Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Elvisz a rák

A szegényebb európai országokban a tájékozatlanság és a pénzhiány miatt kevesebb ember éli túl a rákot. A társadalom fél a daganatos betegségektől, sokszor ezért nem jutnak el az emberek addig, hogy időben felismerjék a bajt.

Az Európai Unióban évente több mint kétmillió rákbetegséget ismernek fel, s 1 milliónál több ember hal meg daganatos betegség miatt - - állapították meg a Dél- és Kelet-Európai Kutató Onkológusok Csoportjának (SEEROG) tanácskozó tagjai. Az eszmecseréről a Weborvos című internetes lap számolt be.

2002-es adatok szerint a kelet-közép-európai országokban a régi EU tagokhoz hasonlítva a férfiak 6,84 évvel, míg a nők 4,64 évvel élnek rövidebb ideig, s ebben szerepe van a daganatos betegségeknek is. A SEEROG megállapítása szerint a térségben élők a daganatos betegségekből kisebb arányban gyógyulnak meg, mint a tőlünk nyugatabbra fekvő országok betegei, aminek oka, hogy a fejlődő országokban nemcsak abszolút értéken, de arányaiban is kevesebb pénz jut a rákbetegek ellátására.

Bodoky György, a SEEROG egyik alapítója, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke a Weborvosnak elmondta: éppen ezen adatok miatt lenne szükség önálló magyar rákellenes stratégia kidolgozására. A SEEORG rákellenes deklarációja szerint a daganatos betegségek 30 százaléka megelőzhető, 30 százalékát pedig korán fel lehet ismerni, ami az alapja a sikeres kezelésnek, ezért fel kell számolni az előítéleteket, s ráébreszteni az embereket a felelősségükre abban, hogy a rák gyógyítható.

Olvasóink írták

 • 4. 49. 2008. október 20. 17:16
  „Kedves 1-es!
  Ne add fel, nagyon sok embernek sikerült már legyőzni.
  Kitartást, türelmet és hitet a gyógyuláshoz.”
 • 3. Imcsi 2008. október 20. 16:03
  „Én is gyógyulást kívánok "1"!”
 • 2. Annietee 2008. október 20. 15:17
  „Mielőbbi gyógyulást kívánok neked 1.”
 • 1. egy rákos 2008. október 20. 11:27
  „aug 27-én diagnosztizálták a rosszindulatú daganatomat, még a mai napig semmiféle kezelést nem kaptam, mert először várni kellett az ultrahangra (egy hét), majd a szövettanra, (három hét)
  ekkor kiderült, hogy rosszabb a helyzet, mint amire számítottak, így szükség van CT vizsgálatra is ennek ekőjegyzése újabb három hét, közben elromlott a gép, a várakozási idő még 12 nap. A tumor meg csak nő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga II. tizedes visszatér - de nem a megyébe

Az országos rendőrfőkapitány visszavárja a tavaly nyugdíjba küldött rendőröket és határőröket. Erről… Tovább olvasom