Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Elvárt adó helyett szigorúbb ellenőrzés

Nem terjeszt be kormány új törvényt az elvárt adóról - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón a gazdasági és a pénzügyminiszter.
A kormány szerdai ülésén foglakozott az elvárt adó témájával, amelyen végül konszenzus született arról, hogy nem vezetnek be új adót az Alkotmánybíróság által megsemmisített elvárt adó pótlására - mondta el Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter közlése szerint olyan megoldást akartak, amely újabb adózókat von be a közteherviselésbe, szélesíti az adózók bázisát, egyúttal fehéríti a gazdaságot. Ennek során a kollektív bűnösség gyanújának elvét szigorúan kerülték, vagyis, csak amely vállalkozás árbevétele nem ért el egy bizonyos szintet, annak jelent plusz kockázatot.

"Ismerjük az ócska trükköket, és technikákat, amelyekkel számosan elkerülik az adózást" - üzent Kóka János a ma még nem adózó vállalkozóknak.

A legtöbb vállalkozói érdekképviselet és szervezet egyetértett az alapelvvel - közölte a miniszter.

Bár nem lesz új adó, a célok azonban így is teljesülnek - mondta el Veres János pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón.

A mintegy 315 ezer társas vállalkozásból papíron 118 ezer veszteséges, 16 ezer pedig "nullás" - fogalmazott Veres János. A 321 ezer egyéni vállakozó közül 210 ezer nem fizet adót, közülük 118 ezer veszteséget termel.

A korábban elhatározott ellenőrzések, amelyek a járulékfizetésekre, illetve a vagyonosodásra vonatkoznak, szintén az adózó bázis szélesítését szolgálták - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Az elmúlt 10 napban több fórumon is egyeztettek, így például a versenyképességi tanácsban, ahol sok felvetés, javaslat érkezett a témában, a miniszter tájékoztatása szerint ezeket is figyelembe vették, illetve veszik a konkrét megszövegezésnél.

Azon vállalkozások, amelyek árbevételükhöz viszonyítva nem érnek el egy bizonyos, 2 százalékos bevételi arányt, azoknak bevallás-kiegészítést kell tenniük, amelynek kockázatelemzése után az apeh megvizsgálja, hogy korrekt volt-e a kimutatás. A bevallások utólagos ellenőrzésére az apeh a szabályok változtatása nélkül jogosult lesz - mondta el Veres pénzügyminiszter.

Továbbra is folynak az egyeztetések, az alkotmányos szövegezés, ami után az országgyűlés tavasszal elfogadhatja, és az év második felében hatályba léphet az új, szigorított ellenőrzési metódus. Az így elérhető plusz bevételről egyelőre a pénzügyi tárca vezetője nem kívánt konkrét becslést tenni, erről az országgyűlési beterjesztésben lesznek közelítő számítások.

A bevételi célok nem módosultak a konvergenciaprogramra vonatkozóan - hangzott el kérdésre válaszolva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenöt éve fújnak

Jubileumi koncertre készül a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar. Az úttörőzenekarból… Tovább olvasom