Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Energiatakarékos és egészségkárosító lakások

Ahogyan egyre tökéletesedik az ajtók-ablakok szigetelésének technikája, úgy töltik egyre egészségtelenebb levegőjű szobákban az emberek az éjszakát. Ahhoz, hogy az életműködés zavartalan legyen, megfelelő oxigéntartalomra van szükség, a mérgező anyagok hiányán túlmenően – ez a sokat emlegetett friss levegő –, ugyanakkor a mai nyílászárók légmentesen elzárják a kintről beáramló levegő útját.
Illusztráció: Tésik Attila
A tökéletesen szigetelt ajtók-ablakok alkalmazása esetén kevesebbe kerül a fűtés, és kevesebb energiát kell fölhasználni a lakás kellő hőmérsékleten tartásához, tehát kevésbé járulunk hozzá az üvegházgázok termeléséhez. Viszont egészségtelen körülmények között élünk – mutat rá Szilágyi Sándor, a Debreceni Egyetem főiskolai docense azon jelenség kapcsán, hogy az építő cégek energiatakarékosság címén szinte légmentesen szigetelik a nyílászárókat, miközben a lakás helyiségeinek légszennyezettsége akár ötvenszeresére is emelkedhet a külső környezet légállapotához képest. Így a lakás energiatakarékos lesz ugyan, de egészségkárosító.

Gyerekek levegőtlen szobában

A relatív nedvességtartalom a benn tartózkodók gázcseréje lévén megemelkedik, és ez kedvez a penészesedési folyamat megindulásának. Nem csoda: mind többen küszködnek légúti megbetegedésekkel.

A kisgyerekek eleve egészségtelen, levegőtlen környezetben kezdik életüket, holott fejlődésükhöz szennyezésmentes, nagy oxigéntartalmú levegő lenne szükséges. Nyugat-Európában már intézkedéseket tesznek azért, hogy az energiatudatosság ne menjen az egészség rovására, nálunk azonban még mindig a minél tökéletesebben szigetelő nyílászárók propagálása folyik.

Miért vagyunk fáradtabbak?

Egy harminc légköbméteres, jól szigetelt szobában legalább óránként szükséges lenne a levegő teljes kicserélése. Ez azonban legtöbbnyire nem valósul meg, sőt. Egy hálószobában, ahol két ember nyolc órán át alszik, reggelre hatalmas páratartalom jön létre, ami megteremti a penészesedés föltételeit, s oxigénhiányt hoz létre. Ebben az egészségtelen környezetben lehetetlen „kipihennünk magunkat". A lakásban nagyon rövid időn belül „elfogy a levegő", ahogyan telik az éjszaka, egyre kevesebb az oxigén és mind több a mérgező anyag, s nem tudjuk, miért vagyunk fáradtabbak reggel, az úgynevezett pihenés után, mint előző nap este voltunk. A szellőztetés sokszor még nappal is elmarad, vagy csak napi egyszer-kétszer valósul meg, hisz azt mondja magában a lakó, nem azért szigeteltette ő a nyílászárókat, hogy szellőztetéssel mindezt hatástalanítsa.

A folyamatos légcsere

Miképp lehetne egyeztetni az energiatakarékosságot az egészségtudatossággal, a lakás légállapotának megfelelő minőségben tartásával? Egyáltalán, létezik-e ilyen lehetőség? Létezik – mutat rá Szilágyi Sándor. Tudott dolog: minél nagyobb a fűtőfelület, annál kisebb hőmérséklet elegendő ahhoz, hogy egy helyiséget kellő hőmérsékleten tartson. Egy régi típusú vaskályha csak szinte izzásig hevítve fűti fel a lakást, egy radiátor – amely nagy felületet képvisel – esetében már sokkal kisebb hőmérséklet elegendő, a még nagyobb felületű padlófűtésnél pedig csak annyi, hogy járni is lehet rajta a padlón. Ha tovább növeljük a fűtésre használt felületet, s – családi ház esetében – az épület teljes külső felületét mintegy „becsomagoljuk" ezzel a felülettel, akkor méginkább csökkenthető a fűtéshez szükséges hőmennyiség, így energiafogyasztás.

Ilyen kis hőmérséklet már napenergia igénybevételével is elérhető – s még csak sütnie sem kell hozzá mindenképpen a napnak. Ez az energiatakarékos, energiatudatos, környezetvédő része a dolognak. Az egészségtudatos pedig az, hogy az alkalmazott technológia ezzel párhuzamosan a friss levegő folyamatos befúvásával a folyamatos légcserét is biztosítja. Mindez műszakilag megoldható. Csak igénylők kellenek hozzá, akik egyszerre akarnak energiatudatosan – és olcsón –, s egyszersmind egészségtudatosan élni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a guruló könyvtár

A megye ötven millióból guruló könyvtárat alakít ki, amely a könyvtár nélküli településeket… Tovább olvasom