Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Energia, te drága

Napjaink gazdaságát két e betűs szó határozza meg leginkább. Az egyik az elektronika, a másik az energia.

Napjaink gazdaságát két e betűs szó határozza meg leginkább. Az egyik az elektronika, ami az információs technológiát, az abból eredő üzleti előnyöket és azzal együtt járó kiadásokat jelzi. A másik az energia. E téren a pénzkérdés tán még inkább zsebbe vágó és a hosszú távú változások nem fejlődést, hanem fenyegetést jelentenek.
 
– Olajárkrízis, olajársokk van, de olajválság nincs – szögezte el a kamarai klub legutóbbi rendezvényén Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke. Majd állítását a világgazdaság rövid távú visszatekintését elemezve magyarázta. Elmondta, hogy a 2001 és 2003 közötti visszaesés Amerikában gyors, a számokból születő grafikon szerint V alakú, Európában inkább elhúzódó, U alakú volt. A magyar helyzetet leginkább befolyásoló német gazdaság ezekben az években „padlót fogott". Idén azonban – az év eleji pesszimista hangulatot követően – a legtöbb gazdaságkutató cég javította prognózisát az EU gazdasági folyamatait illetően. A GKI azzal számol, hogy idén 1, jövőre 1,4 százalékkal nő a német nemzeti jövedelem.

Lassan, de töretlenül

Vértes szerint az európai gazdaság tavaly óta kicsit lassult, de fejlődésében nincs törés. Miért lassult? Azért, mert a világban hatalmas az energiár-növekedés. Az olaj ára a 25–30 dolláros sávból, ahol hosszú ideig tartózkodott, 2002-től kezdve kitört. Folyamatosan emelkedik, de 2003–2004-ben ez együtt járt a dollár gyengülésével. Emiatt nem hatott túlzottan a világgazdaságra. 2004 végétől azonban a dollár szolidan erősödik. Ennek következménye, hogy az energiár-növekedés direktben megjelenik az importárakban Európában.
60 fölé emelkedett a világpiaci kőolajár. Az, hogy ez az elképesztő méretű olajár-növekedés nem okozott válságot, Vértes szerint azt mutatja, hogy volt a világgazdaság már nem annyira érzékeny az energiahordozók árnövekedésére, mint a hetvenes években. Úgy véli, nem valószínű, hogy önmagában a magas olajárak miatt a gazdasági folyamatok rosszabbodnának Európában. Márpedig, ha Európában nem rosszabbodnak, akkor Magyarországon se. Mindennek ellenére nincs annyira kicsi vállalkozás, amelyet ne érintene érzékenyen az üzemanyagár-változás.

Olaj az árra

Idén július-augusztusban unalomig ismételték az elemzők, hogy az olajár csúcsot döntött. És akkor jött a fúrótornyokat megrongáló Katrina hurrikán. A világkészletek, a finomítói kapacitások azt mutatják, az olajár felfelé tart, még akkor is, ha a piacra jellemző 5–6 hónaponként a korrekció. Így nem irreális az a várakozás – az áfacsökkentés ellenére sem –, hogy 300 forint körüli, vagy annál is több lesz hamarosan a literenkénti benzinár Magyarországon.
Folytatás a 10., kamarai állásfoglalás a 2. oldalon.
Úszunk az árral. Egy-egy vállalkozás úgy érezheti magát, mint apró hajó a nagy tengerben. Az olaj és más energiahordozók árai befolyásolják és az őselemek erejéből adódó megoldások foglalkoztatják leginkább a világgazdaságot.
 

Vértes András előrejelzése alapján az elkövetkező 10 hónapban a háztartási energiaárakba beépülnek a világpiaci árnövekedés elemei. Azaz a földgáz fogyasztói ára 15-20, a távfűtés 8-10 százalékkal emelkedik, és néhány százalékos növekedés valószínűsíthető a villamos energiánál.
Lassítani fogják a magas olajárak az Európai Unióban a gazdaság növekedés ütemét, de csak kismértékben – közölte az EU-bizottság is. A hivatalos álláspont szerint a 70 dollár közeli olajárak kevésbé vetik vissza most a növekedést, mint a korábbi válságokkor. Ugyan nem várható, hogy a nyersolaj ára visszaessen, mivel Kínában, Indiában növekszik a kereslet, de a nyersolajtól való európai függőség az 1930-as évek szintjére süllyedt. Az EU-bizottság felhívta a tagországok figyelmét, hogy tartózkodjanak az olaj- és az energiaárak drágulását kivédő, egyes iparágakat érintő döntésektől, mégis több országban hoztak árcsökkentő intézkedést. Magyarországon a benzin forgalmi adója mérséklődött.
A rekordmagasságba szökő olaj- és gázárak növelik az alternatív energiaforrások iránti keresletet. Egyesek szerint azok aránya 2050-ben elérheti a teljes energiafogyasztás egynegyedét. A szél, a nap, a tengeri hullám energiája jelenleg a világ szükségletének 5–6 százalékát elégíti ki. A napenergiából nyert villamos áram ára a maihoz képest kilowattóránként 15–20 eurócenttel, egyharmadára fog csökkenni 15–20 éven belül – mutatta ki az Európai Unió megrendelésére készült tanulmány. Ez azt jelenti, hogy akkorra a nagy teljesítményű, tükörrendszerű naperőművekben termelt áram versenyképessé válik.

Üzemanyagmezők

Arról sem feledkezhetünk meg, hogy Magyarországon nagy területeket ki kell vonni az intenzív szántóföldi művelés alól. Energiafű, energiaerdő termesztésével a parlagon maradó földek jól hasznosíthatók. Az így termelt biomassza pedig kiváló, környezetbarát energiaforrás, például fűtéshez. Magyarország biomassza-potenciálja hőértékben számolva évi 58 petajoule, a geotermia 50 petajoule termelést tesz lehetővé évente. A jelenlegi hasznosítás a biomasszában 31, a geotermiában 3,2 petajoule. Szintén növényi alapanyag alkalmazható a bioüzemanyag előállításához. Az pedig igen jó esélyekkel rajtolhat a jövő üzemanyaga címért.

Forognak a kerekek

A szélenergetika hazai fellendülését sem természetvédelmi okok akadályozzák, a szélkerekek terjedésének technikai gátja is van. Jelenleg mindössze néhány forog Újrónafőn, Vépen és Erken, de már 600 turbinára adott ki a hatóság engedélyt. Szélerőműparkok tervei Bágyogszováton, Kunszigeten, Bőnyben, Téten és még számos településen megfogalmazódtak. A rendszerirányítás viszont legfeljebb 250 szélkereket képes a hálózatba kapcsolni az egyenletes áramellátás biztonsága miatt. A 600 helyre kiadott engedélykérelmek mintegy 700 megawattnyi kapacitásra vonatkoznak. Az európai uniós irányelvek Magyarország esetében 2010-re a villamosenergia-fogyasztás 3,6 százalékában javasolják a megújuló energiaforrás alkalmazását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyulevél: Geszti Eszti és a többiek

Ha ősz, akkor gesztenye, és az október nem múlhat el a süni formájú héj és a barna, gurulós gesztik… Tovább olvasom