Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Emberallergiája is lehet a házi kedvencnek

Emberallergia, állatoknál? Meghökkentő, de előfordul. Ennél azonban sokkal gyakoribb, hogy például bolha-, poratka-, táplálékallergiával küzd egy-egy házi kedvenc – vagy épp mindegyikkel egyszerre. Ha nem tudjuk egyértelműen megállapítani, mi okozza, állatorvoshoz kell vinni a velünk élő állatot: az allergia nem szűnik meg magától, sőt egyre súlyosabbá válhat.
Az ember és a kutya barátsága örök. Illusztráció: MTI
Egy internetes forrás szerint Nagy-Britanniában hetvenötezer kutya, macska allergiás az emberi bőrre, illetve az elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozó poratkákra. Egy német farmakológiai szaklap szerint is előfordul, hogy a házi kedvencek allergiások lesznek – az emberre. Egyes külföldi szakemberek szerint minden huszadik allergiás tünetért, melyet a házi kedvenceken tapasztalható, az emberallergia a felelős.

Mik válthatják ki?

Mi a helyzet nálunk? Dr. Kókai Károly szegedi állatorvos mondja: ritkán, de valóban előfordulhat, hogy elhalt emberi hámpikkellyel kapcsolatos allergia alakul ki házi kedvenceknél. A leggyakoribb: házipor- és egyéb atkák tevékenységeként jön létre allergia a kutyáknál, a macskáknál – egyébként ezek táplálékai között valóban szerepel elhalt, lehullott emberi hámpikkely. Az atkák okozta túlérzékenységet a lakáson belüli allergének közül a különböző ételféleségek kiváltotta allergiák száma követi. Többnyire állati fehérjék okozzák a tüneteket, de növényi fehérjével szembeni túlérzékenység is előfordul – állatok is lehetnek lisztérzékenyek. Külső élősködők, például bolha nyálában lévő fehérje is okozhat allergiás választ. Ilyenkor nem is annyira a csípés miatt vakarózik az állat, sokkal inkább az allergiás reakció következtében.

Állatorvoshoz kell vinni

Mik a tünetek? Van, amikor a szervezet egészére hat a túlérzékenység, máskor egy-egy szervre, annak is egy-egy pontjára. Leggyakrabban a kültakaró érintett: nedvező, fájdalmas helyek alakulnak ki a bőrön, s ez egy idő után, ha nem kezelik, megvastagszik, szinte kéregszerűvé válik. Más esetben fül- vagy kötőhártya-gyulladás jön létre. Allergiagyanús esetben azonnal állatorvoshoz kell vinni a házi kedvencet. A szakember a tünetek alapján és gazdi kikérdezésével sokszor azonnal meg tudja állapítani, mire túlérzékeny az állat. Szerencsés esetben csak egyetlen dologra – súlyos esetekben azonban sokszor összetett helyzetről van szó. Például bolha-, poratka-, és táplálékallergiáról egyszerre. Ilyenkor el kell végezni a bolhátlanítást, az atkák jelenlétét gyakori takarítással kiküszöbölni, az állatnak pedig allergénmentes, diétás táplálékot biztosítani.

Speciális gyógysamponnal

Ha nem mondható meg egyértelműen, mi okozza a túlérzékenységet, laboratóriumi vizsgálat – igaz, nem olcsón – kiderítheti, és akkor már egyenesben vagyunk. Legfontosabb megelőzni az allergén és az állat érintkezését. Tüneti kezelésként olykor speciális gyógysampon is elegendő, mely lemossa az allergént a kültakaróról és nyugtatja a bőrt. Oki terápiát is lehet alkalmazni, laborvizsgálat után: az allergén hígított oldatát injekcióval az állatba juttatva fokozatosan megszüntethető a túlérzékenység. Ha nem is múlik el mindig teljesen az allergiás hajlam, de csökkenhet, és jelentősen ritkulnak a rohamok. Az állatorvos mindig pontosan meg tudja állapítani, az adott esetben mely kezelés a legcélravezetőbb.

Az allergia gyógyításáról azért is fontos mielőbb gondoskodni, mert a legyengített bőrt gyakran kórokozók, élősködők, például gennykeltő baktériumok támadják meg – és ezek maguk is allergiát okozhatnak. Az állatoknak mindenképpen emberi segítségre van szükségük – hiszen nem tudnak magukon segíteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van-e már karácsonyi hangulata?

Tovább olvasom