Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Eltérő álláspontok az almásfüzitői vörösiszap-tározó lefedése kapcsán

Az almásfüzitői tározó lefedését végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. szerint megfelelő technológiával és szabályszerű engedélyek birtokában dolgoznak, a Greenpeace környezetvédő szervezet ezt változatlanul vitatja - derült ki az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt elhangzott tájékoztatókból kedden Budapesten.
Jávor Benedek (LMP), a bizottság elnöke elmondta: a kolontári katasztrófa óta a nyilvánosság különös figyelemmel követi a vörösiszap-tározók helyzetét. A testület elnöke szerint az almásfüzitői tározó azért is kiemelkedően fontos, mert itt aktív tevékenység folyik és a létesítmény közvetlenül a Duna-parton található.

Az elmúlt hónapokban a Greenpeace magyarországi irodája olyan mérési eredményeket hozott nyilvánosságra, amelyek felvetették annak a gyanúját, hogy a tározó területéről szivároghatnak szennyező anyagok. Felmerült az is, hogy az ott folyó hulladékártalmatlanítási, komposztálási tevékenység mindenben megfelel-e a magyar és az uniós jogszabályoknak. Ezért kért tájékoztatást a parlament szakbizottsága az érintettektől - közölte Jávor Benedek.

Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója tájékoztatójában elmondta, jogelődjük 1986-ban kezdte meg a munkát Almásfüzitőn, hat tározót már lefedtek, most a hetediknél dolgoznak. Az igazgató korábban már elhangzott álláspontját megismételve kijelentette: az általuk alkalmazott technológia és az engedélyek is megfelelnek az uniós előírásoknak.

Farkas Béla szerint el kell különíteni a korábbi, a timföldgyártás miatti szennyezést cégük jelenlegi tevékenységétől, amelynek nincs káros hatása a környezetre, így a Dunára sem. Kitért arra is, a nyolcadik, neszmélyi vörösiszap-tározóban, amely nem a Tatai Környezetvédelmi Zrt. kezelésében van, még el sem kezdődött a rekultiváció.

Németh Zoltán, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója a bizottsági meghallgatáson ugyancsak azt közölte, mind az alkalmazott technológia, mind a kiadott engedélyek megfelelnek az előírásoknak.

A Greenpeace Magyarország Egyesület igazgatója, Szegfalvi Zsolt ezzel szemben arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a tározóban végzett tevékenység szabálytalan és környezetkárosító. A zöldszervezet egyebek mellett kifogásolja, hogy a lefedésre veszélyes anyagokat is használnak, s az engedély kiadásánál a hatóságok nem vettek figyelembe fontos előírásokat. A Greenpeace mérési adatai azt mutatják, hogy a veszélyes anyagokkal teli lerakó szivárog.

Az egyesület igazgatója közölte, a legfőbb ügyészhez, illetve az Európai Bizottsághoz fordultak az ügyben, beadványaikra várják a választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nem mond le Schmitt, tüntetni fog a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy mondjon le… Tovább olvasom