Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Elutasítóak a magyarok az idegenekkel szemben

A magyarok többsége ellenzi, még egy nem létező népcsoport betelepülését is az országba, nem beszélve a létezőkről. A lakosság több mint negyede nyíltan idegenellenes.
A megkérdezett magyarok 27 százaléka szerint egyetlen menedékkérőt sem lenne szabad beengedni az orszégba - derül ki a Tárki februári közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint válaszadók alig 6 százaléka tekinthető idegenbarátnak - aki minden menedékkérőt beengedne. A tárki kutatói által csak "mérlegelőknek" nevezett többség - a megkérdezettek 67 százaléka - ugyanakkor megfontolná, hogy Magyarország kiknek nyújtson menedéket és kiknek ne.

A közvélemény-kutatásból elsőre az derül ki, hogy az elmúlt években nem történt komoly változás a nyílt idegenellenességben, ám az adatok részletesebb elemzéséből kiderül: egyre nő ennek rejtett változata. A "mérlegelőknek" ugyanis csak a határon túli magyarokkal nincs gondjuk, ám az arabok, a kínaiak, az oroszok vagy a románok érkezését a jelentős többségük egyre merevebben utasítja el.

Külön ki kell emelni a "pirézekkel" szembeni ellenszenv erősödését. A nem létező népcsoportot a Tárki kutatói azért találták ki, hogy megvizsgálják, egy olyan fiktív népcsoporttal szemben is megjelenik-e az idegenellenesség, amit senki sem ismerhet, a velük szembeni előítéletnek pedig nincs racionális alapja. Az eredmények azt mutatják hogy velük szemben is megjelenik az elutasítás, és egyre nagyobb méreteket ölt. Tavaly júniusban a megkérdezett magyarok 59 százaléka utasította el a pirézek befogadását, idén februárban már 68 százalékuk.

A Tárki vizsgálata kiterjedt a romák és a homoszexuálisok megítélésére is. Eszerint a cigányokkal szembeni előítéleteket kevéssé csökkentik a személyes kapcsolatok, ezzel szemben a homoszexuálisokkal és a menedékkérőkkel jóval elfogadóbbak azok, akiknek ismeretségi körében melegek és menekültek is vannak.

Magyarország a 4. helyen végzett idegenellenesség terén egy tavalyi nemzetközi felmérés szerint. Az Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatában 24 ország lakosait kérdezték, többek között a bevándorlókról alkotott véleményükről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a befektetőt?

A Magyarországon regisztrált vállalkozások 29 százaléka Budapesten talált otthonra 2005-ben, s csak… Tovább olvasom