Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

''Enyhíteni kell a károkat''

A Fidesz alelnöke szerint az elmúlt négy év elég cudarul bánt a kistelepülési iskolákkal, óvodákkal.
Pokorni Zoltán arról is beszélt hétfőbn este Csornán a Kisalföldnek, hogy enyhíteni kell azokat a károkat, amelyeket a bolognai rendszer bevezetése okozott.

– Ön időnként keményen ostorozza a jelenlegi kormány oktatáspolitikáját. Ha a választók a Fideszt bízzák meg kormányalakítással, mi az, amin változtatnának?

– A leggyorsabban a kistelepülési iskolák és óvodák sorsát kell megoldanunk, hisz az elmúlt négy év elég cudarul bánt velük. Kétszáznegyvenöt iskolát és százötven óvodát zártak be, tizennyolcezerrel kevesebb gyerek járhat önkormányzati óvodába, mint négy évvel ezelőtt.

Ez így nem folytatható. Azt, hogy a szocialista párt most minden faluban óvodát ígér, inkább álszentségnek érzem, mert hát miért zárták be őket. Kiderült persze, hogy ezek nem valódi óvodák, inkább csak gyermekmegőrzők, mert óvónőket nem akarnak fizetni.

Mi azt gondoljuk, hogy húszezer óvodai férőhely megépítésére van szükség. Olyan finanszírozási rendszert alkottunk, amely képes garantálni az óvodák, az alsó tagozatok működését mindenhol, ahol ma van és jóval nagyobb támogatást tud nyújtani a felső tagozat megtartásához, jó színvonalú működéséhez.

Terveink között szerepel a falusi pótlék bevezetése, mert csak így lehet szaktanárt találni egy kis iskolába. Az is fontos, hogy az iskola ne csak képzőintézmény legyen, hanem neveljen, értékrendet közvetítsen, szemléletet formáljon. A felsőoktatásban pedig enyhíteni kell azokat a károkat, amelyeket a bolognai rendszer bevezetése okozott.

Néhány szakmában meg kell engedni, hogy a hagyományos képzést indítsák, rá kell bízni az intézményekre és a családokra, hogy az új típusú vagy a hagyományos képzési formát indítsák. Biztos vagyok abban, hogy a pedagógusképzésben fel kell kínálni ezt a lehetőséget.

– Ha a Fidesz alakíthat kormányt, Pokorni Zoltánnak hívják az oktatási minisztert?

– Ez a választókon múlik, de reménykedjünk, hogy bölcsen döntenek. Másodsorban a miniszterelnök-jelöltön, hisz ő kéri fel a minisztereket. Az én ambícióm az oktatáspolitikára vonatkozik. Kipróbáltam már a pártelnökséget, a frakcióvezetést is, s azt gondolom, hozzá tudtam tenni a közös munkához. De ahol valóban tapasztalatot szereztem az elmúlt két évtizedben, az az oktatás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keverik a nagy nemzeti ünnepeket

A diákok keverik a nagy nemzeti ünnepeket, 1956-ról pedig különösen keveset tudnak –… Tovább olvasom