Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Enyhe a tél, kevesebbet fűtünk

Szeptemberben és októberben szinte nyári időnk volt, ez jól jött nekünk, mivel kevesebbet kellett fűteni.
Szeptemberben és októberben szinte nyári időnk volt, s mínuszok máig is csak néhány napon át köszöntöttek ránk. Ez jól jött nekünk, mivel kevesebbet kellett fűteni, a tűzifa-kereskedők szempontjából nézve persze már kevésbé volt előnyös a napos ősz.

Szinte üres a győri telep

Krafcsik Gábor, a győri DBK Tüzép vezetője szerint az a megszokott, hogy a vásárlók harminc százaléka veszi meg nyár végén az egész télre való készletet és negyven százalék az, aki két részletben vásárol. A téli tüzelő második feléért általában decemberben szoktak jönni a vevők, most azonban ez a roham elmaradt, mivel mindenki elég fát és szenet tartalékolt az enyhe ősz idején. A tüzéptelep szinte üres, csak néha érkezik egy vásárló a maradék harmincszázalékos körből, aki néhány mázsa fát visz el másfél hetente. A telep vezetője szerint a második roham nem marad el, csak januárra tolódott.

Drágulás

Ami a tűzifát illeti, már szó nincs hiányról, mint ősz elején, mivel akkor a várható gázáremelés miatt ugrásszerűen megnőtt a kereslet a hagyományos fűtési technikák iránt, ugyanakkor a fakitermelés nem haladhatja meg a beütemezett mértéket. És mindehhez hozzájárult a fatüzelésre átállt erőművek millió mázsás nagyságrendű fogyasztása. Ez óhatatlanul megnövelte az árakat, méghozzá harmincöt százalékkal. Ami augusztus végén 1300 forintba került – mint például a cser, a bükk, a gyertyán –, annak mázsáját most 1800-ért adják. A kuglizott, fűrészelt akácért 2250 forintot kérnek.

Emelkedett a szén ára is, annak alakulását a cseh és lengyel kitermelők szabják meg. A Csehországból érkező ledvicei dió, a lengyel feketeszén ebben a hónapban is – akárcsak ősszel – tíz százalékkal drágul, jóllehet, világpiaci ára évek óta nem emelkedik. A szénbánya-tulajdonosok arra hivatkoznak, hogy ez a drágulás így is elmarad a magyarországi gázáremelkedéstől. Krafcsik Gábor úgy véli, a cseh barnaszén 2350 és a lengyel feketeszén 3050 forintos árát körülbelül január 20-ig tudja tartani a győri telep, akkortájt fogy ki a jelenlegi készlet. A következő azonban már tíz százalékkal drágább lesz.

Sopronban is kevesebben

Tóth Zoltán, a soproni Tüzépker vezetője is úgy látja, egy átlagos télhez képest csökkent a forgalom.
A tüzép vezetője hozzátette azt is, ő kettős mércével méri az időjárás hatását, mivel a cég építőanyaggal is kereskedik. Ebből a szempontból éppen hogy szerencsés volt az enyhe ősz és télkezdet, mivel az építkezések legalább egy hónappal kitolódtak, s a kőművesek még az ünnepek között is elvégezték a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy női táska egészségtelen

A New York Times egészségügyi mellékletében közöltek szerint a túlméretezett táskák divatja nyomán egyre több nőnek fáj a nyaka és a válla. Sokan táskacipelés közben még telefonálnak is, ezért még magasabbra húzzák a vállukat, görcs alakul ki az izomzatban. A tartásra kifejezetten rossz hatással van a nagyméretű, telipakolt női táska. Tovább olvasom