Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Emberbőrbe kötött könyvet találtak

Emberbőrbe kötött könyvet találtak brit rendőrök Leeds központjában az utcán - közölte a hét végén a Scotland Yard szóvivője. A mintegy 300 éves könyv szövegének túlnyomó része francia nyelvű, fekete tintával írt kézirat.
A hátborzongató tárgy a hatóságok feltételezése szerint egy betörés során kerülhetett a tolvaj birtokába, és mivel a zsákmány "leltározásakor" nem találták értékesnek, egyszerűen eldobták. A mintegy 300 éves könyv szövegének túlnyomó része francia nyelvű, fekete tintával írt kézirat.

Mint a rendőrségi szóvivő emlékeztetett rá, a XVIII. és a XIX. században előfordult, hogy anatómiai tárgyú tanulmányokat, vagy gyilkossági ügyek feljegyzéseit emberbőrbe kötött könyvbe foglalták. Előbbinél nem számított ritkaságnak, ha a boncolt személy bőréből lett borító.

A gyakorlat főként a francia forradalom idején vált "megszokottá", de a híresztelések szerint emberbőrből készült pergamenre már a középkor folyamán írtak. Nem bizonyított, de néhány történeti feljegyzésből arra lehet következtetni, hogy egy 13. századi bibliát és egy katolikus jogszabálygyűjteményt is íly módon fedtek be. A philadelphiai Fizikusok Kollégiumában négy ilyen kötetet tárolnak, egyiken még az egykori tulajdonos tetoválása is jól látszik. A Harvard Egyetem könyvtárában egy 17. század eleji, a spanyol jogról írott kötet utolsó oldalán a következő szavak olvashatók:
"A könyv borítója minden, mely kedves barátomból, Jonas Wright-ból maradt, akit a Wavuma [feltehetően a mai Zimbabwe területén élő afrikai törzs tagjai] 1632. augusztus 4. napján élve megnyúzott".

A francia forradalomból az Emberi Jogok Nyilatkozatának egy másolata és az 1793-as liberális alkotmány több példánya szintén emberbőrbe zárva maradt ránk.

A szokatlan következménnyel járó kivégzések kapcsán az elsőt 1818-ból regisztrálták. Ekkor akasztották fel Norwich-ban James Johnsont, akire bizonyos Samuel Johnson szótára emlékeztet ebben a kísérteties formában. Az egyik legfurcsább történet azonban egy emlékirathoz kötődik. A mű címe: Az útonálló: James Allen alias George Walton életének leírása... egy útonálló vallomásai a szerző saját bőrébe kötve. A könyv eredeti tulajdonosa az a John A. Fenno volt, akit Walton egyszer megpróbált kirabolni, de ő bátran ellenállt a fegyveres támadónak, majd közreműködött annak hatósági kézrejuttatásában. A memoár egyik példányát Walton kívánságára kötötték saját bőrébe és juttatták el egykor kiszemelt áldozatához.

Egy buzgó muszlim hívő esete sem kevésbé szokatlan, aki végrendeletben írta elő, hogy a Korán egy darabját az ő bőrébe csomagolják utódai.

A téma talán legkényesebb pontja azonban kétségkívül a nácikhoz, és a holokauszt rémtetteihez kötődik. A haláltáborok áldozatainak fizikai felhasználásáról szóló híresztelések egy részét ma már nem fogadja el a történettudomány. Igaz azonban, hogy az amerikai kormány washingtoni levéltárában Ken Kipperman, zsidó szülők leszármazottja, a téma ismert kutatója, rátalált 8 bőrdarabra - köztük egy tetoválással díszítettre - amelyeket annak idején háborús bűnök igazolására használtak fel.

mult-kor.hu/hirtv.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros küzdelemre számított a választáson?

Tovább olvasom