Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Emlékezetes volt az NDK-s roham

A nagy NDK-s rohamot még útlevélkezelőként élte meg Grassner György. A kópházi határrendészeti kirendeltség vezetője huszonhét évi szolgálat után nyugállományba vonul.
A soproni Grassner György végigjárta a határőrségi ranglétrát. Az első szolgálatát a soproni Bécsi úti határátkelőn adta, még 1985-ben. Fokozatosan lépett előre, így a fertődi és a soproni parancsnokhelyettesi poszt után, 1995-ben lett a kópházi kirendeltség vezetője.
– Az emlékek idővel megszépülnek; annyi minden történt velem, hogy napestig tudnám sorolni ezeket – mondja Grassner György alezredes. – A legemlékezetesebb talán a '89-es nagy NDK-s roham volt. A keletnémetek barátságosak voltak velünk, így amikor már szabaddá vált az út, próbáltunk mi is mindent megtenni azért, hogy mielőbb átkelhessenek a határátkelőhelyen. Aztán a Gorenje-időszakot sem szabad elfelednünk. Így évek múltán visszagondolva látom igazán, hogy milyen fontos esemény is volt ez a térségben élők számára. Mindezek mellett folyamatosan feladatot adott az embercsempészek kiszűrése, visszaszorítása. Azok, akik vállalták, hogy nem kevés pénzt kifizetve törvénytelenül utaznak ki a nyugati országokba, bátrak voltak. Megbújtak a hűtött teherautóban vagy éppen a vonat tetején. Többször előfordult, hogy a szerencsétlenül jártak megköszönték nekünk, hogy lebuktattuk őket. Mondhatni, másodszor születtek.
Grassner György huszonhét évi szolgálat után nyugállományba vonul. Azt mondja, unatkozni semmi esetre sem fog. Mivel szeret horgászni, a jövőben több időt fordíthat erre. Mindenesetre most még szokatlan számára, hogy nem kell többet bejárnia a határőrségre. Reggelente alhat tovább is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomavató Apor püspök születése évfordulóján

A valamikor lendületes gazdaságú, fejlődő faluban ma csak a pulykatelep biztosít munkalehetőséget. A… Tovább olvasom