Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Embercsempészeket ítéltek el

Embercsempészbanda fölött ítélkezett a Soproni Városi Bíróság: a harminckét vádlott közül többekre is példás szigorral négy évet meghaladó fegyházbüntetést szabtak ki.

Ukránok, osztrákok, magyarok

Bűnszervezetben folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett embercsempészés, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt harminckét vádlott – közte több ukrán és ukrán-izraeli, valamint osztrák állampolgár – állt dr. Gajdos Anikó soproni bíró és tanácsa elé. A bűnszervezet tagjai – akik között többszörösen büntetett személyeket is találunk – Munkácsról, Ungvárról, Fertődről, Vágról, Répcelakról, Chernovciból, Győrből, Sopronból, Sárvárról, Csapodról, Farádról, Kapuvárról, Oroszlányból, Csornáról, Keszthelyről, St. Pöltenről, Kelénpatakról (Klingenbach) és néhány más településről verbuválódtak.

Szolgálatátadáskor próbálkoztak

A vádlottak zömében a soproni közúti és vasúti határátkelőn próbálták meg kihasználni azt, hogy EU-tagságunkból eredően, kevésbé szigorúak már az ellenőrzések. Más nevére szóló magyar személyi okmányok felhasználásával Sopronnál – továbbá a hegyeshalmi határátkelőn kamionokba elbújtatva, illetve a zöldhatáron át – ukrán állampolgárokat juttattak ki illegálisan Ausztriába. A bűnbandának még arra is volt figyelme, hogy a kísérletek időpontját a szolgálatátadások-átvételek perceire tegyék. Arra is volt gondjuk, hogy a felhasznált úti okmányokat a sikeres akciók után visszaadják a szállítóknak. Hazánkban az ukrán hölgyek általában fejenként 300 euróért vállalták az illegális határátlépés megszervezését.

Másutt más volt a tarifa

Ukrajnában azonban 600, 1800, 2000, sőt, 2400 euró volt a tarifa. Ennek ellenére a határátlépés sikerére garanciát adni nemigen lehetett: idővel egyre nagyobb számban buktak le az embercsempészek a határőrök ébersége miatt. Akkor is ez történt, amikor Audi A6-ossal jelentkeztek – két ukrán utassal – határátlépésre. A magyar személyi igazolvánnyal közlekedő ukránokat lekapcsolták a határőrizeti szervek, a szakértők pedig megállapították: az igazolványok hamisak. Egy alkalommal harmincöt ukrán egyidejű illegális átjuttatását is bevállalták a vádlottak, de a határőrök eszén nem sikerült túljárniuk.
Összesen hatvannyolc alkalommal próbálkozott a bűnszervezet embercsempészéssel, míg a biztonsági szerveknek sikerült felgöngyölíteniük

az egész hálózatot.
Dr. Gajdos Anikó bíró példás büntetéssel sújtotta a visszaesőket: a legsúlyosabb ítéletek között négy év hat hónap fegyház is szerepel. Aki kevésbé vállalt szerepet a bűncselekményekben, megúszta felfüggesztett szabadságvesztéssel, illetve pénzbüntetéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba indul a média

Pontosan négy évvel ezelőtt vette saját kezébe báljának szervezését a regionális média. Tovább olvasom