Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Emelkednek a gyógyszerárak

A mintegy háromezer támogatott körbe nem tartozó gyógyszer közül megközelítőleg hatszáz ára változott tegnap. A gyártók átlagosan tizenkét százalékos emelést hajtottak végre.

Algopyrin két áron

Összességében 12 százalékos emelést hajtottak végre a gyógyszergyártók. A változás csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nem támogatott gyógyszereket érinti. Drágultak viszont a különböző kiszerelésű C-vitaminok, átlagosan 14 – 15 százalékkal. A Viagra is a nem támogatott cikkek közé tartozik, bár sok szakember szerint a szex az egészség javítását szolgálja, s mint ilyen, a törvény szerint támogatandó. Az ajzószer legolcsóbb, 3490 forintos kiszerelése 170 forinttal drágult. A nem támogatott gyógyszerek közül igazán köznapi az Algopyrin, amellyel érdekes helyzet állt elő. Fribék István, a győri Árpád úti patika vezetője szerint a két tízes csomag fájdalomcsillapító 53 forinttal olcsóbb lett, mint a húszas csomag. Ennek oka, hogy az utóbbit nem támogatja az OEP, az 353 forintról 441-re emelkedett, míg a támogatott tízes készlet 191 forint maradt.
A gyógyszertár vezetője szerint elképzelhető, hogy erre az árváltozásra lényegében az előző egészségügyi minisztérium kifogásolható döntése miatt van szükség.

Szabályozták az árrést

– Bár úgy gondolom, nem etikus, ha a nem támogatott gyógyszerek sorsába is beleszól a szaktárca, mégis megtette: tavaly júniusban határt szabott a keletkező árrésnek. A döntés értelmében a háromezer-ötszáz forint feletti gyógyszerek utáni árrés nem lehet magasabb hatszázharminc forintnál, függetlenül attól, hogy az a cikk négyezer vagy éppen tizenegyezer forintba kerül – mondja Fribék István, aki szerint a győri gyógyszertár több millió forintos árréstől esett el 2001 második felében.
Dr. Király Géza, a megyei kórház orvos-igazgatója semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a gyógyszerek árváltozásáról, ahogy a gazdasági igazgató Benkő József is a Kisalföldtől értesült erről. Egy-két napon, vagy akár egy hónapon belül kap a kórház egy kis könyvecskét a 12 százalékos átlagemelésről, amely a kórházakra már nagy terhet hárít. Az igazgató egyelőre nem tud arról, hogy az OEP tervezné ennek ellensúlyozását.

Szeptemberben tárgyalnak

A gyógyszergyártók és az OEP vezetősége vélhetően szeptemberben ül le tárgyalni, a támogatott gyógyszerek ára követni fogja a most emeltekét, s talán megoldódik az Algopyrinnel kapcsolatos ellentmondás is.

Korábban:

Gyógyszerek patikamérlegen (2002-05-29) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családtörténelem Petőcz módra

Az ősök a ma szlovák területhez tartozó Keszegfalváról indultak, az élők közül pedig a minap… Tovább olvasom