Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 7°C Még több cikk.

Enyhén erősödött a forint

Mérsékelten erősödő tendenciát követ a forint a térségbeli devizákkal együtt: hétfőn az eurót 279,58 forinton jegyezték délután négy órakor a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 280,55 forint után.

Péntekre virradóra az árfolyam 281,10 közvetlen közelében mozgott a nemzetközi kereskedelemben, majd a devizák széles körével szemben erősödő eurót és gyengülő dollárt követve nap közben a forint - a térségbeli devizákkal együtt - folyamatosan erősödött.

A forint 281-es euró jegyzésről 278 közelébe, a zloty 4,0950-es euróról 4,0700-re, a cseh korona 25,75-ös euróról 25,65-re erősödött.

A dollárt délután négy órakor 228,46 forinton jegyezték 1,2244 dolláros euró jegyzés mellett. Péntek délután a dollárt 231,85 forinton, az eurót 1,2111 dolláron jegyezték.

A svájci frank jegyzése 200,87 forint 201,82 forint után, 100 japán jent 248,65 forinton jegyeztek 253,12 forint után.

Az elmúlt héten főként ázsiai makrogazdasági adatoktól kapott erőteljes támogatást a befektetői kockázatvállalási hajlandóság a nemzetközi piacokon. Leginkább a májusi kínai export növekedési adat cáfolt rá arra az aggodalomra, hogy az euróövezeti pénzügyi krízis kezelésére tett intézkedések áttételesen a világgazdasági fellendülés ütemére is fékező hatást gyakorolhatnak.

Kína exportja májusban 48,3 százalékkal nőtt éves, és 18 százalékkal havi összevetésben. Január-májusban az export 33 százalékkal növekedett. Kína legnagyobb exportpiaca az Európai Unió.
Hétfőn az enyhülő kockázatkerülést tükröző eredményekkel kezdődött a kereskedés a nemzetközi piacokon. Az ázsiai tőzsdék erősödtek, követve a Wall Street pénteki példáját, az európai tőzsdék is erősödéssel nyitottak, nap közben fokozták nyereségeiket, majd az amerikai tőzsdék is erőteljes emelkedéssel nyitottak.

A piaci magatartásra meghatározó hatással volt hétfőn az euróövezet ipari termelésének várakozásokat felülmúló áprilisi növekedése. Az éves növekedési ütem ráadásul a statisztikák vezetésének kezdete, 1990 januárja óta a legnagyobbnak bizonyult.

A kedvező makroadatok tőzsdei hangulatjavító hatását a devizapiacokon felvett short-euró pozíciók felszámolása erősítette tovább.

A javuló piaci kockázatvállalási hajlandóság az eurót erősítette a devizák széles körével szemben, a dollár pedig ezzel párhuzamosan gyengült. A kockázatosabb befektetési eszközök közé sorolt térségbeli devizák - és általában is a feltörekvő piaci devizák - árfolyam erősödést érhettek el hétfőn.

Piaci szakértők szerint azonban nem lehet egyértelmű fordulatról beszélni, mivel az eurót továbbra is komoly aggályok terhelik, főként az euróövezeti bankrendszer működőképességével és a pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatban. A múlt pénteki kínai exportadatok és a hétfői jó európai ipari termelési adatok mindössze az euróövezet pénzügyi nehézségeinek kezelésére hozott intézkedéseknek tulajdonított világgazdasági fékező hatásra cáfoltak rá.

A térségi devizák árfolyama a nemzetközi befektetői kockázatvállalás alakulását szorosan tükröző euró árfolyamot követi a héten is, várhatóan mérsékelten erősödő tendenciával.

A forint árfolyamának további alakulására emellett lényeges hatással lehet a magyar költségvetés állapotáról alkotott pozitív piaci vélemény, miután a gazdasági akcióterv ismertetése semlegesítette a főbb bizonytalansági tényezőket.

Ennek legfrissebb jeleként hétfőn a BNP Paribas heti rendes európai feltörekvő piaci áttekintésében költségvetési szempontból Magyarországot a három legjobban teljesítő EU-tagállam közé sorolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hőségriadó miatt a hétvégén nincs kamionstop

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel… Tovább olvasom