Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Emlékezés a hetvenezer

menekülő hídjánál

Az andaui hídnál az 1956-os eseményekre, a menekülők áradatára emlékeztek osztrákok és magyarok a hét végén. Dr. Heinz Fischer, Ausztria államelnöke emléktáblát avatott a határvonal mentén.
– Ahol a politika csődöt mond, ott a Vöröskereszt még a helyén van – mondta Fredy Mayer, az osztrák Vöröskereszt elnöke azon a megemlékezésen, melyet az andaui hídnál rendeztek a hét végén. Az úgynevezett menekülők hídjánál osztrák politikusok és Andau lakossága, valamint magyar látogatók emlékeztek az ’56-os eseményekre, a magyar menekültek áradatára. A Vöröskereszt elnöke elmondta, 1956 októberében és novemberében mintegy tizenháromezer tonna ruhát és ötvenhatezer tonna élelmiszert biztosítottak a magyar menekülteknek. A részletekről az osztrák Vöröskereszt egykori kismartoni munkatársa is nyilatkozott. Az idős hölgy hangsúlyozta: ötven évvel ezelőtt épp egy gyermekes családnak segített először a határ ausztriai oldalán. Később, a szovjet bevonulás után ugrásszerűen megnőtt a menekülők száma. Egy akkori határőr elbeszélése szerint a szovjet bevonulás után életveszélyes volt az átkelés, magyar oldalon már lőttek a menekülőkre.
A megemlékezés végén dr.

Heinz Fischer osztrák államelnök méltatta az andauiak és más tartománybeliek áldozatkész munkáját a magyarországi menekültek ellátásában. A megemlékezések befejeztével az államelnök emlékkövet avatott a hetvenezer menekülő emlékére, akik az andaui hídon hagyták el hazájukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó figyelmeztetés - utolsó következtetés

Senki ne olvassa ki soraimból, hogy akármilyen hősi pózban akarnék tetszelegni! Ötven esztendeje… Tovább olvasom