Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Elvi megállapodás az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről

Elvi megállapodásra jutottak az Európai Unió központi intézményeinek tárgyalói az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről a Strasbourgban folytatott egyeztetéseiken - szivárgott ki EP-forrásból a hajnalba nyúló megbeszélést követően.
Elvi megállapodásra jutottak az Európai Unió központi intézményeinek tárgyalói az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről a Strasbourgban folytatott egyeztetéseiken - szivárgott ki EP-forrásból a hajnalba nyúló megbeszélést követően. A hosszú távú büdzsé ügye zsákutcában toporgott egy ideje, miután az Európai Parlament - amelynek meg kell szavaznia a költségvetést - kevesellte azt a 862,3 milliárd eurós kiadást, amelyről a tagországok állam- és kormányfői állapodtak meg tavaly év végi brüsszeli találkozójukon. Márciusban a parlament azzal fenyegetőzött, hogy az EU-t visszakényszeríti az évenkénti költségvetés több évtizeddel ezelőtti rendszeréhez, ha a kormányokat képviselő tanács nem enged bizonyos követeléseinek. A Brüsszelbe eljutott hírek szerint az EP-nek mintegy 4 milliárd eurós növekedést sikerült kiharcolnia az egyeztetéseken.

A megállapodást mindazonáltal az EP részéről még jóvá kell hagynia a frakcióknak, valamint a költségvetési bizottságnak. Az állam- és kormányfők decemberi megállapodása után mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament élesen bírálta a szűkre szabott hétéves költségvetést. A két intézmény azzal érvelt, hogy kevesebb pénzből nem lehet több Európát finanszírozni, azaz a bővített unió kielégítő hatékonyságú tevékenységéhez biztosítani kell a megfelelő forrásokat. Ám az intézmények végül beletörődtek a helyzetbe, látva azt, hogy a tagországok között is súlyos nézeteltérések uralkodtak, amelyek miatt decemberben már a kormányfői megegyezés puszta ténye is eredménynek számított.

Az új EU-tagországok a tárgyalások során mindvégig azt tartották a legfontosabbnak, hogy a megegyezés megszülessen, és mielőbb tervezhetők legyenek a következő évek fejlesztései, programjai. A kormányfői megállapodás idejére ezzel együtt több új tagállam - köztük Magyarország - pozíciója jelentősen javult a korábbi javaslatokhoz képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar származású az ötödik űrturistajelölt

Charles Simonyi, aki a Microsoft Word egyik vezető fejlesztőmérnöke volt, valószínűleg a jövő év… Tovább olvasom