Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Elveszhetnek a ledolgozott évek

Az ötvennyolc éves fertőszentmiklósi Buzsáki Jenő hiába dolgozott negyven éven át, január elseje óta nem kap táppénzt. Az egészségbiztosítási pénztárhoz méltányossági kérelmet nyújtott be.
– A betegségem miatt sajnos képtelen vagyok dolgozni és január óta egyetlen forint táppénzt sem kapok, pedig világ életemben fuvaroztam – mondja szomorúan Buzsáki Jenő. – Hivatalos értesítést még nem kaptam az okáról, de érdeklődésemre a társadalombiztosítási kirendeltségen azt mondták, túl hosszú ideig voltam bejelentett állás nélkül. Való igaz, amikor 2005 januárjában negyven évi munkaviszony után elvesztettem az állásomat, nem jelentkeztem be a munkaügyi központba. Mentségemre legyen mondva, az járt a fejemben, hogy minél előbb elhelyezkedjek. Két hónap után sikerült is munkát találnom, ahová aztán hivatalosan áprilisban vettek fel. Így valóban három hónapig rendezetlenek voltak a papírjaim. Most már látom, hibáztam, de meg sem fordult a fejemben, hogy a ledolgozott negyven év után nem kapok teljes ellátást.
Az ötvennyolc éves férfiről az orvosok tavaly szeptemberben állapították meg, hogy veserákos, akkor vették táppénzre. Az első műtétje októberben volt, a következő pedig a hónap végén várható, mivel az állapota nem javult. Januárig kapta a juttatást, akkor azonban megszüntették a folyósítást. Mostanra elfogyott a félretett pénze, lánya, amennyire lehetséges, támogatja, de ez sem tartható sokáig.
Mint azt Istántsuly Dezső, a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője lapunknak elmondta, nem egyedi esetről van szó. Ha valaki – munkanélküliként – nem jelentkezik be a munkaügyi központba és a két munkahely közötti idő meghaladja a harminc napot, akkor a táppénz csak az utolsó munkahelyen eltöltött idő után jár. Esetünkben ez öt hónap.
– Buzsáki Jenő tehát igazolhatóan öt hónapot dolgozott a betegségét megelőzően, ezért a táppénzt is öt hónapig folyósítottuk számára. Sajnos a negyven év ebből a szempontból valóban „elveszett”. A nyugdíjba ugyanakkor beleszámít – egészítette ki az igazgató. – Mégsem kilátástalan a helyzet. Két megoldást javaslok: egyrészt azonnal adja be a méltányossági kérelmet az igazgatóságunkra. A körülményekre való tekintettel a betegség idejére, de maximum egy évig folyósíthatjuk a táppénzt. A másik lehetőség, hogy kérje a rokkantsági nyugdíj megállapítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszi és csibe

Tovább olvasom