Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Emberrablás tízezer forintért

Bár nem „klasszikus”, a filmekből ismert emberrablást követett el Almás László, mégis öt évet ülnie kell azért, mert a kocsmájában rendszeresen nem fizető kuncsaftját fogva tartotta és veréssel próbálta behajtani rajta tízezer forintos tartozását. A bűnlajstroma ezzel még nem ért véget.
Emberrablásért, testi sértésekért és rablásért – gyakorlatilag két ügyért – első, majd másodfokon is öt év börtönt kapott Almás László. A férfi egy kocsmát üzemeltetett, s a helyhez olyan kuncsaftok tartoztak, akik vagy fizettek, vagy nem, de legalább rendszeresen, mondhatni naponta jöttek. Ilyen volt az első sértett is, akinek mintegy tízezer (Almás pontos kimutatása szerint 9600) forint adósságot sikerült felhalmoznia. Kuncsaftját mindez nem érdekelte, főleg azért nem, mert ennek ellenére kiszolgálták. Az ominózus napon is elment a törzshelyére, akkor azonban azt mondta neki Almás, elég volt, többet nem kap inni hitelre, a tartozását pedig fizesse ki. A láthatóan már akkor is ittas sértett egy metszőollóval hadonászott, kapott egy pofont, majd távozott.
A vádlott ekkor nevelt fiával kocsiba ült és utánaeredt. Könnyen utolérték, betuszkolták a járműbe és visszavitték a kocsmába. Ott aztán ismét a pénzt követelték tőle.
Almás közölte vele: addig innen nem megy el, amíg a tízezer forintot ki nem fizeti. A nemleges válaszra megütötte és megrugdosta a sértettet, akit felmosóvízzel még fellocsolt, de nem engedte el.
Órákkal később nyilván látta, hogy nem megy semmire, ezért elengedte a férfit.
A második ügy kicsit kacifántosabb, főképp mert a vádlott végig tagadta, hogy azt ő követte volna el, ügyvédje pedig számos ellentmondást vélt felfedezni az elsőfokú eljárásban. A vád szerint Almás ugyanabban a kocsmában, amelyet akkor már nem ő üzemeltetett, a kettes számú sértettel közösen játszott egy nyerőgépen. Pontosabban segített neki nyerni. Úgy gondolta, hogy ezért az összeg fele jár neki, de azt nem kapta meg. Elment ezért a sértett lakására, s ott áldozatát addig verte, míg az el nem ájult. A pénzt (30 ezer forintot) elvitte, illetve még a lakásban talált körülbelül 800 ezer forintot.
Almás tehát tagadta, hogy ő követte volna el a rablást, a többi között ezért fellebbezett ő és ügyvédje a Győri Ítélőtáblán. A fellebbviteli főügyészség kisebb módosítás mellett az elsőfokú ítélet jóváhagyását kérte, ami 5 év börtönbüntetést jelentett a visszaeső bűnözőnek.
Dr. Laczó Gáborné tanácsa a tanúvallomásokból, a vádlott korábbi elszólásából, illetve abból a tényből, hogy Almásnak a rablás napján hirtelen nagyon sok pénze lett, s minden tartozását ki is fizette, bizonyítottnak látta, hogy igenis ő követte el a második bűncselekményt is. Így az enyhítési kérelmet nem fogadta el, s az ügyészség által javasolt módosítással jóváhagyta az elsőfokú ítéletet.
A vádlott és a tárgyalóteremben megjelent édesanyja nem fogadta el az ítéletet, Almás a bírói indoklásba többször is közbeszólt. Ezzel együtt ennek az öntörvényű embernek most néhány év jutott, hogy felfogja: a világot nem az ő ökle irányítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új segédlelkész a soproni reformátusoknál

A huszonhat esztendős Filotás Júlia személyében új segédlelkész érkezett a soproni református… Tovább olvasom