Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Energiafűvel fűtenének

A burgenlandi Sopronnyéken (Neckenmarkt) energiafű termesztésébe kezd a falu. A tervek szerint fűtő- és szigetelőanyagot, valamint dízelüzemanyagot állítanának elő a növényből.
Hasonlóan a répceszemerei kísérlethez, a burgenlandi Sopronnyék is energiafű termesztésébe kezd. Hans Iby polgármester és több lakó úgy látták, hogy a Soproni-hegység lábánál található falu kiváló termőterülete lehet az energiafűnek.
A tervek szerint nemcsak saját használatra termelnének energiafüvet, illetve készíttetnének belőle fűtőanyagot, hanem a környéket is ellátnák vele. Ezáltal jelentősen csökkennének a fűtési költségek és hozzájárulnának a környezetvédelemhez. A projekt keretében egyelőre a résztvevők saját háztartásuk fűtőanyagát termelnék meg.
A termesztéshez a bécsi egyetem növénytermesztési tanszéke is segítséget nyújt majd. A távlati tervek szerint nemcsak fűtésre használnák az energiafűből préselt brikettet, hanem szigetelőanyagot és dízelüzemanyagot is előállítanának belőle. Ez utóbbi eljárás kísérleti stádiumban van Ausztriában.
Az energiafű előnye, hogy minden elültetett egyed 25 éven keresztül minden évben újra nő és könnyű a betakarítása. Egy óra alatt egy hektárt le lehet aratni. Nem mellékesen a növény jól bírja a szélsőséges talajt és termesztése során nem kell gyomirtót használni.
A számítások szerint az energiafű brikett fűtőértéke megegyezik a fáéval, miközben negyedannyi hamu termelődik az égési folyamat során. Egy hektár energiafű ugyanannyi energiát ad, mint 7000 liter fűtőolaj. Hans Iby polgármester lapunknak elmondta, hogy 10 ezer csemetét most ültetnek el, amelyet a következő napokban újabb 10 ezer követ. Idén összesen négy hektárt ültetnek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek az utcán

Az iraki rendőrség 43, fejlövéssel megölt ember holttestét találta Bagdad utcáin az utóbbi 24 óra… Tovább olvasom