagyobb hatással volt pályájára. Major és Taub művészi igénye egy irányban hatott nála.

- A főiskola után Kaposváron dolgozni nagyszerű volt, sokan mondták, hogy bolondság változtatni, de aztán a Nemzetiben és a Katonában szintén kitűnő volt a munka, és a Radnóti Színpadon is nagyon jól éreztem magam. De mindennek a betetőzése az volt, amikor létrehoztuk a Művész Színházat - elevenítette fel. - Az volt a társulati lét eddigi csúcsa számomra.

Úgy vélekedett, hogy a Művész Színház, amely csupán pár évig működött, ha a "szakma" teret ad neki, a mai napig is virágozhatna. - Az is felemelő érzés volt számomra, hogy mindenféle ellenszéllel szemben létrehoztuk a Kelemen László Színkört, amely magas szinten működött. Sok szép dolog történt az életemben, nem panaszkodhatom. Sok színház elindulásánál és megerősödésénél voltam jelen, ami örömmel tölt el - fogalmazott.

- Nagyon szeretek dolgozni, és nem éreztem tehernek a munkát. Időnként kevesebbet alszik az ember, amikor meg ideje engedi, többet - fejtette ki, felidézve Bereményi Géza szavait, aki a munkabírására rácsodálkozva egyszer azt mondta: "nagy szerencsénk, Szami, hogy te a sport világából érkeztél".

Legkedvesebb filmje A tanítványok, a legfontosabb filmje pedig a Hídember, amelyre a legtöbbet készült, és amely a legtöbbet adta számára. Bereményi Géza nagyszabású filmjében a legnagyobb magyart, gróf Széchenyi Istvánt alakította. Leghíresebb filmje az Eldorádó, a legnézettebb pedig a Csapd le csacsi, a 6:3 vagy A legényanya lehet - latolgatta, hozzáfűzve, hogy tulajdonképpen minden filmjét szereti.
Négyszer nyerte el a Magyar Filmszemle díját a legjobb férfi főszereplő kategóriában. 1985-ben a chicagói filmfesztiválon is megkapta a legjobb férfialakítás díját. A hetvenkedő katonában alakított szerepéért 1992-ben a III. Világszínházi Találkozón, Kairóban a legjobb férfiszínész díját és különdíjat is kapott. Jászai Mari-díjas (1986) és Kossuth-díjas (1999) művész.

Szavai szerint szívesen tanítana egy jó művészeti egyetemen. Arra a kérdésre pedig, hogy miért vágyik a színházigazgatói munkára, úgy válaszolt: Bujtor István mellett Veszprémben megtanulta, hogyan lehet jól csinálni ezt. - Nem egy feneség ez, ezt is lehet jól csinálni. Veszprémben azóta minden évben nyereséges a színház, nő a nézőszám, és két ízben elnyertük a Vidéki Színházak Találkozójának díját is. Szeretném bebizonyítani magamnak és mindenkinek, hogy lehet ezt jól is csinálni. Örömömet lelem benne, hogy a kollégák is jól érzik magukat, és a fenntartó is örül annak, hogy jól működik a színház - magyarázta.

Jelenleg hat szerepet játszik. Szinetár Miklós rendezésében a Koldusoperában Tigris Braunt alakítja; a bemutatót ősszel tartják a veszprémi Petőfi Színházban. Kiemelte, hogy nagy reményekkel várja két filmje premierjét: a Szabó Magda művéből készült Ajtó című filmet, amelyet Szabó István rendezett, valamint Márai Sándor Kalandját, Sipos József rendezését, amelyen az utolsó simításokat végzik.

- Mindkét film szépen illeszkedik abba a sorba, amelyet eddig sem kell megtagadjak - húzta alá.

Olvasóink írták

 • 13. kivagyokén 2011. június 08. 18:37
  „Szamóca (szerinten) igenis jó színész. Más kérdés, nem mindegyik filmje tetszik. Viszont szánalmas, ahogy dörgölözik a politikához, és ahogy háborog mert egy versenyben alul maradt. Ez gyengíti, a színészi megitélését is.
  Igen, kárpótlásnak kaphatta a díszpolgári címet.
  De nem kell izgulni, "csinálnak" neki igazgatói helyet is”
 • 12. Tudós-1 2011. június 08. 14:57
  „Nem kell örülni Győriek! A bemutatott fityiszre nem ez volt a visszavágás O.V. részéről. A java még ezután jön.
  A FIDESZ szokások szerint aki nincs velük, azzal lemosatják az út porát és rövid úton elküldik. B.Zs. is erre az útra tévedt, igaz már nem először.”
 • 11. csabrab 2011. június 08. 14:53
  „9. és 10. hozzászóló: ha ismernétek akkor nem ilyen véleménnyel lennétek róla.
  Bezzeg <moderálva> Alföldiről senki nem nyilatkozik negatívan.Igaz közeledik a színes-felvonulás....”
 • 10. Madarász 2011. június 08. 14:23
  „8. csabrab 2011.06.08. 14:10
  Ha valaki nem ismerné Őt vagy nem tudná:jelenleg Eperjes a legnagyobb színész Magyarországon.A jelenlegi narancsbrancs ellentmondása,hogy ily egyéniségek mellett egy buzitóni Alföldi - színházat igazgathat.Alföldinek már a zsidószdsz bukásával tünni kellett volna a porondról és egy Eperjes-kvalitású embernek teret biztosítani azon a poszton.

  Te most viccelsz?!

  Amiben láttam eddig, inkább hasonlított egy idegbajosra, mint színészre... Nem is kéne engedni az ilyeneket játszani, vannak jobbak.”
 • 9. Lendvai_Ildi_néni 2011. június 08. 14:20
  „"Ha valaki nem ismerné Őt vagy nem tudná:jelenleg Eperjes a legnagyobb színész Magyarországon"

  tudja rosseb, de szerintem egy Cserhalminak Györgynek, vagy egy Tordy Gézának, esetleg egy Horváth lajos Ottónak a cipőfűzőjét sem köthetné meg (elnézést attól a több tucat művésztől akit kifelejtettem). és a nevek még hosszan sorolhatóak míg az Eperjeshez érünk. nem rossz, de a hozzá hasonlókkal tele a padlás. egyetlen egyedi vonás a makogás, ha ettől ő a legjobb az országban, akkor holtversenyben ott van az élen az összes cirkuszi csimpánz.”
 • 8. csabrab 2011. június 08. 14:10
  „Ha valaki nem ismerné Őt vagy nem tudná:jelenleg Eperjes a legnagyobb színész Magyarországon.A jelenlegi narancsbrancs ellentmondása,hogy ily egyéniségek mellett egy buzitóni Alföldi - színházat igazgathat.Alföldinek már a zsidószdsz bukásával tünni kellett volna a porondról és egy Eperjes-kvalitású embernek teret biztosítani azon a poszton.”
 • 7. kerteszb 2011. június 08. 13:40
  „Szánalmas.”
 • 6. Madarász 2011. június 08. 13:04
  „Valamivel kárpótolta hőn szeretett vezére, ha már Győrben még szavazatot sem kapott.”
 • 5. háté 2011. június 08. 12:45
  „Na polgármester, lehet gratulálni! -”
 • 4. árnyék 2011. június 08. 12:35
  „Jól imádkozott mégis csak!XDDDPPP”
 • 3. gabesz68 2011. június 08. 12:27
  „Lassan bohócügyi államtitkár is lehetne... csak valami legyen már”
 • 2. igazmondó 2011. június 08. 12:05
  „gyorsan kárpótolták...”
 • 1. Phobos 2011. június 08. 11:34
  „Fájdalomdíj....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiderült, hogy ki a legvagyonosabb az Orbán-kormányban

Nyilvánosságra hozták a kabinet tagjainak 2010-es személyi jövedelemadó bevallását. Tovább olvasom