Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Enyhe tél után korai vonulás

A február időjárása idén szokatlanul enyhe és csapadékmentes volt. Pellinger Attilával, a Fertő – Hanság Nemzeti Park zoológusával arról beszélgettünk, milyen hatása van a tavaszias időjárásnak a madárvonulásra.
– A tavasz korai beköszöntét jelzik az első vándormadarak, amelyeket már néhány nappal, sőt, már hetekkel ezelőtt megfigyeltünk a nemzeti parkban. A bíbicek vonulása javában tart, és a pajzsos cankók is megindultak északi fészkelőterületeik felé. A vadludak vonulása is erős, több tíz ezer példány időzik most a Fertőn.

Ösztöntől hajtva

– Mennyiben tér el az idei madárvonulás a megszokottól ?
– Az egyes fajok eltérő időszakban vonulnak át hazánk területén, ez igaz a nálunk fészkelő madarakra is. Enyhe tél végi időjárás esetén nem szokatlan a vándorok korai megjelenése, ezen a télen a kemény decemberi, január eleji fagyok után kifejezetten aszályos és meleg február köszöntött be. A vándormadarakat a szaporodási ösztön hajtja vissza költőterületeikre, így nem meglepő, hogy kissé korábban jelentek meg a hazai tájakon – állítja a zoológus. Ilyenkor, amikor nagy számban vonulnak át az Európa északi tájain fészkelő vadludak, a nálunk évről évre tömegesen megjelenő nyári lúd, vetési lúd és nagy lilik mellett megfigyelhetőek azok a fajok is, amelyeknek vonulási útvonala csak érinti a Kárpát-medencét. Ilyen a globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és kis lilik, valamint a tengerpartok mentén gyakori, de a kontinens belsejében ritkán előforduló apácalúd és örvös lúd, de említhetném az Észak-Amerikából betelepített és terjeszkedő kanadai ludat vagy a nálunk az utóbbi években már fészkelő bütykös ásóludat is.
– Említette, hogy az idei tél nem csak enyhébb, de szárazabb is volt a megszokottnál.
– Valóban, igen kevés csapadék hullott a tél folyamán. A Fertő vízszintje is alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál. Ha a tavaszi hónapokban is megmarad ez az aránytalanság, akkor számítani kell a tó vízszintjének komolyabb csökkenésére, különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy aszályos éveket tudhatunk magunk mögött. Emiatt a talajvíz szintje is alacsonyabb az ilyenkor megszokottnál.

Globális hatások

– Összefüggésbe hozható ez a jelenség az oly sokat emlegetett globális felmelegedéssel ?
– Kétségtelen, hogy a kutatási eredmények az úgynevezett üvegházhatás következtében kialakuló általános felmelegedést jósolják, mégis látnunk kell, hogy az éghajlati jellemzők ettől függetlenül is ingadozhatnak, arról nem is beszélve, hogy a globális változások a világ különböző területein más és más hatásokat erdeményezhetnek, így a felmelegedés várható hatásai egyes területeken éppen a csapadékmennyiség növekedését eredményezhetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igényelhetők az agrárhitelek

A családi gazdálkodók, mezőgazdasági kis- és középüzemek, őstermelők péntektől igényelhetnek… Tovább olvasom