Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Eltörölnék a napelemek termékdíját

Az iparági egyesület a napelemek termékdíjának eltörlését vagy csökkentését javasolja, a zöldombudsman a termékdíj visszavonását kezdeményezi.
A napelemek termékdíjának eltörlését vagy csökkentését javasolja a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP). A napelemekre a szakmával történő egyeztetés teljes hiányában kivetett termékdíj magas mértéke nem indokolható az egyesület szerint, amely a megújuló energiák terjedését ösztönző változtatásokat is javasol az adórendszerben.

Az EU elektronikus hulladék kezelési irányelve alapján a tagállamoknak gondoskodniuk kell a napelemek visszavételéről és ártalmatlanításáról azok - 25 év feletti - várható élettartama végén. Magyarország úgy ületette át az irányelvet a magyar jogrendbe, hogy környezetvédelmi termékdíj fejében központi újrahasznosítással vállalta a hulladékok ártalmatlanítását.

Az ezért előre fizetendő díj, amely Magyarországon 114 forint kilogrammonként, 5-7-szerese az európai gyakorlatban tapasztalt költségeknek, ami hátrányos megkülönböztetést jelent az amúgy is leszakadóban lévő magyar napelemes zöldáram termelésnek - írják.

A most kivetett termékdíj napelemenként 2100-2300 forint, ami a nagykereskedelmi árak 5 százalékos emelkedését jelenti. A lakossági végfelhasználóknak a termékdíj után a 27 százalékos áfát is meg kell fizetniük, ami egy átlagosnak mondható 3,5 kilowattpeak (kWp) méretű családi házas, 14 napelemet tartalmazó rendszer esetén mintegy 40 ezer forint többletkiadást jelent.

Az egyesület szerint nehéz helyzetbe kerültek azon támogatási forrásra pályázók és kiserőmű beruházók, vagy már a kivitelezésre leszerződött szakcégek is, akik tavaly elindított projektjeik során még nem számoltak a termékdíj költségével. Pályázatos projektek esetében 300-400 ezer forint, kiserőművi projekteknél akár 4 millió forint váratlan többletköltséget is okozhat az új termékdíj.

A termékdíj visszavonását kezdeményezi a zöldombudsmanSzabó Marcel hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény - preambulumában meghatározott - célja, hogy járuljon hozzá a környezetszennyezés megelőzéséhez, csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás ösztönzéséhez.

A január elsejétől hatályos, módosított törvény első melléklete alapján a napelemek és a szélerőművekben használt generátorok, valamint vezérlőegységek is termékdíjkötelesek, annak ellenére, hogy ezek az eszközök kiemelten hozzájárulnak a törvény deklarált céljainak teljesüléséhez - írta a jövő nemzedékek szószólója.

Hozzátette: a megújuló energiatermelés eszközeinek díjjal terhelése "nyilvánvalóan ellentétes" a Magyarország megújuló energiahasznosítási cselekvési tervébe foglalt célkitűzésekkel, valamint rontja a támogató és ösztönző intézkedések hatásosságát.

A napelemekre kivetett termékdíj visszavonását követelte korábban az LMP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, a PM, a Jobbik és a DK.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbították Simon Gábor házi őrizetét

Az indoklás szerint a bűncselekmények elkövetésének gyanúja és a szökés és elrejtőzés veszélye… Tovább olvasom