Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Energiahatékonysági célkitűzésekről dönt a parlament

A következő évek energiahatékonysági célkitűzéseiről, valamint az azokhoz kapcsolódó feladatokról is dönthet az Országgyűlés következő kéthetes ülésén, amelynek első fele ezúttal hétfőtől szerdáig tarthat.
A Ház ülése hétfőn 13 órakor várhatóan napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az április 12-i, tapolcai időközi parlamenti választás győztese, Rig Lajos teheti le képviselői esküjét és foglalhat helyet a Jobbik-frakcióban.

A napirend elfogadását követően két képviselő mentelmi jogáról dönt a parlament: Hende Csaba (Fidesz) honvédelmi minisztert a DK politikusa, Vadai Ágnes (független) jelentette fel rágalmazás miatt, míg Vadai Ágnessel szemben szintén rágalmazás miatt fordult bírósághoz Bozó Zoltán, a kormánypártok tavalyi szentesi polgármesterjelöltje. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága mindkét esetben jelezte, a magánvádas eljárásokban kialakult gyakorlatnak megfelelően nem javasolják a két mentelmi jog felfüggesztését.

A kétórás interpellációs időszakot ezúttal is az azonnali kérdések és válaszok órája követheti, majd két, kedden elfogadni tervezett javaslat módosító indítványairól tárgyalhatnak a képviselők.

A második ülésnap elején ugyanis az energiahatékonyságról szóló törvényjavaslatról, valamint a polgárőrökről szóló törvény módosításáról szavaz az Országgyűlés a napirendjavaslat szerint. A fejlesztési miniszter indítványa az európai uniós energiahatékonysági célkitűzések megvalósításához szükséges feladatokat tartalmazza, míg a másik előterjesztésben fideszes képviselők egyebek mellett az Országos Polgárőr Szövetség több feladatát is a területi szervezetekre bízná.

A határozathozatalt követően hét előterjesztés vitáját kezdhetik meg a képviselők. Egyebek mellett napirendre kerül a 2015-2020 közötti időszakra szóló nemzeti környezetvédelmi program, valamint a Büntető törvénykönyv (Btk.) kisebb módosításai és a hungarikumtörvény pontosítása.

A parlament szerdán reggel kezdődő ülésén elsőként az emberi erőforrások miniszterének egészségügyi tárgyú törvényváltoztatási javaslatairól tárgyal, végül pedig az igazságügyi miniszter versenytörvényt érintő indítványa kerül napirendre.

Az ülés második hetének egyetlen ülésnapját ezúttal kedden tartják, amikor a képviselők - a márciusban kialakult gyakorlat szerint - kizárólag a kormányt kérdezhetik, vitárka és szavazásokra nem kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

67 éves az Országos Mentőszolgálat

Vasárnap, május 10-én van a mentők napja, 1887-ben Kresz Géza orvos kezdeményezésére ezen a napon… Tovább olvasom