Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Eltemették Frenkl Róbert professzort

Végső nyugalomra helyezték Frenkl Róbert professzort, az orvostudomány doktorát a Farkasréti temetőben kedden.

A 76 éves korában elhunyt egyetemi tanártól, a magyar sportélet és az evangélikus egyház vezető személyiségétől több százan búcsúztak.

A gyászszertartáson a Semmelweis Egyetem nevében Tulassay Tivadar rektor, az egyetem egészségtudományi és sportorvosi tanszékének nevében Pavlik Gábor búcsúztatta Frenkl Róbertet.

Jákó Péter, az Országos Sportegészségügyi Intézet, Vincze Pál a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség nevében emlékezett meg a február 6-án elhunyt orvosprofesszorról, sportvezetőről.

A Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök és Donáth László evangélikus lelkész vezette búcsúztatáson felidézték Frenkl Róbertnek azt a prédikációját, amelyet halála előtt 47 nappal a békásmegyeri evangélikus gyülekezet előtt mondott el.

Frenkl Róbert Budapesten született 1934. május 24-én. A Budapesti Evangélikus Gimnáziumban érettségizett, majd 1958-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetemen (BOTE) szerzett diplomát.

Ezután a BOTE, majd jogutódja, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kórélettani intézetének munkatársa volt 1971-ig. Később a Testnevelési Főiskolán (TF) oktatott 2004-ig, amikor az intézmény professor emeritusa lett.

Ez idő alatt harminc éven át volt a TF egészségtudományi és sportorvosi tanszékének vezetője. 1989 és 1992 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója volt.

Frenkl Róbert 1957-től az OSC ügyvezető elnöke, 1991-től a Magyar Egyetemi Sportszövetség elnöke, 1981 és 2002 között a Magyar Sportorvos Társaság, 1996-tól 2009-ig a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke volt, több nemzetközi szervezet munkájában is részt vett.

A rendszerváltozás után egy évtizeden át tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének.

Frenkl Róbert 1963-tól 1987-ig volt a Deák téri evangélikus gyülekezet presbitere, jegyzője, másodfelügyelője, 1987 és 1989 köztt a déli egyházkerület felügyelője, 1989-tól 2006-ig a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, 1991 és 1997 között az országos zsinat világi alelnöke, 2004-től az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület elnöke volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiba Gábor: elkapkodott az egészségügyi miniszter rendelete

Végrehajthatatlan, értelmetlen és elkapkodott az egészségügyi miniszternek az ápolók tevékenységét… Tovább olvasom