Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

EP választás: 106 ezer külföldi szavazhat júniusban

A júniusi európai parlamenti (EP) választáson 106 ezer külföldi szavazhat Magyarországon; az érintetteket az Országos Választási Iroda (OVI) már tájékoztatta arról, hogy április 30-áig kérhetik a névjegyzékbe vételüket.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgárokat március 1-jéig kellett tájékoztatnia az OVI-nak arról, hogy választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják a várhatóan június 7-én tartandó EP-választáson. Az államfő még nem írta ki a választás időpontját, ám az EU által megadott négy nap közül - az eddigi magyar gyakorlatnak megfelelően - várhatóan június 7-én, vasárnap lesz a szavazás.

Rytkó Emília, az OVI vezetője elmondta, az érintettek közül 105 ezren először kérhetik a névjegyzékbe vételüket, továbbá 1200-an vannak azok, akik már az öt évvel ezelőtti EP-választáson is a névjegyzékben szerepeltek. Emlékeztetett arra, hogy a 2004. évi választást megelőzően húszezer felhívást küldtek ki, és a megkeresettek közül 1900-an vetették fel magukat a névjegyzékbe. Arra vonatkozó adat nincs, hogy közülük hányan adták le szavazatukat.

A 106 ezer külföldi április 30-áig kérheti a névjegyzékbe vételét Magyarországon a helyi választási irodák (a jegyzők) vezetőitől. A névjegyzékbe vett uniós állampolgárok adatait a jegyzőknek május 10-éig kell az OVI-hoz eljuttatnia.

Az így összegyűlt adatok alapján az OVI május 20-ig tájékoztatja a többi EU-s tagállamot a Magyarországon névjegyzékbe vettekről. Az OVI ugyanilyen módon értesül a többi tagállamban névjegyzékbe vett magyar állampolgárok adatairól, őket kiveszik a magyarországi névjegyzékekből, hogy ne szavazhassanak kétszer.

Rytkó Emília közölte azt is, hogy az EP-választás új internetes tájékoztató oldalát várhatóan néhány napon belül bemutatják.

Az Európai Unió tagországaiban június 4-e és 7-e között választják meg az Európai Parlament új tagjait a következő öt évre. Magyarország 22 képviselőt küldhet a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező testületbe, ez kettővel kevesebb, mint a jelenlegi számuk.

A választás részletei >>

Olvasóink írták

 • 4. metermester 2009. március 05. 06:18
  „Lehetséges hogy elfogyott az IMF hitel. Akkor miért osztogatnak 58. millió hüségpénzt?
  Mit akarnak ezek. minisz 1000 alá akarják vinni hazánkat! Folyamatosan nő a munkanélküliség. Vállalkozások Cégek mennek tönkre. Fogy a Magyar, egyre kevesebb gyermek születik. Hogyan, miböl, ki fogja ezt a temérdek kölcsönt visszafizetni. / Viszik az Országházat/...ennyi....”
 • 3. metermester 2009. március 05. 06:04
  „Tavaly összesen több mint 58 millió forint jutalmat osztottak szét a miniszterek, szakállamtitkárok és egyéb állami vezetők között - adta hírül szerdán a Blikk. Annak ellenére történt ez így, hogy tavaly a miniszterelnök felkérte az állami vezetőket: a válságra való tekintettel mondjanak le a prémiumról.
  Kérem tegyék be a belföld rovatba szerentnénk hozzászólni.”
 • 2. nocomment41 2009. március 03. 21:18
  „Gyurcsány-karikatúrán röhög Szlovákia (+kép)

  Gyurcsány Ferenc segítségkérése árt Magyarország szomszédainak - olvasható a Sme című szlovák lap véleménycikkében. A liberális újság azt írja: a magyar miniszterelnök a régió mögé bújva álnok módon - hazai politikai célokra használta fel a brüsszeli találkozót.

  A szlovák miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott: a magyar kormányfő a nevükben is pénzt kért az uniótól, pedig Magyarországnak ezerszer nagyobb problémái vannak, a lengyel kormányfő pedig azt mondta: hazája nincs rászorulva az uniós segítségre.
  http://www.hirtv.hu/kulfold/hethatar/?article_hid=260756”
 • 1. jockey 2009. március 03. 13:51
  „Nemigen látom a címlapon a Gyurcsány barátunk "sikerekben gazdag" brüsszeli meneteléséről szóló cikket! Vajon miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi őriznénk a gázt! - Molnár Csaba ezt javasolta

Magyarországon is épülhetnének más országok földgáz-tartalékainak tárolására alkalmas bértárolók… Tovább olvasom