Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Energiafű és szélerőmű

A háromszázötven lakosú Répce- szemere folytatja azt a kísérletet, amelyben feltérképezik, hogyan láthatja el egy település saját magát energiával. Ennek első lépéseként tavaly energiafüvet vetettek el.
Újabb fordulatot vett Répceszemerén a megújuló és természetes energia előállítására irányuló kísérlet. A településen önkormányzati területen még tavaly vetettek energiafüvet. Az egyhektáros részt jelenleg gyomirtózzák és műtrágyázzák. A növény olyan területen is gazdaságosan termeszthető, ahol a gabonafélék már nem élnek meg. Az sem mellékes, hogy a magas olaj-, illetve energiaárak ráirányították a figyelmet a megújuló energiákra.
– A kapott eredmények után döntünk, hogy nagyobb területen folytatjuk-e az energiafű termesztését, vagy abbahagyjuk és átállunk az úgynevezett energiaerdőre – mondta el érdeklődésünkre Radics László polgármester. – Az energiafű jól bírja a szárazságot, gyorsan nő. Az erdő lassabban fejlődik ki ugyan, de kitermeléskor a „kis fák” több energiát adnak. Répceszemere a tavaly elnyert Phare-pályázat keretében részese az úgynevezett „Autonóm települések ausztriai mintára” elnevezésű programnak. Ennek lényege, hogy megvizsgáljuk, egy-egy település mennyire tudja ellátni saját magát energiával. Várhatóan április közepén tanulmányútra megyünk egy osztrák faluba. Júniusban pedig Répceszemerén tartunk a megújuló energiaforrásokról konferenciát.
A polgármester kiemelte, a község határában hat szélerőmű is épül majd. Ebből két turbinát önkormányzati területen állítanak fel, a lépéstől további pályázati pénzeket várnak. A 350 lakosú Répce-parti településnek ez azért is előnyös, mert a villamos áram eladásából származó haszon egy része a községet is megilleti.

Az energiafűről

Az energiafű az elvetés után két évvel fejlődik ki teljesen, magassága elérheti a két métert. Innentől kezdve tíz-tizenöt éven keresztül évente kaszálható. A granulátum vagy brikett formájában feldolgozott növény fűtőértéke csaknem azonos az akácfáéval és a barnaszénével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom