Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Energiafűvel fűtenének Jánossomorján

A megújuló energia-nyersanyag forrásaként Miscanthus energiafüvet vetettek tegnap Jánossomorján. A kínai nádként is ismert növény elterjesztését Michael Leier és Hans Iby, az ausztriai Sopronnyék (Neckenmarkt) polgármestere tűzte ki célul.
A tegnapi jánossomorjai bemutatón Hans Iby az energiafű előnyei közt kiemelte a növény igénytelenségét és egyszerű, gyors betakaríthatóságát, fűtőanyaggá való feldolgozhatóságát. Az elefántfű magas fűtőértékét laboratóriumi vizsgálatok is igazolják, kilogrammonként 4,4 kilowatt energiát lehet vele megtermelni.
Ez a gyakorlatban azt jelenti,

hogy 2,22 kilogramm száraz

energiafű egy liter gázolaj

fűtőértékével egyenlő.
Az energiafüvet gyökérről lehet szaporítani, az ültetést követően négy év múlva, majd ezután már évente lehet betakarítani. Az energiafű előnye, hogy minden elültetett egyed 25 éven keresztül minden évben újra nő és könnyű a betakarítása. Egy óra alatt egy hektárt le lehet aratni. Nem mellékesen a növény jól bírja a szélsőséges talajt és termesztése során nem kell gyomirtót használni. Viszonylag alacsony költségek mellett évente legalább hétezer liternyi fűtőolaj energiaértékével egyenlő elefántfüvet lehet megtermelni hektáronként. További előnye, hogy égetése során csupán annyi szén-dioxid szabadul fel, amennyit növekedése során megköt.
Michael Leier elmondta: az energiafüvet az energiatermelés mellett az építőanyag-gyártásban, a papíriparban, illetve a biomassza-előállításban is kiválóan fel lehet használni. Céljuk, hogy az energiafüvet mint megújuló energiaforrást minél szélesebb körben elterjesszék a pannon régióban, egyre inkább függetlenné válva ezzel a fosszilis energiaforrásoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány az Erzsébet-kórháznak

Közel 150 ezer forint gyűlt össze a L.É.P.J. Tovább! Szolgálat Sopronért (a Hetednapi Adventista… Tovább olvasom