Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Elutasította a Fővárosi Főügyészség a Biszku Béla elleni feljelentést

Elutasította a Fővárosi Főügyészség azt a feljelentést, amelyet Biszku Béla egykori belügyminiszter és társai ellen tettek emberiség elleni bűncselekmények, illetve előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt.


Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: "az emberiség elleni bűncselekmények miatt B. Béla és társai ellen tett beadványt, benne az előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség elutasította".

Mint hozzátette, a feljelentő beadványában azt kérte, hogy rendeljenek el nyomozást az "1956-os megtorlásokat irányító személyek", köztük B. Béla akkori belügyminiszter ellen "emberiesség elleni bűncselekmények, különösen politikai okból üldözés, emberölés és más embertelen cselekedetek miatt".

A szóvivő rámutatott arra: a hazai jog rendelkezése szerint a feljelentésben megjelölt cselekményt (előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette) az elkövetéskor hatályban lévő jogszabályok szerint kell elbírálni. Ennek rendelkezései szerint azonban e bűncselekmény miatt - elévülés okán - eljárás már nem indítható.

Az ügyészi határozat indokolásában kifejtik továbbá, hogy "a feljelentésben megjelölt cselekmények nem minősíthetők a vonatkozó nemzetközi dokumentumok szerint emberiség elleni bűntettnek, így a feljelentett személyek nemzetközi szokásjog alapján történő felelősségre vonására nincs lehetőség" - áll a közleményben.

Más bűntettre hivatkozva augusztus 6-án a Jobbik is feljelentette Biszku Bélát, a Kádár-rendszer 1957 és 1961 közötti belügyminiszterét, az akkori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának titkárát. Véleményük szerint "Biszku Béla bűncselekményt követett el azzal, hogy a Duna Televízióban ellenforradalomnak minősítette az 1956-os forradalmat, valamint igazságosnak és jogszerűnek tüntette fel a megtorlások idején lefolytatott koncepciós büntetőeljárásokat, így a meghozott halálos ítéleteket is".

Szilágyi György, a párt politikusa akkor sajtótájékoztatón azt mondta: a büntető törvénykönyv alapján az, aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezután az egykori belügyminiszter televíziós nyilatkozata miatt, illetve a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetésének gyanújával elrendelte a nyomozást.

Olvasóink írták

 • 6. ádám+éva 2010. november 04. 09:20
  „Nem is vártunk mást, csak reménykedtünk.”
 • 5. stewe7109 2010. november 04. 08:01
  „Még mindig óriási befolyásuk van ezeknek a gehuk-nak mindenben. Legalább pusztulnának el csendben gyorsan.”
 • 4. bojtár 2010. november 03. 16:45
  „Ez az igazságszolgáltatás Magyarország szégyene ,nincs a világon még egy ilyen állítólag demokratikus ország ahol ilyen és ehhez hasonló büncselekményeket meg lehet úszni.Katasztrófa ez az ország és tessenek elgondolkodni mi lessz még hamarossan szembesülhet az ifjabbik generáció azzal amitől az idősők rettegnek mert már megélték egyszer jön az AVO-s korszak.”
 • 3. janika 2010. november 03. 16:39
  „"forradalom hőseinek ma is megalázkodva kell a gyilkosok előtt meghunyászkodni" Szerintem nem kell! Le kell váltani az efféle ügyészeket és alkalmazni a bűn, bűnözők pártolására alkalmas törvényeket. Ki kell követelni a kétharmados politikusoktól az ígéreteik betartását. Aki Magyarországon demokráciát emleget az meg nem valószínű, hogy egyáltalán tudja mit is beszél.”
 • 2. Szabra 2010. november 03. 14:37
  „Már nem is érdekes, hogy Magyarországon felelős soha nincs: ez egy következmények nélküli ország, még az 1956-os forradalom alatti és utáni gyilkosok is szabadon járkálhatnak kiemelt nyugdíjazással és büntetlenül, viszont a forradalom hőseinek ma is megalázkodva kell a gyilkosok előtt meghunyászkodni!”
 • 1. fióka 2010. november 03. 13:59
  „Magyarország 2010 viktorka az igazságos gyilkolni rabolni sikkasztani diktatúrába dönteni a demokráciát hajrá fidesz megcsinálod szétrombolod az ország maradékát is nemzetileg,gazdaságilag,politikailag röviden mindehogy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

On-line vízminta-vizsgáló állomás a Duna-parton

Bármikor, szinte bárhová azonnal telepíthető, 24 órás folyamatos vízminta-vételt és -ellenőrzést… Tovább olvasom