Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Emberi maradványokat találtak a a Várkert Bazár felújítása során

Hétfő délutánig hét katona maradványai, számos lőszer és egy kézigránát is előkerült a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítés során a Lánchíd utcában.
Maruzs Roland a Honvédelmi Minisztérium (HM) Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: az egyenruha-maradványok és felszerelési tárgyak alapján egyértelmű, hogy magyar és német katonák maradványait találták meg.

Előkerült egy magyar azonossági jegy is, amely kicsit töredékes, de bíznak benne, hogy sikerül megállapítani a katona személyi azonosságát. A katonák a második világháborúban Budapest ostromakor eshettek el, valamikor 1945 január közepe és február közepe között - közölte.

A HM osztályvezetője azt mondta: a Lánchíd utcában a tűzszerészek is dolgoznak még, de úgy véli, hétfőn befejezik a terület feltárását. A Várkert Bazárhoz kapcsolódó munkálatok során előkerült katonákat az exhumálás után a budaörsi magyar-német katonai temetőben temetik el - tette hozzá Maruzs Roland.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn tájékoztatta az MTI-t, hogy katonák földi maradványai és lőszerek kerültek elő a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítés során a Lánchíd utcában.

A feltárás jelenleg a HM Háborús Kegyeleti Főosztályának szakemberei vezetésével folytatódik. A terület tűzszerészeti mentesítését a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái végzik - írta a HM.

Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-nek elmondta: a Várkert Bazár felújításához kapcsolódó útépítési munkálatok során gyalogsági lőszerek kerültek elő. Az eddigi információk szerint találtak 26 darab 8 milliméteres magyar karabélylőszert egy 10,5 centiméteres tüzérségi hüvelymaradványt és egy 36 M Vécsey kézigránátot, amely biztosított állapotban van, így nem jelent veszély.

A felújítási munkálatok során a terület egyébként is le van zárva, az előkerült lőszerek miatt nincs szükség további korlátozásra - mondta a kommunikációs tiszt.

A Várkert Bazár fejlesztésének második üteméhez kapcsolódóan április 29-én kezdődött meg a Lánchíd utca és környéke felújítása. A munkálatok során a bazár környékén új burkolatot kapnak az utcák, korszerűsítik a közvilágítást, kerékpársávokat, új villamosmegállókat és szökőkutakat alakítanak ki, valamint megújítják és növelik a zöldfelületeket is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztosítóknál is tarolt a hétvégi vihar

A lakásokat is biztosító társaságoknál - egyenként - néhány száz kárbejelentés érkezett a hétvégi… Tovább olvasom