Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Emlékezés Mádl Ferencre

Orbán Viktor miniszterelnök, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint az Alkotmánybíróság tagjai is lerótták kegyeletüket Mádl Ferenc emlékére a Sándor-palotánál hétfőn; a Professzorok Batthyány Köre és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület közleményben fejezte ki gyászát; részvétét nyilvánította az Egyesült Államok is.
Orbán Viktor miniszterelnök, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Martonyi János külügyminiszter hétfő reggel jelent meg a Sándor-palota déli bejáratánál felállított emlékezési helyen. Mécsest gyújtottak, valamint beírtak abba az emlékkönyvbe, amelyet a részvétnyilvánítók üzenetének közvetítésére helyeztek ki a vasárnap elhunyt köztársasági elnök fényképe mellé.

Az Alkotmánybíróság (Ab) tagjai közösen rótták le kegyeletüket. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke azt írta az emlékkönyvbe: "Az Alkotmánybíróság mély tisztelettel emlékezik Mádl Ferencre, a kiváló jogtudósra és a nemzet egységét hitelesen képviselő államfőre, aki következetesen kiállt az alkotmányosság érvényesüléséért. A magyarság aggodalommal kísért sorsát elválaszthatatlannak tartotta az európaiság értékeitől. Emlékét megőrizzük."

A Professzorok Batthyány Körének közleménye szerint Mádl Ferenc a keresztény szociális eszmék élharcosa volt, s minden magyar tudós és tanár példaképe lehetett. "Váratlanul elhagyott bennünket kiváló barátunk, Mádl Ferenc akadémikus, a Magyar Köztársaság volt elnöke, a keresztény szociális eszmék kiváló élharcosa és kitartó hordozója, aki minden magyar tudós és tanár példaképe lehetett" - írták közleményben.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület Mádl Ferenc halálával alapító és tiszteletbeli elnökét veszítette el - írta az egyesület az MTI-nek. Mádl Ferenc 1996-ban akkor vállalta a polgári, nemzeti és keresztény közéleti erők összefogását, az egyesület elnökségét, amikor emberileg reménytelennek tűnt a rendszerváltoztatás sikeres befejezése.

Szövetségesei és munkatársai szerénységet, igényességet, kitartást, önzetlenséget és hűséget tanulhattak tőle, mind személyes viszonyaiban, mind tisztségeiből eredő munkakapcsolataiban. Belülről volt keresztény - áll a közleményben.

Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke szerint Mádl Ferenc jelenlétével és szavával "Trianon gyógyítását" hirdette. Az EP alelnökének, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének kommünikéje szerint a volt köztársasági elnök oly időben állott a nemzet élén, amikor "fokozott éberségre és bölcsességre volt szükség a nemzet szolgálatában", amikor a Kárpát-medencei magyarságnak éppen olyan nagy szívű és széles látókörű emberre volt szüksége, mint Mádl Ferenc.

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnökének közleménye szerint Mádl Ferenc halála "súlyos vesztesége két évtizedes demokráciánknak, amelynek elkötelezett híveként dolgozott minden megbízatásában".

Joseph Daul európai parlamenti képviselő az általa vezetett néppárti frakció nevében azt írta, Mádl Ferenc volt magyar köztársasági elnök munkássága során kimagasló érdemeket szerzett Magyarország európai integrációjának elősegítésében, az ország nemzetközi kapcsolatainak erősítésében.

Az Egyesült Államok is részvétét nyilvánította hétfőn a volt államfő elhunyta alkalmából; a budapesti amerikai nagykövet méltatta, hogy Mádl Ferenc jelentős mértékben hozzájárult Magyarország sikeres demokratikus átalakulásához.

"Magyarország sikeres demokratikus átalakulásához való jelentős hozzájárulását soha nem feledjük" - írta az Egyesült Államok kormánya és az amerikai nép nevében Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet az MTI-hez eljuttatott üzenetében.

"A magyar reformátusok állampolgári és hittestvéri megrendüléssel osztoznak a család és az egész nemzet gyászában. Mádl Ferenc a Magyar Köztársaság legnehezebb időszakában, a mögöttünk álló 20 esztendőben adott példát igaz bölcsességből és hűséges helytállásból" - fogalmazott Bogárdi Szabó István református püspök az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint több külföldi diplomáciai képviselet vezetője is lerótta kegyeletét a Sándor-palotánál.
Mádl Ferenc akadémikus, Magyarország volt köztársasági elnöke életének 81. évében vasárnap halt meg.

Mádl Ferenc halála után gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére. A Sándor-palota budavári sikló felőli bejárata előtt a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét kitették egy asztalra, mellette két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget.

A helyszínen gyertyát gyújtott Schmitt Pál államfő, és elsőként írt a részvétnyilvánító könyvbe. Úgy fogalmazott: "nemcsak elődöm, hanem barátom és példaképem is volt Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devizahitelek: elemzők szerint csak haladékot jelent az akcióterv

Csak átmeneti segítséget nyújt a kormány Otthonvédelmi Akcióterve az MTI által megkérdezett… Tovább olvasom