Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Eltűntek a magyarok kedvenc boltjai

Mára szinte teljesen megszűntek az osztrák határ menti falvakban a magyar bevásárlóturistáknak köszönhetően egykor virágzó elektronikai üzletek. A „Gorenje-láz” azonban még ma is elevenen él a helyiekben.
Bizonyára még ma is számos magyar háztartásban ott duruzsol a határ menti osztrák falvak valamelyikében vásárolt, majd a Trabant tetőcsomagtartóján hazaszállított fagyasztóláda. A nyolcvanas évek végén kitört „Gorenje-lázban” több százezer honfitársunk sáskahadként rohanta le Nickelsdorftól egészen a Mariahilferstrasséig lévő összes műszaki boltot. Az úgynevezett Gorenje-túrák idején a határ túlsó felén élő élelmes osztrák üzletemberek pedig el is adtak minden ócskaságot a bevásárlóturizmussal akkor ismerkedő magyaroknak.
Az egyre növekvő kereslet kielégítésére egymás után, sorra nyitottak a különböző elektronikai boltok, a jól ismert „Magyarul beszélünk” feliratokkal. A magyaroknak végül elég volt már csupán néhány métert megtenni a határátkelőtől, az első parkolóban kamionokról árulták a televíziókat, hűtőket és videomagnókat. Itt ugyan néhány schillinggel drágább volt a portéka, ám nem kellett végigautózni Burgenlandon. Bár sokan úgy sem úszhatták meg a félnapos sorban állást a határ előtt, hogy Nickelsdorfban vették meg a hűtőt, mivel gyakran kígyózott a kocsisor egészen Bruckig.

Üres pajták

a boltok helyén


Aztán amilyen gyorsan elindult, olyan gyorsan meg is szűnt a „hűtőláda-őrület” a szigorodó vámszabályoknak és a nálunk is egyre jobban elterjedő elektronikai üzleteknek köszönhetően. Az istállókból, raktárakból kialakított számos „Elektro Center” a vásárlási láz lecsengésével együtt megszűnt. A határ utáni első áruház helyén például az osztrák határőrök táboroznak jelenleg.
Az első határ menti osztrák falvak lakóiban még elevenen él a nyolcvanas évek utolsó november hetedikéje, amikor a Gorenje jégszekrényért siető magyar rendszámú autók szinte teljesen eltorlaszolták a Bécs felé vezető utakat. Rosa Bauhofer azon kevesek egyike, aki a Gorenje-láz lecsengése után is, a mai napig árul hűtőládákat, tévéket és videókat zurndorfi üzletében. Az asszony a Kisalföldnek elmondta: jelenleg övé az egyetlen ilyen jellegű bolt a településen, ám abban az időben több mint egy tucat üzletet nyitottak. Kezdetben a magyarok elsősorban rádiós magnókat vittek, majd fagyasztóládákat, televíziókat és videókat is. Óriási volt a kereslet ezek iránt, az üzlet már kicsinek bizonyult, ezért a hátsó raktárt is megnyitották a magyar vásárlók előtt. Az asszony szerint voltak olyan napok, amikor egy számlatömb nem is volt elég, annyian jöttek. A vásárlási láz lecsengésével aztán az „alkalmi” üzletek is bezártak, így az elromlott garanciális készülékekkel már hiába mentek vissza a magyarok, csak üres pajtákat találta a boltok helyén.

30 tonna kávé

a benzinkútról


A bevásárlási lázban égő magyarok rohamára jól emlékszik a nickelsdorfi Helmut Schreck is. A településen lévő benzinkutat üzemeltető férfi lapunknak elmondta: abban az időben előszeretettel vásárolták a magyarok a kávét is. A töltőállomáson is raklapokról árusították a kilós kiszerelésűt. Olyannyira slágercikk volt, hogy 1989 és 1991 között évente több mint 30 tonnát adtak el a kis benzinkúton.
A kilencvenes évek elején működő több mint harminc nickelsdorfi elektronikai üzlet közül ma már csupán kettő üzemel. Az egyik „talpon maradt” bolt eladója a Kisalföldnek elmondta: abban az időben külön foglalkoztattak egy embert, aki a tévékbe a magyar hangot „rakta be”.
– Akkoriban nem értékesítés, sokkal inkább árukiadás ment. A vásárlók többsége ki sem próbálta a termékeket, a raktárból felpakolták és már vitték is. A vámszabályok miatt sokan a fagyasztóládába rejtették a videót és a televíziót, majd az egészet fel a tetőcsomagtartóra – emlékezik vissza az eladó a tizenöt évvel ezelőtt történtekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak zárt ülésen voltak láthatók Szilvásy bizonyítékai

A kancelláriaminiszter szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy nem a rendőrség "tolta rá"… Tovább olvasom