Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Elutasították Szigetvári és Jávor népszavazási kezdeményezését

A kezdeményezést az atomerőművi blokkok építéseügyében nyújtották be, és formai okok miatt utasították el.
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elutasította Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kezdeményezését.

Pálffy Ilona azért döntött úgy, hogy nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a kezdeményezést, mert az előterjesztők nem a jogszabály mellékletében előírt aláírásgyűjtő ív mintapéldányán terjesztették be kezdeményezésüket, valamint még azelőtt gyűjtötték össze a beadáshoz szükséges támogató aláírásokat, hogy kezdeményezésüket - illetve az azzal járó adatkezelést - az adatvédelmi hatóság nyilvántartásba vette volna.

Az NVI elnöke most első alkalommal hozott olyan döntést, hogy egy népszavazási kezdeményezést nem terjeszt az NVB elé. Az elutasítási jogkört az új (január 18., az országgyűlési választás kiírása óta hatályos) népszavazási törvény tette lehetővé számára.

A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a kérdést a szervezők ismételten benyújthatják.

Az NVI-hez pénteken érkezett meg a két politikus közös népszavazási kezdeményezése. A kérdés, amelyben népszavazást tartanának, így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?"

Az új jogszabályok szerint a népszavazási kezdeményezéseket - a szervezőkkel együtt - legalább húsz (de legfeljebb harminc) másik választópolgárnak kell támogatnia aláírásával. Az NVI-nek ellenőriznie kell, hogy az aláíróknak van-e választójoguk, valamint azt is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala adatvédelmi nyilvántartásba vette-e a kezdeményezést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ónos eső jön a hóra

Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országban érvényben van az ónos eső… Tovább olvasom