Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Enyhítette a "pellérdi darabolós" büntetését a Pécsi Ítélőtábla

A Pécsi Ítélőtábla jogerősen öt évről három év tíz hónap börtönre enyhítette pénteken annak a férfinak a büntetését, aki 2002-ben Pellérden egy faággal halálos ütést mért ismerősére, majd a holttestet feldarabolta és egy hordóban elrejtette.

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa az ügyben első fokon eljáró Baranya Megyei Bírósággal ellentétben a 64 éves Matesz Sándort nem erős felindulásban elkövetett emberölésben, hanem halált okozó testi sértésben mondta ki bűnösnek.

A tanácsvezető bíró a döntést azzal indokolta, hogy a vádlott célja nem a sértett életének kioltása volt. A férfi egyszer sújtott le a faággal, mellyel azonban ismerőse halántékát találta el, ez a sérülés okozta a sértett halálát.

A tényállás szerint egy pellérd-szőlőhegyi présház tulajdonosa 2002-ben megengedte hajléktalan rokonának és az ő ismerősének - a későbbi vádlottnak - hogy a présházában lakjanak. Az italozó életmódot folytató "bérlők" azonban összevesztek.

A vita tettlegességig fajult. A tulajdonos unokatestvére faággal támadt Matesz Sándorra, melyet ő elvett tőle, s a másik ember fejére sújtott vele. A későbbi felelősségre vonástól félve a holttestet a férfi baltával feldarabolta, egy zsákba, majd egy hordóba tette, a fejet és a végtagokat pedig a kályhában elégette.

Az elkövető ezután kiköltözött a présházból, és mivel az áldozatot senki sem kereste, a bűncselekményre csak 2008-ban derült fény, amikor a tulajdonos úgy döntött: rendet tesz a házban.

Az áldozatot az orvos szakértői vélemény, röntgen- és DNS-vizsgálat alapján azonosították, a rendőrök így jutottak el a tulajdonos akkoriban gyakran látott ismerőséhez, aki 2008-ban már egy szekszárdi szociális otthon lakója volt.

A vádlott már az első fokú tárgyaláson beismerő vallomást tett, bírói kérdésre válaszolva pedig azt mondta: nem bánta meg tettét.
Matesz Sándor 2003-ban is követett el erőszakos bűncselekményt, Érden kőműveskalapáccsal akart pontot tenni egy vita végére, akkor emberölés kísérlete miatt három év hat hónap szabadságvesztésre ítélték.

Olvasóink írták

 • 4. quaestor 2010. május 07. 20:15
  „Röhejes az a 3 év 10 hónap, ráadásul CSAK börtönbüntetés, komolyan mondom...
  Ebben az országban mindent lehet? Simán fegyházbüntit érdemelt volna, és cca. 15 év letöltendőt.
  Ezek a verdiktek csak lehúzzák az ítészek színvonalát. A darabolás és égetés is enyhítő körülményként került értékelésre, vagy azon simán túl léptek???”
 • 3. obama 2010. május 07. 16:51
  „most se kapott sokat lopasert kapnak masok ennyit.”
 • 2. mindigatutit 2010. május 07. 13:46
  „3év ?? érdekes”
 • 1. janika 2010. május 07. 13:07
  „A tanácsvezető bíró a döntést azzal indokolta, hogy a vádlott célja nem a sértett életének kioltása volt. A férfi egyszer sújtott le a faággal, mellyel azonban ismerőse halántékát találta el, ez a sérülés okozta a sértett halálát. A vita tettlegességig fajult. A tulajdonos unokatestvére faággal támadt Matesz Sándorra, melyet ő elvett tőle, s a másik ember fejére sújtott vele. A későbbi felelősségre vonástól félve a holttestet a férfi baltával feldarabolta, egy zsákba, majd egy hordóba tette, a fejet és a végtagokat pedig a kályhában elégette.
  Érdekes meglátása volt a bírónak! Az eléágetett fejről, hogy állapíthatták meg, hogy hányat ütött rá a gyikos?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A motorosokat ellenőrzik országszerte

Fokozott, országos közúti ellenőrzést tart a rendőrség május 7–9., illetve 28–30. között… Tovább olvasom