Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Emelkedett a készültséget fenntartó önkormányzatok

Kettővel emelkedett a belvízvédelmi készültséget fenntartó önkormányzatok száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője vasárnap az MTI-t.
Ezzel már 37 önkormányzatnál van érvényben valamilyen fokú riasztás - mondta Csepely Zsigmond. Az alezredes közlése szerint a megyében huszonöt helyen szivattyúznak, szombaton pedig mintegy ezer homokzsákkal folytatták a védekezési munkálatokat. A belvíz összesen 556 lakóházat veszélyeztet, s a védekezés kezdete óta 22 embernek kellett elhagynia lakását, szombaton egy lakót Nyíregyházáról költöztettek ki.

Dombrádon egy, míg Újfehértón négy utca van részlegesen lezárva az elöntés miatt - összegezte az alezredes. Kató Sándor, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese az MTI érdeklődésére elmondta: az elmúlt napon Ópályiban alakult ki súlyosabb belvízhelyzet, itt lakóházakat is veszélyeztetett a víz. A vízügyi igazgatóság szivattyút bocsátott az önkormányzat rendelkezésére, amellyel megkezdték a mentesítést, kiköltöztetni senkit sem kellett - tette hozzá a szakember.

A felmelegedés hatására a térség minden belvízcsatornán emelkedtek a vízszintek, általában 10-20 centiméterrel, de a Tisza-Szamos és a Szamos-Túr-közben ennél nagyobb, félméteres vízszintemelkedést regisztráltak. Kató Sándor ugyanakkor hangsúlyozta, a vízállások várhatóan sehol sem fogják elérni a mértékadó vízszinteket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elöntött terület nagysága meghaladja a 400 négyzetkilométert, s tizenkét belvízvédelmi szakaszon továbbra is készültség van érvényben. A tizenhárom működő szivattyútelep szombaton összesen 2 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A nyíregyházi igazgatóság területén már csak a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán van érvényben árvízvédelmi riasztás. A vízállások stagnálnak, a szakemberek tartósabban elhúzódó apadásra számítanak.

A védelemvezető-helyettes hozzátette: az olvadás, valamint a hétvégén eddig leesett kismértékű csapadék a Felső-Tisza-vidék vízfolyásain kisebb vízszintemelkedés okozott, de várhatóan sehol sem kell készültséget elrendelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyilkoltak egy román állampolgárt egy tanyán

Holtan találtak a rendőrök egy 40 éves román állampolgárt a Bács-Kiskun megyei Helvécia mellett egy… Tovább olvasom