Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Emlékest Soboron

A „nagy vadász” gróf Széchenyi Zsigmond özvegye volt a díszvendége a pénteken Soboron tartott emlékestnek és jótékonysági bálnak. Mangi asszony szívesen beszélgetett a férje munkássága iránt érdeklődő vendégekkel. A bál bevételéből a győri anya- és gyermekotthont támogatják.
A mostoha időjárás és a nehezen járható utak ellenére is szép számmal érkeztek a vendégek pénteken a sobori Szent Hubertus Kastélyszállóba, ahová a Gróf Széchenyi Zsigmond emlékestre és jótékonysági bálra várták az érdeklődőket.

Az est fővédnöke és díszvendége, a világszerte ismert és elismert vadász, természettudós, író Széchenyi özvegye, Mangi asszony volt, aki a nemes kezdeményezésre nem tudott nemet mondani. Ugyanis a vadász jellegű kastélyszállóban férje életét, munkásságát bemutató állandó kiállítás nyílt.

A falakon száz fotóreprodukción mutatták be Széchenyi Zsigmond életét, munkásságát Afrikától Indián át Alaszkáig. A képek között látható a gróf sárpentelei szülőháza, s természetesen ő maga szüleivel, gyermekkorában.

– Jólesik ez az érdeklődés. Megható, amit csináltak a háziak, főleg az ifjú Dudits Gábor. Ritkaság ez a lelkesedés – mondta elismerően a Kisalföldnek Mangi asszony, mielőtt kérdéseinkre válaszolt volna.
– Nagyon nehéz ennyi idő távlatából bármit is mondani, de nem volt egy átlagember. Gyűjtött tücsköt-bogarat és szenvedélyes vadász volt. Az, hogy sajnos fiatalon meghalt, egy ki nem gyógyított afrikai betegségnek a következménye. Mindenképpen el lehet mondani róla, hogy nagyon szerette a hazáját, ezért is maradt itthon.

Mindig azt mondta, hogy „a magyarnak itt a helye, nem szabad elhagyni a süllyedő hajót". Pedig még az írószövetségből is ki volt tiltva – tudtuk meg Mangi asszonytól.

A bál vendégei – a tánc fáradalmait kipihenve – egy különteremben Széchenyiről szóló filmekből ismerhették meg a természettudós gyűjtő életét. Az éjféli tombola – amelyen számos értékes tárgyat sorsoltak ki – bevételét a Cirill és Method alapítvány győri, Kossuth utcai anya- és gyermekotthon javára ajánlották fel az emlékest rendezői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilszolgáltatók piaci részesedése

Tovább olvasom