Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Emléktáblát kapott Major Tamás

Major Tamás kétszeres Kossuth-díjas színművész, rendező, színházigazgató emléktábláját kedden avatták fel Budapesten egykori lakóhelye, a XIII. kerületi Pozsonyi út 40. szám alatti épület falán.
Tóth József, a kerület polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: Major Tamás igazi közéleti emberként élt, akinek újlipótvárosi lakása szellemi központ is volt.

Szacsvay László színművész arra utalt, hogy a fiatal kollégák mesternek nevezték a vitriolos humorú tanárt, aki mindig támogatta az arra érdemest. Felidézte Major Tamás Boguslawski alakítását Az imposztor című Spiró György-darabban, amelyet a művész már betegen játszott a Katona József Színházban.

Törőcsik Mari, a nemzet színésze úgy fogalmazott: Major Tamás az egyik legizgalmasabb alakja volt a magyar színházi életnek. Mint mondta, 48 éve van a pályán, s a fegyelmezettséget, a tehetség tiszteletét, a hitet mesterétől, Major Tamástól tanulta.

Major Tamás 1910. január 26-án született, Újpesten. A Színiakadémia elvégzése után, 1931-ben lett a Nemzeti Színház tagja. A Hevesi Sándor téri teátrumnak 1945-től 1962-ig igazgatója, majd 1978-ig főrendezője volt. 1982-ben egyik alapító tagja volt a Katona József Színháznak. 1947-től évtizedeken át tanított a színházművészeti főiskolán. Major Tamás színpadra lépett vígjátéki és drámai karakterekben, a világirodalom számos klasszikus szerzőjének darabjában. Alakította Moliére Tartuffe című darabjának címszerepét, volt Lucifer, Madách Tragédiájában. Közönség elé lépett több Shakespeare-darabban, így például Jagóként az Othellóban, A vihar Calibanjaként, A velencei kalmárban Shylock szerepében. Emlékezetes alakítást nyújtott Csurka István Döglött aknák című vígjátékában is. Rendezésében játszottak számos Shakespeare-, valamint Brecht-darabot. Játékát olyan sikeres magyar filmek őrzik, mint például A tizedes meg a többiek, az Utazás a koponyám körül, a Pendragon legenda. Major Tamás 1986. április 13-án hunyt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós álláspályázatok

Az Európai Unió 630 magyar állampolgárnak teszi lehetővé, hogy a közösség intézményeiben… Tovább olvasom