Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Emlékkiállítás pillanatokból

Pillanatok a Petőfi Színház 15 évéből címmel színházi relikviákból, plakátokból és jelmezekből kiállítás nyílott az önálló színtársulat létrejötte 15. évfordulója alkalmából a soproni Festőteremben. A tárlat október 29-ig tekinthető meg.

A Festőterem bejáratánál Székhelyi Józsefet és Rácz Brigittát ábrázoló nagyméretű festmények köszöntik a látogatót, emléket állítva az 1995/96-os évadban játszott Pirandello IV. Henrik című drámájának; a festmények előtt Rácz Brigitta jelmeze (Csík György jelmeztervező munkája) is látható. Az előtérben a Hyppolit, a lakájból Mikó István, Borbás Gabi, Urbán Andrea jelmezét vehetjük szemügyre, csakúgy egy automobilt is. Az emeleten videó vetít egyórás összefoglalót színpadi jelenetekből. Ezen túlmenően megannyi más jelmez, plakát, írás és más színháztörténeti relikvia idézi meg a soproni Petőfi Színház önálló színtársulatának elmúlt 15 évét Varga Katalin és Fodor György összeállításában.
Az ünnepélyes megnyitón Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a soproni színház az egyetlen az országban, amely a rendszerváltás óta létrejött. A másfél évtized során 130 bemutatót láthatott a nagyérdemű, 98 nagyszínházit, 32 kamaraszínházit. Ez idő alatt – a számtalan vendégművész mellett – száz színész fordult meg a társulatnál.
A megnyitón a város kulturális életéért felelős egykori alpolgármesterek – dr. Czike Albert, Fülöp József, Tengerdi Antal és Kalmár István – elevenítették fel a színház létrejöttének körülményeit és méltatták a társulat munkáját. A jelenlegi alpolgármester, Abdai Géza beszédében egyebek mellett úgy fogalmazott: „A soproni színháznak nemcsak jelene, hanem büszkén vállalható múltja is van...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SVSE-GySEV: oda a veretlenség

Tovább olvasom