Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Energia a tetőről

Húsz perc alatt a nap annyi energiát sugároz a földre, amennyi az emberiség éves energia- szükséglete, és ez a forrás szinte kimeríthetetlen.

A mai energiahordozó nyersanyagok -a szén, az olaj és a földgáz- csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ebből adódóan a jövőben egyre drágábbá és nehezebben hozzá-férhetővé válnak majd.
 
A megújuló energiaforrások felhasználása a környezetszennyezés elleni harc egyik leghatékonyabb fegyvere. Annak ellenére, hogy napjainkban a legtöbb alternatív energiaforrás kihasználásához már rendelkezésre áll megfelelő technológia, fejlesztésük megállás nélkül folyik.

Tiszta és környezetkímélő

Az egyik legjobban kihasználható alternatív energiaforrás a napenergia. A szolárrendszer a ház melegvíz-ellátásában és a fűtés optimalizálásában játszhat egyre növekvőbb szerepet. Innovatív kialakításának köszönhetően alkalmazásával nem csupán a nyári időszakban csökkenthetjük az energiaköltségeket.

2004. májusától már az Európai Unió határozza meg az energiapolitikai irányokat. Az Európai Parlament határozata alapján (No 8522/97) 2010-re a megújuló energiaforrások arányának minden tagországban el kell érnie átlagosan a 12%-ot. Magyarországon csupán a villamos energia 0,5%-át állítják elő megújuló energiaforrásból, így az uniós szabvány a 2010-re kitűzött célértéket -az eredetileg tervezett 11,5%-kal szemben- 3,5%-ban határozta meg.

A Kárpát-medencére jellemző, hogy az év 200–210 napján napsütéses az időjárás. Ezeken a napokon a napkollektorok 50 C°-os meleg vizet képesek szolgáltatni, függetlenül attól, hogy milyen évszakot írunk, hiszen ezek a berendezések a nap besugárzásának erősségére érzékenyek, a környezeti hőmérséklet csak kis mértékben befolyásolja teljesítményüket. További 100 napon keresztül, a felhőzeten keresztül átszűrődő fényből a napkollektorok annyi energiát képesek hasznosítani, amennyi a víz 30–35 C°-os előmelegítéséhez elegendő.

A napkollektorok tehát az év 365 napjából 300 napon keresztül rendkívül jelentős mennyiségű energiát képesek gyűjteni, és ezzel már tervezhető olyan berendezés, mely egy háztartás melegvíz igényének 65–75 százalékát biztosítani tudja.

A kollektorok telepítésének ideális helyszíne a családi- és társasházaknál egyaránt a tető. Itt biztosítható legkönnyebben a megfelelő tájolás és dőlésszög, valamint a tökéletes árnyékmentesség.

A szolárrendszer egyszeri beruházást igényel, de segítségével a későbbiekben szinte ingyen, számottevő üzemeltetési költség nélkül fedezhetjük energiaszükségletünk jelentős részét. A korszerű napkollektorok élettartama 20-25 év.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése Földünknek egyre hangsúlyozottabb kárt okoz. Ebből adódóan a világtendencia az kell legyen, hogy a napenergia mind többünknek álljon rendelkezésre tisztán és környezetkímélőn, széndioxid valamint egyéb károsanyag kibocsátás nélkül. Már most érdemes gondolni a jövőre, hogy szűkebb és tágabb környezetünket megóvjuk a következő generációk számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom