Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

E.ON vs Navracsics: stratégiai kérdés is a nonprofit közszolgáltatás

A növekvő rezsiköltségek megállítása mellett a kormánynak stratégiai motivációi is vannak abban, hogy olyan közszolgáltatási rendszert alakítson ki, amely nem profit alapon működik - mondta Navracsics Tibor szerdán, az M1 Ma reggel című műsorában.
A miniszterelnök-helyettes szerint a lakosságnak jelenleg olyan hátraléka van a közműcégek felé, hogy az már "szociális veszéllyel" fenyeget, ezért a kabinetnek el kell érnie, hogy a növekvő energiaárak lehetőség szerint ne terheljék a lakosságot.

Szólt ugyanakkor arról is, hogy a kormány nemzetstratégiai kérdésként is kezeli például az E.ON lehetséges felvásárlását. A válság megmutatta - mondta -, hogy az energiaipari cégek birtoklása végső soron biztonsági kérdés és nem véletlen, hogy a közép-európai országok többsége állami tulajdonban tartotta ezeket a vállalatokat. Navracsics Tibor - a műsorvezető felvetésére - megjegyezte: ahogy a tárgyalófelek esetében mindig, úgy az E.ON esetében is "benne van a kalapban", hogy a német tulajdonosok nem adják el érdekeltségüket a magyar államnak.

A miniszter hangsúlyozta, a tranzakció előtt az európai közösségi jogi környezetet is meg kell vizsgálni annak felmérésére, hogy versenyjogi szempontból nem aggályos-e a cég államosítása. Hozzátette továbbá, hogy az Európai Bizottság feltehetően gyanakodni fog a kérdésben, de szerinte ez nem jelent problémát, hiszen a "szerződések őreként" éppen ez a dolga.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a műsorban megismételte azon álláspontját, hogy mindenki számára könnyen elérhetőnek kell lennie a választási feliratkozásnak, hogy akaratán kívül senki se maradhasson le választójoga gyakorlásáról. Úgy fogalmazott, önmagában az előzetes feliratkozás is befolyásolhatja a következő választások részvételi arányát, bár szerinte ennek hatása nem kulcsfontosságú, mivel az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ha a választópolgárok olyan politikai légkört érzékelnek, amelyben mindenképpen elmennek szavazni, akkor a regisztrációt is megteszik majd.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra is, hogy három "nem elhanyagolható" csoportnak mindenféleképpen kötelező lesz a feliratkozás, hiszen a magyarországi lakhellyel nem rendelkező kettős állampolgárokról nincs választójogi névjegyzék, mellettük pedig a nemzetiségek országgyűlési képviseletéről döntő állampolgároknak és a választások napján külföldön tartózkodó szavazóknak is regisztrálniuk kell majd.

Olvasóink írták

 • 14. load 2012. augusztus 30. 10:32
  „13.mir
  A Malév-ról, MÁV-ról és BKV-ról már ne is beszéljünk!”
 • 13. mir 2012. augusztus 30. 08:52
  „12. Valaki 2012.08.30. 08:11

  Ja. Látjuk a MÁV-nál is milyen gondos gazda az állam. Nem győzik a buszjegyeket emelni csakhogy rákényszerítsék a zembereket a vonat használatára. Kritikán aluli színvonal kritikátlanul drága jegyárakkal. Hagyni kéne ezt a nemzeti maszlagot ezzel csak az elvakultakat lehet hülyíteni. Majd meglátjuk, hogy mire mennek vele ha visszavásárolják de az eddigi tapasztalatok szerint nagyon nem megy azoknak akik újra állami kézbe kerültek.”
 • 12. Valaki 2012. augusztus 30. 08:11
  „Mir, jősnőnek azért ne menj el! :))

  A közjó a legfőbb törvény! Cicerónak ezt a mondását nem árt a figyelmébe ajánlani azoknak az elemzőknek, akik az E.ON gázüzletágának visszavásárlása kapcsán rossz üzenetet emlegetnek. Szeretném persze megkérdezni ugyanezen elemzőktől, hogy hol jártak, amikor az Állami Számvevőszék feketén-fehéren bebizonyította a balliberális kormányok energetikai privatizációjáról: a rövid távú költségvetési bevételek érdekében elkótyavetyéltek egy egész stratégiai ágazatot. Nem ez volt persze az egyetlen, amin hatástanulmányok nélkül túladtak. A privatizációs törvényeket úgy határozták meg, hogy az egyedülálló magyar termékeket, vagyis a nemzeti hagyományaink részét képező cégeket sem védték meg. A piaci szempontok előtérbe helyezése a nemzeti identitással szemben abból a téveszméből fakadt, hogy az állam eleve csak rossz tulajdonos lehet. Ami emellett megfelelő ideológiai alapot is teremtett a bevételek egy részének lenyúlásához. Éppen ezért kísérte mindig hatalmas felzúdulás a nemzeti érdekek előtérbe helyezését, amint azt az M1-es autópálya visszavásárlásánál már az első Orbán-kormány idején tapasztalhattuk.

  Ma már azonban világos, hogy az állam tudatos kivonulása a balliberális kormányok idején nem más, mint amikor a szakadékba tartó autó vezetője rálép a gázra. Az állam gazdasági szerepe ugyanis törvényszerűen növekedni fog az elkövetkezendő évtizedekben. ...
  http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/e.on_es_a_kozjo.html”
 • 11. load 2012. augusztus 29. 22:25
  „10.mir
  Valami ilyesmi lesz.”
 • 10. mir 2012. augusztus 29. 19:57
  „Jó hír nekik, hogy az e-on valószínű, hogy eladja és inkább a stabilabb régiókra összpontosít. Igaz majd ha a nyakukba zúdul akkor kíváncsi leszek, hogy mi a fenét tudnak majd kezdeni vele. Ide a rozsdásbökőt, hogy először haveri cégeken keresztül próbálják meg működtetni és fenntartani majd szépen csendben megint privatizálják az e-on meg kapott 300 milliárd forintot és röhög a markába”
 • 9. pancser 2012. augusztus 29. 19:12
  „Nagyon nagy gond, hogy a közműtartozásokat liberálisan kezeljük. nem fizet áramot? Nem kap!
  Nem fizet fűtést meleg vizet, vizet? Ki kell zárni a szolgáltatásból egy hónapon belül. Elegem van abból, hogy mások miatt a becsületesek fizetnek, mert ugye kedves barátaim a közműcégek azért kénytelenek emelni a díjaikat mert rengeteg a kintlevőség. Azért sok a kintlevőség, mert lazán kénytelenek kezelni a szolgáltatók!
  Víz esetében több közkutat kell felállítani, hogy akinek mégsem telik onnan vödörben vihesse fel a lakásásba. Attól nem tartok, hogy az ingyen víz fogyasztása megnő, mert a mai világban inkább fizetni fog, minthogy vödrözzön. a szükítés nem jó ötlet a víz esetében szerintem, mert van akinek a fürdéstől iszonya van és neki a csordogáló víz is elég!”
 • 8. öröksoproni 2012. augusztus 29. 16:11
  „Miért nem akkor tiltakoztak, amikor minden közszolgáltató vállalatot eladtak külföldi többségi tulajdonba? Most hirtelen mindegyik olyan okos!”
 • 7. öszödiböszme 2012. augusztus 29. 15:48
  „Na ez megint mennyire akar hülyére venni minket?? Mondjuk a birkamenet részvevőit sikerül is neki.”
 • 6. dödike 2012. augusztus 29. 14:11
  „Érdekes gondolat Navracsics részéről.Ha nincs profit akkor majd a hálózat fejlesztésekre külön fognak adókat beszedni? A választásra felesleges a feliratkozás ,aki magyar állampolgár az eddig is megtalálta a módját hogy szavazzon.Navracsics ugyanúgy mint a kormány többi tagjai, teljesen hülyének néz mindenkit.”
 • 5. Dwatson 2012. augusztus 29. 14:04
  „Nem is értem hogy a külföldieknek minek a szavazati jog? Aki nem itt lakik,nem itt dolgozik,nem ide fizeti az adóját és a járulékait,stb,az milyen jogon szólhat bele ezeknek a javaknak az elosztásába? A clevelandi magyarok jó része azt sem tudja hogy hol van Magyarország,sosem járt itt,az a választásával milyen döntést tud hozni?”
 • 4. klotzild 2012. augusztus 29. 12:28
  „Az utolsó bekezdés biztos ehhez a cikkhez való? Vagy csak én nem értem az összefüggést?”
 • 3. Gőcze_László 2012. augusztus 29. 11:40
  „A nagyfőnök a múlt héten elhintette, a beosztottjai apránként magyarázkodnak, bár maguk sem tudják, miről beszélnek. Így aztán - jobb híján - téma váltásként előkerült az előzetes regisztráció.”
 • 2. Ambar 2012. augusztus 29. 10:05
  „Navracsics úr tegye fel azt a kérdést hogy miért van alakosságnak olyan sok hátraléka?Egy válasz asok közül:Az uniós 27 ország közül Magyarországon emelkedett legjobban az élelmiszerek ára /statisztikai hivatal/.Sikeres kormányzás egyik cáfolata! A feliratkozásról! Még milyen praktikát talál ki a fidesz arra hogy megpróbálja a választást befolyásolni?! Van egy javaslatom!Kormányozzanak úgy hogy az emberek Önökre szavazzanak!Ez a legegyszerűbb és legdemokratikusabb megoldás.Egyébként lehet hogy valóban mindent meg fognak tenni az emberek azért hogy ezt a sok hazugságot megszüntessék!Jó úton járnak ez felé! Szocializmus alapfeltétele volt az állami tulajdon nagysága a magántulajdon visszaszorítása.Önök sokat tesznek ezért!Akkor miért hirdették az ellenkezőjét!”
 • 1. kerekes652 2012. augusztus 29. 08:37
  „Háát... Ide (mint mosonmagyaróvári) sokat írhatnék. Írtam már az ehhez kapcsolódó témákban (termálvízkincs Mosonmagyaróváron!!!), de gyanítom minden alkalommal sok tyúkszemre léphettem rá, mert mindig kimoderáltak... :(

  Tehát inkább kussolok... :(
  Széllel szemben...

  Hejjj azok a régi szép idők, amikor még nem csak ugattuk a demokratikus normákat! :(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz az iskolatáska - de mennyibe kerül?

A legolcsóbb tankönyv 115, a legdrágább 5200 forint. Vízfesték van 600-ért és 3960 forintért is. A hétfőn induló tanév - számokban. Tovább olvasom