Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Emelkednek a reálbérek?

A reálbérek jövőre várhatóan három-négy százalékkal nőnek– állítja a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke.

– A reálbérek jövőre várhatóan három-négy százalékkal nőnek. Ez gyorsabb annál, mint amit a magyar gazdaság egyensúlyi helyzete megengedne, de lassabb annál, amit a társadalom szeretne – állítja dr. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke.

Növekedő tendencia várható

– Az energiaár-emelkedés lassította ugyan idén a világgazdaság növekedési ütemét, de a fejlődésben nincs törés. Európában sem. Márpedig, ha Európában nincs, akkor Magyarországon se és növekedő tendencia jósolható jövőre is – kezdte gazdaságértékelő tájékoztatóját dr. Vértes András, a GKI elnöke, akit a megyei kereskedelmi és iparkamara klubja látott vendégül. Magyarázata alapján a hazai kilátások azért függnek ennyire a kontinens gazdaságától, mert az ország ipari termelésének 75 százalékát exportálja. Ez a világ egyik legmagasabb exportarányának számít, ilyen aránnyal Európában csak Írország büszkélkedhet.

Modernizációra szorulva

Jövőre a GKI a magyar gazdaság növekedését 4,1 százalékosra prognosztizálja. A beruházások azonban lényegesen gyorsabban nőnek, mint a GDP, ami a közgazda szerint nem meglepő egy modernizációra szoruló országban. A fogyasztás trendvonala is fölébe ment a gazdasági teljesítménynek, s ha a beruházás és a fogyasztás is fölötte van a nemzeti összterméknek, az a „közgazdászálmoskönyv" szerint hiányt, eladósodást jelent.

Magyarország óriási piacot nyert az EU-bővítéssel, ez Vértes szerint csak egy termékcsoportban nem igaz, az élelmiszereknél. Hazánk legversenyképesebb területeinek a gépipart, a logisztikai hálózatokat, a távközlést és az ingatlanszektort tartja. Úgy véli, a tíz csatlakozó közül mi haladunk a leggyorsabban a high-tech iparágak, a magas felkészültséget igénylő területek fejlesztésében – a külföldi tőke beáramlásának köszönhetően. A legnagyobb nyertese azonban az EU-csatlakozásnak az elkövetkezőkben az építőipar lehet, mert az uniós támogatások révén nőhetnek a hazai modernizációs célú beruházások.

Vállalkozásban világbajnokok

– Bő négy százalék feletti tartós GDP-növekedés kell ahhoz, hogy nőjön a foglalkoztatás, de a jelenlegi helyzet egyáltalán nem rossz az EU-átlaghoz képest – szögezte le az elnök és hozzátette: az egy főre jutó vállalkozások számában világbajnokok vagyunk. Egymillió-kétszázezer vállalkozás van Magyarországon, de háromszázezernek adóbevallása sincs, hatvanezerben egyetlen főállású foglalkoztatott sincs. Az áfa huszonötről húszszázalékosra csökkentése és az erős piaci verseny – ami nyomja lefelé az árakat – a jövő év elején a szakember szerint nagyobb erővel hat, mint az energiadrágulás, ezért az infláció csökkenhet. Tavasszal két százalék alá süllyedhet, de év végére elérheti a három százalékot. Éves átlagban a GKI 2006-ra 2,3 százalékot jósol, ilyen alacsony szinten nálunk harminc éve nem volt az átlagos fogyasztóiár-index.

– Míg az üzleti szféra versenyképes, az állami szféra alacsony hatékonysággal működik. Ezért akármilyen kormány jut hatalomra jövőre a választások nyomán Magyarországon, biztosan nekiáll az államháztartás reformjának, a költségvetés kiigazításának – összegezte helyzetértékelését dr. Vértes András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony bőrszerkós „mackók” – motoron

A győri hajléktalanszállónak harmincöt zsák ruhát vittek ajándékba karácsonyra. Ezt megelőzően… Tovább olvasom