Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Embercsempészeket is leleplezett

Nyugdíjba vonul Lénárt Lajos alezredes, a Győri Határőr Igazgatóság Soproni Bűnügyi és Felderítő Szolgálatának vezetője, aki 1986-tól kezdte főként embercsempészeti és okirat-hamisítási ügyek nyomozati munkáját. Lénárt Lajos tanúja volt a kelet-német kivándorlási hullámnak, de számtalan bűnöző is rács mögé került a szolgálat közbenjárásával.
Január elsejével nyugalmazását kérte Lénárt Lajos alezredes, a bűnügyi és felderítő szolgálat vezetője, posztját Böhm Róbert, korábbi helyettese tölti be. A nyugállományú vezető testközelből élte át a rendszerváltás előtt a Páneurópai Pikniket, de figyelemmel kísérhette, miként alakul át az embercsempészpiac is.
– A Kossuth Lajos Katonai Főiskoláról kerültem 1986-ban az akkori Soproni Határőr Kerülethez, nem is volt kérdéses számomra, hogy ezt a pályát válasszam – mondja Lénárt Lajos, majd hozzáteszi, édesapja után nemcsak ő, de öccse is hasonlóan döntött. P a rajkai határrendészeti kirendeltség vezetője lett. – Érdekes, hogy a határőrségnél eltöltött évek alatt hogyan változtak, aktualizálódtak a feladatok. 1989 szeptemberében – a Páneurópai Piknik után – például a Sopronban és környékén tartózkodó és határátlépésre váró kelet-németekkel tartottuk a kapcsolatot. Nyugtattuk őket, hogy az elkövezkező napokban már biztonságban átkelhetnek a határon. Pk persze türelmetlenek voltak, de végül nagyon boldognak tűntek, mikor beléphettek Ausztriába. Aztán a románok inváziója következett, akik a Ceaucescu-időszak után akarták kihasználni a hirtelen jött szabadságot. Közülük sokakat kaptak határsértésen, őket visszatoloncolták Romániába.
1995-től, a határőr-igazgatóság megszűnésével Lénárt Lajos egy évig tanárként a rendészeti iskolához került. – Nagyon nyugalmas munka volt, ezért örültem, amikor egy évvel később ismét a dolgok gyakorlati részét végezhettem, immár a Győri Határőr Igazgatóság kereteiben működő bűnügyi és felderítő szolgálatnál – folytatta a vezető. – Mivel a szervezet nyomozati hatáskört is kapott, nem kevés ügyet göngyölítettünk fel kollégáim segítségével. Sopron és környéke az embercsempészet szempontjából kiemelt terület volt, a nyomozati munka pedig kezdetben évente közel háromszáz esetet jelentett ebben a bűncselekményi kategóriában.
A felderítők – néha titkosszolgálati eszközöket is igénybe véve – teljes bűnszervezeteket számoltak fel, jó néhány bűnöző ma is rács mögött van.
Az embercsempészési esetszámot egy évtized alatt 50–60-ra sikerült visszaszorítani. Míg korábban a zöldhatáron próbálkoztak az embercsempészek, mára inkább a hamis okirattal történő átkelés vált slágerré.
Csak csepp a tengerben, hogy 2005-ben például csaknem harminc embert állítottak elő okirathamisítás vádjával. A nyomok Budapestre vezettek, ahol beigazolódott a bűnelkövetés gyanúja. Egy lakásban számtalan EU-országbeli meghamisított okiratot, köztük személyi igazolványokat, jogosítványokat, útleveleket, sőt bizonyítványokat, érettségiket is lefoglaltak, de itt találták meg például Stohl András ellopott személyijét és vadászengedélyét is.
Az utóbbi időszakban főként ukránok próbálkoztak határsértéssel, akik közül Sopron környékén sokan rajtavesztettek a szemfüles és éber határőröknek köszönhetően. – Használt gumikat vagy épp napraforgómagot szállító kamionokból egyaránt kerültek elő határsértők, akik sajnos több százezer forintot fizettek a jobb, nyugati élet reményében – zárta Lénárt Lajos.
A nyugalmazott vezető elmondta, a szolgálattól való búcsúztatása kapcsán szinte hetente tartanak valamilyen baráti összejövetelt, de a későbbi, valóban nyugalmasabb napjait szeretné pihenéssel, olvasással és horgászattal tölteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja az M85-ös út elkészültét?

Tovább olvasom