Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Emberi jogok világnapja

Ki kell állni az emberi jogok mellett - mondta a Nobel-békedíjas Elie Wiesel Budapesten az emberi jogok világnapján.

Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerint ellentmondásos az emberi jogok helyzete Magyarországon, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) volt elnöke a háborúk és politikai rendszerek áldozatai emlékének tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet Elie Wiesel első hivatalos magyarországi látogatásán sajtótájékoztatón azt mondta: ki kell állni az emberi jogok mellett, mert az utóbbi évtizedekben nem javult számottevően a helyzet ezen a téren.

A máramarosszigeti születésű, az auschwitzi és a buchenwaldi haláltábort megjárt író megjegyezte: amióta megkapta a Nobel-békedíjat - majdnem napra pontosan 23 éve Oslóban -, alig változott valamit az emberi jogok megítélése és tiszteletben tartása. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Magyarországon "a szélsőséges hangok egyre hangosabbak". Kiemelte: ennek nem lenne szabad megtörténnie, kellene egy határ, amit nem lenne szabad átlépni.

Az egész társadalomnak ki kellene kötnie, hogy a rasszista, antiszemita megnyilvánulások nem elfogadhatóak - tette hozzá. Szólt a köztársasági elnöknél, Sólyom Lászlónál csütörtökön tett látogatásáról is, amelynek során kérte, hogy hozzanak törvényt Magyarországon is a holokauszt tagadása ellen. Ha más országokban létezik és alkotmányos, akkor ennek a jogszabálynak Magyarországon is léteznie kell - mondta. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) volt elnöke Budapesten arról beszélt, hogy a különböző történelmi korszakok, háborúk és politikai rendszerek áldozatai emlékét tiszteletben kell tartani. A volt főbíró, aki az emberi méltóság védelmében felhívást tett közzé, és kezdeményezte a nemzeti emléknap megrendezését, azt hangoztatta: a holokauszt, a málenkij robot, az antifasiszta ellenállás, az 1956-os megtorlás vagy a recski tábor áldozatai valamennyien a magyar nemzet mártírjai, ezért közös főhajtásra van szükség, nem pedig a jelenlegi megemlékezésekre jellemző megosztottságra.

Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke a Polgári Magyarországért Alapítvány által az emberi jogok világnapja alkalmából rendezett konferencián azt mondta: ellentmondásos az emberi jogok helyzete Magyarországon. "A gárdaprobléma messze nem szélsőjobboldali probléma" - jelentette ki a Fidesz politikusa, aki szerint az állami szervek, hatóságok jelenleginél sokkal jobb, összehangoltabb és hatékonyabb munkájára van szükség ahhoz, hogy az emberek azt gondolhassák: nincs szükség önbíráskodásra, gárdákra. Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a világnapon elmondta: a nők, a fogyatékkal élők és a romák életében az emberi jogok nem olyan mértékben érvényesülnek, mint ahogy az egy demokratikus európai országban elvárható lenne. A politikai pártok és döntéshozók felelőssége, hogy törvényileg és társadalmi öntudattal elérjék az alapjogok egyforma érvényesülését - mondta.

Az ENSZ 1954-ben szavazta meg december 10-ét az emberi jogok világnapjának, arra emlékezve, hogy 1948-ban e napon fogadták el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Ebben a dokumentumban foglalták össze a klasszikus, a polgári államok alkotmányaiból ismert politikai és polgári jogokat, továbbá a gazdasági, szociális és kulturális jogok bizonyos körét. A nyilatkozat az emberi jogok egyetemessé válásának kezdetét jelentette, és megnyitotta a sort az ilyen tárgyú szerződések, egyezmények előtt.

Olvasóink írták

 • 16. kolombela 2009. december 14. 17:29
  „"Ki kell állni az emberi jogok mellett - mondta a Nobel-békedíjas Elie Wiesel...."
  Ekkora cinizmust is ritkán hallani. Majd ha a zsidók a palesztinok emberi jogait tiszteletben tartják, akkor jogosan papolhatnak emberi jogi védelenről, addig fogják be a pofájukat.
  Bár én értem, hogy az ő megfogalmazásukban mit értenek emberi jogok védelme alatt: azt, hogy őket senki sem kritizálhatja, bírálhatja, korlátozhatja mocskos üzelmeiket.”
 • 15. gjozsi88 2009. december 13. 18:55
  „11-re!
  Janika!
  Mint láthatjuk, Morvait sehol nem veszik komolyan!!!!
  Nemzetközi meghívásait visszamondják, már sehova sem hívják! A világ számára érdektelen, hiteltelen!
  Mindenki levelére nem érnek rá válaszolni, ő ez a kategória!”
 • 14. meir 2009. december 13. 16:36
  „13-as!!
  .........." a gatyajukbol is!!!"
  Oriasi tevedes!!!”
 • 13. janika 2009. december 13. 12:21
  „Szovjet mintára? A Szovjet hadifoglyok is úgy jártak mint az öreg "meir"! Az volt a felfogás,hogy aki "odaát járt az árulóvá lett különben, hogy élte volna túl? Ezért alázza Őket meg a saját fajtája! Persze külföldön illetve az "új hazájukban" meg lassan kinyalják Őket a gatyájukból is!”
 • 12. meir 2009. december 13. 02:52
  „3-as!!
  miert volna ellentmondasos??
  Jomagam,is tuleltem az Auschwitz III. Buna Monowitz-i I.G.Farben industrie telepet,es a Trzebinia Kz Lager-t!
  Akit nem egy kimondottan Vernichtungs Lagerbe deportaltak mint pl,; Treblinka,Sobi-Bor,Chelmno,Majdanek,
  azoknak azert volt nemi eselyuk a tulelesre is!!!”
 • 11. janika 2009. december 11. 23:54
  „Vajon olvashatjuk prof.dr. Morvai Krisztinának cimzett válaszlevelet a legfőbb ügyész és lefőbb bírótól?”
 • 10. jánosi 2009. december 11. 22:25
  „janika
  lehet, hogy a moderátor is látta a Slomo pöffeszkedését az emelvényen ..............”
 • 9. janika 2009. december 11. 18:46
  „Igaz, ez már nem is kérdés! Ki sem moderálják már.”
 • 8. janika 2009. december 11. 18:26
  „Már ki írták az országházra, hogy " Gyarmatügyi Hivatal"?”
 • 7. fióka 2009. december 11. 15:48
  „Tisztelt Kisalföld ,hogy tiszta legyen az emberek előtt a kép miért tartunk itt és hogyan vezeti meg az embereket a médiát engedjék meg,hogy egy igazi magyar linket betegyek mert önök elfelejtették a képeket közölni ki is ez a Elie Wiesel .Ajánlom mindenki figyelmébe
  <moderálva>”
 • 6. jánosi 2009. december 11. 15:08
  „2.-nek
  Nem bántott a látvány, Slomo jóképű gyerek, csak elgondolkoztam ...............”
 • 5. janika 2009. december 11. 14:16
  „Ezt pont egy zsidó mondja a gojoknak?”
 • 4. uribe 2009. december 11. 13:21
  „És nem szabad eltűrni a kettős mércét.”
 • 3. Captain 2009. december 11. 09:10
  „"az auschwitzi és a buchenwaldi haláltábort megjárt író "

  Nincs itt valami ellentmondás?

  Csak úgy ott járt? Aztán hazaküldték?”
 • 2. meir 2009. december 11. 00:43
  „batotta is a szemeidet a latvany rendesen mi??”
 • 1. jánosi 2009. december 10. 21:21
  „Így igaz ! Ki kell állni a mi emberi jogaink mellett ! Ránk fér ............
  Egyébként a Köves Slomo jól mutatott Bajnai felett az elnöki székben, de ne gondoljon senki rosszra ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zebrán ütött el egy asszonyt a busz Tatabányán

Életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba egy 70 éves asszonyt, akit elütött egy helyi járatú… Tovább olvasom