Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Elvérezhet a standtörvény

Győr-Moson-Sopron - Március 1-jétől megszűnhet a kötelező napi standolás a vendéglátóiparban. A szakemberek szerint a kérészéletű törvény megalkotása felesleges volt, és azért történhetett, mert előtte a jogalkotók nem kérték ki a szakmai szervezetek véleményét.
A napi standolást február elsejei hatállyal vezették be a vendéglátóhelyeken. A szakma képviselői ezt nem hagyták szó nélkül, hiszen italkészletük éjszakai zárást követő méregetése nem kevés adminisztratív munkát, és jó néhány pluszórát jelentett munka után a fáradt személyzetnek. Elsők között számoltunk be a vendéglátósok tiltakozásáról, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma a pénzügyminiszterhez juttatta el rosszallását. A kollégium soproni elnöke félelmének is hangot adott, szerinte a standolás egyszerűsítése miatt megkurtítják majd az itallapot a vendéglősök, ami pedig a híres magyar vendéglátás színvonalát rombolja majd.

Úgy tűnik, a szakma összefogását siker övezi, minden bizonnyal visszavonják a kérészéletű standtörvényt. Nemcsak a törvény rövid élete és másodszori megtorpedózása – 2004-ben élt másfél hónapot – a különleges, hanem az is, hogy a visszavonásával kapcsolatban ritka konszenzus született. Ebben a szakma mellett az MSZP a Fidesz is egyetért, sőt, az SZDSZ és az MDF is támogatásáról biztosította az érintetteket. Akár már a jövő hétfői parlamenti ülésen döntés születhet a témában és március 1-jétől, 1 hónapnyi élet után újra megszűnhet a standtörvény.

Akár már a jövő hétfői parlamenti ülésen döntés születhet a témában és március 1-jétől, egy hónapnyi élet után újra megszűnhet a standtörvény. Fotó: Magasi
Akár már a jövő hétfői parlamenti ülésen döntés születhet a témában és március 1-jétől, egy hónapnyi élet után újra megszűnhet a standtörvény. Fotó: Magasi

– Egyik szemem sír, a másik nevet. Persze örülünk, hogy ezt a betarthatatlan törvényt visszavonják, de az szomorú, hogy csak utólag vették figyelembe érveléseinket. Nevetség tárgya lett újra ez a téma, ami elkerülhető lett volna, ha a törvényalkotók a döntésük előtt kikérik a szakma véleményét.

Továbbra is azt valljuk, hogy nem így lehet majd kifehéríteni a gazdaságot és nem szabad néhány zsivány miatt a becsületesen dolgozó vállalkozókat büntetni.

A törvény megtorpedózásában egyébként komoly szerepe volt az italgyártók lobbijának, akik nem nézték tétlenül, hogy a neves cégek márkás nedűi egy ilyen hibás intézkedés miatt napok alatt lekerültek a vendéglátóhelyek polcairól – mondta el Horváth Vilmos.

További változások

Eltörölnék a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabályt és a házipénztár rendszerének szigorítását is. A szocialisták azt javasolják, hogy a standolás esetében a „naponta" szót hagyják el, és ők is kezdeményezik, hogy helyezzék hatályon kívül a készpénzfizetés 250 ezer forintban maximált felső határát, viszont megtartanák az új házipénztári szabályokat.


Olvasóink írták

  • 1. bubuka01 2009. február 21. 10:03
    „JÉ,EZ SOPRONBAN VAN A CUBA LIBRÉBEN!ISTENI AZ ALMÁSPITE,KOSTOLJÁTOK MEG..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földgázt válthat ki a pellet

Magyarország - A megújuló energiával foglalkozó Magyar Pellet Egyesület, a korábban alakult… Tovább olvasom