Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Eltemették Alacskán a hősi halott hadnagyot

Katonai tiszteletadással, református gyászszertartás keretében végső nyugalomra helyezték Pappné Ábrahám Juditot, az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonát hétfőn a Borsod megyei Alacskán.

A posztumusz hadnagy temetésén jelen volt Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkari főnök, és több magas  rangú katonai vezető, valamint Simicskó István, a honvédelmi tárca  államtitkára és Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási  államtitkára is.   

Pappné Ábrahám Judit koporsóját szülőfalujában, Alacskán, a  kastélykert előtt ravatalozták fel, ahol öt évvel korábban az  esküvőjét tartották. A koporsót nemzetiszínű zászló borította. Férje  kérésére a tatai helyőrségi zenekar búcsúzott az elhunyttól, és a  díszszázad tisztelgett emléke előtt.   

Alacska, 2010. augusztus 30.Katonák tisztelegnek a ravatalnál. Katonai tiszteletadással, református gyászszertartás keretében végső nyugalomra helyezték Pappné Ábrahám Juditot, az Afganisztánban hősi
Alacska, 2010. augusztus 30.Katonák tisztelegnek a ravatalnál. Katonai tiszteletadással, református gyászszertartás keretében végső nyugalomra helyezték Pappné Ábrahám Juditot, az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonát szülőfalujában a Borsod megyei Alacskán. A posztumusz hadnagy temetésén jelen volt Hende Csabahonvédelmi miniszter, valamint a tárca és a honvédség több vezetője.MTI Fotó: Vajda János

Sándor Zsolt, a 25. Tatai Klapka György Lövészdandár parancsnoka  búcsúbeszédében azt mondta: Pappné Ábrahám Judit életével tett  tanúbizonyságot hősiességéről és rátermettségéről. A kiképzéseken  mindig kiválóan teljesített, olykor férfiakat megszégyenítő  helytállással. 

Külföldön többször teljesített katonai szolgálatot: 2006-ban  Macedóniában, egy év múlva pedig Koszovóban. Tavaly újabb kiképzésen  vett részt, ahol szintén a legjobbak között végzett - sorolta  érdemeit az ezredes, hozzátéve, hogy számos alkalommal kapott  jutalmat, kitüntetést.  

Alacska, 2010. augusztus 30.Hende Csaba (j4) Honvédelmi miniszter, Bende Tibor (j5) Vezérkarifőnök, Simicskó István (j6), a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Fodor Lajos (j7) Közigazgatási államti
 Alacska, 2010. augusztus 30.Hende Csaba (j4) Honvédelmi miniszter, Bende Tibor (j5) Vezérkarifőnök, Simicskó István (j6), a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Fodor Lajos (j7) Közigazgatási államtitkár, Kocsis Máté (b3) Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke a temetésen. Katonai tiszteletadással, református gyászszertartás keretében végső nyugalomra helyezték Pappné Ábrahám Juditot, az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonát szülőfalujában a Borsod megyei Alacskán. A posztumusz hadnagy temetésén jelen volt Hende Csabahonvédelmi miniszter, valamint a tárca és a honvédség több vezetője.MTI Fotó: Vajda János

A református gyászszertartást követően a koporsót az  Afganisztánból most hazatért bajtársak vitték át a mintegy 700  méterre lévő temetőbe, ahol díszsortűzzel búcsúztatták.  

A borsodi kis faluba - amely zsáktelepülés - szigorú  intézkedések mellett lehetett csak bejutni a temetés időpontjában. A  hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit búcsúztatásán több mint ezren  vettek részt; buszokkal érkeztek bajtársak, katonák, valamint a  helyi és környékbeli ismerősök, rokonok is elkísérték utolsó útjára  a posztumusz hadnagyot.
   
Az afganisztáni Baglán tartományban augusztus 23-án ért támadás  egy magyar katonai konvojt, melynek során Pappné Ábrahám Judit  meghalt, hárman pedig megsérültek.    

Pappné Ábrahám Judit az afganisztáni hadműveletekben részt  vállaló magyar honvédség harmadik áldozata. A két eddigi áldozat  tűzszerész volt.   
  

Korábban:

Hétfőn helyezik örök nyugalomra Pappné Ábrahám Judit hadnagyot szülőfalujában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskán.

A 32 éves katonanő egy hete vesztette életét Afganisztánban, amikor támadás ért egy magyar katonai konvojt.

Pappné Ábrahám Juditot a honvédség hősi halottjának tekinti. A katonanő hamvait tartalmazó koporsót vasárnap fogadták katonai tiszteletadás mellett Kecskeméten, az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Pappné Ábrahám Judittól református szertartás szerint vesznek végső búcsút Alacskán.

A Baglán tartományban a magyar katonai konvoj ellen elkövetett támadásban egy katona meghalt, hárman megsérültek.

Olvasóink írták

 • 10. buggyant 2010. augusztus 31. 18:42
  „Jaj istenem, nyugodjon már békében. Mit kel már ezt annyit ragozni? Érdekes, annyian meghalnak nap mint nap.
  Eltemették, most már új témát tessék keresni cikknek.”
 • 9. Esthajnal 2010. augusztus 31. 13:07
  „2. heló andris:D”
 • 8. fióka 2010. augusztus 31. 12:28
  „minden tiszteletem ellenére minek ekkora harcihő tisztában volt vele mit vállal és ennek mik a kockázatai a munkáját végezte.Egy vadászpilóta biztos nem fog attól tartani,hogy megmarja egy mérgeskígyó bevetés közben ennyi.Több országtól ott szolgáló katonák halálnak tömkeleg hal meg nap mint nap akkor ott is mindenkinek ekkora cécót csinálnak???Nem ez csak nálunk jellemző politikai fogás ha neagyisten 20 magyar katona halt volna meg lehet meg sem írták volna hanem azonnali hírzárlatot rendelnek el és a függöny mögött szépen levezényelnek mindent.”
 • 7. Spitfire 2010. augusztus 31. 07:15
  „parasztvakítás...”
 • 6. janika 2010. augusztus 31. 05:13
  „Egy "hősi halott" , de mennyi gyáva élő!No és kinek jobb?”
 • 5. Soleil 2010. augusztus 30. 19:27
  „Isten Veled Judit!”
 • 4. janika 2010. augusztus 30. 17:45
  „Szerintem Hendét kellene helyette kiküldeni Afganisztánba!”
 • 3. bazsu 2010. augusztus 30. 14:26
  „Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében ezt mondta .
  " A honvéd élete a szolgálat.
  Szolgálat a hazáért, ha kell mindhalálig. "
  A hazáért, Magyarnak- Magyarországért !
  Őszinte részvétem a családnak.”
 • 2. Lone_wolf.. 2010. augusztus 30. 10:35
  „Grat az okos hozzászóláshoz...”
 • 1. SchmeidlPéter 2010. augusztus 30. 09:13
  „Egyáltalán, mit keres magyar katona Afganisztánban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rippl-Rónai József munkásságát bemutató kiállítás nyílik Pécsen

A posztimpresszionizmus legkiemelkedőbb magyar képviselője, Rippl-Rónai József (1861-1927)… Tovább olvasom