Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Elszánt szépség: Dukai Regina

Dukai Reginának még három és fél évvel ezelőtt, „magánemberként" készítettem egy pályaorientációs grafológiai elemzést. Azóta ő lett az „Év arca", majd a „Coca-Cola-lány", és nemrégiben jelent meg szólóalbuma. Jelenlegi írása alapján beszélgettünk a kézírásában is nyomot hagyó változásokról.

– Részlet a három és fél évvel ezelőtt készült grafológiai elemzésből: „... Úgy tűnik, az éneklésben megtalálhatja az önérvényesítés, az önkifejezés lehetőségét, de adottságai, képességei ismeretében nem kéne megállnia ezen a szinten. Tovább kéne indulnia, tanulnia, bővíteni ismereteit és fejleszteni tudását, mivel ez a terület áll hozzá a legközelebb, így itt jól használhatja, érvényesítheti kimagasló ritmusérzékét, akarati motivációját, önkontrollját, önfegyelmét."

– Akkor elkezdtem Sík Olgánál tanulni Budapesten, jelenleg már nem járok hozzá, de most jelent meg a szólóalbumom „Szeress, vagy menj tovább" címmel. A probléma az, hogy a CD nem pont olyan, mint amilyennek én szerettem volna, s így nem igazán érzem magaménak. Szívem szerint olyan zenét adnék elő, ami én vagyok, nem pedig egy kitalált személy. Jobban szeretek dallamvilágban kicsit líraibb, mélyebb dalokat előadni, hiszen gyermekkorom óta fekete zenét hallgatok.

– Az előző íráshoz képest realitásérzéke „érzékenyebbé" vált, ítélőképessége erősödött. Szellemi nyitottsága nőtt a két kézírás közt eltelt időszakban. Fogékony, lényeglátó, ezáltal képes a lényeges és lényegtelen dolgok megkülönböztetésére. Kritikai és bírálóérzéke önmagával szemben is fejlett.

– Nagyon jól bírom kritizálni önmagamat. Édesanyám szerint gyakran túlzásba viszem, és olyan dolgokban sem vagyok elégedett a teljesítményemmel, amely nagyon jól sikerült, bár ő elég elfogult velem szemben.

– Szereti a saját megszokott tempójában végezni feladatait, így nem veszi jó néven, ha bármely tevékenységében más tempót várnak el tőle vagy sürgetik. Ilyen esetekben feszültté, ingerlékennyé válhat, mely a teljesítményére is kihathat. Tudatos kontrollal törekszik arra, hogy pontatlanságait elkerülje, így túlterheltség esetén ez megtorpanásokat okozhat. Nem szereti a váratlan eseményeket, ezért megpróbál előre tervezni. Gondolkodásbeli rugalmassága eredendően adott, de a váratlan helyzetekben „lemerevedik", ilyenkor makacs és nehezen meggyőzhető lehet. Felerősödött a túlbiztosító hozzáállás.

– Egyáltalán nem szeretem a váratlan eseményeket, kezdve attól, hogy valakivel eltervezek egy este kilenc órás mozit, és ő fél tízre ér oda. Hát ettől én szétrobbanok. A hirtelen változásokat nem bírom elviselni. Ha sürgetnek, „lemerevedek". Pont akkor blokkolok le, amikor mindenki azt várja, hogy gyorsan döntsek, válasszak. Ilyenkor szinte szellemképként robban fel előttem, hogy „Választani! Választani! Választani!" – mint a filmeken.

– A régebbi kézíráshoz képest, többször van védekező állásban, „szúrósabb" lett.

– Egy az egyben így van. Bizalmatlanabb lettem az emberekkel szemben. Nagyon sokat csalódtam azokban, akikről azt hittem, hogy a barátaim. Épp anyukám mondta, hogy nem engedem magamhoz az embereket, nem engedem, hogy segítsenek rajtam. Úgy érzem, a problémáimon csak én tudok változtatni, és próbálom elhárítani a segítő kezeket.

– Monotóniatűrése jó, nemcsak az egy feladatra való kitartás tekintetében, hanem magánéletében is, hiszen bizonyos fokú biztonságérzetet nyújthat számára. Ezzel szemben munkatevékenység során szereti a képességeit próbára tévő feladatokat is. Mindemellett ezen a területen is vannak változások, hiszen lelkesedései már nem olyan tartósak, nemcsak a felszínt, hanem a mélységeket is látja már.

– Eleinte nagyon lelkesedtem, terveztem, hogy milyen lesz az éneklés. Tudtam, hogy mit és hogyan szeretnék, de mivel ezek nem teljesültek, már nem lelkesedem, sőt, sokszor úgy érzem, hogy elegem van, és akár be is fejezném az egészet. Egy dolog tartja bennem a lelket, hogy a barátaimmal, a Black to Black együttessel fellépek a koncertjeiken, és élőben adhatok elő dalokat olyan emberekkel, akiket szeretek.

– Gazdag érzelemvilággal rendelkezik, érzelmekre való nyitottsági képessége megvan ugyan, de „énvédő" mechanizmusa gyakran lezárja azt. Érzelmeit nehezen mutatja ki, nem egykönnyen szabadul a régi sérelmektől.

– Azt hiszem, egyre jobban bezárkózom. A természetgyógyász barátunk szerint minden csakrám be van zárva, tolom el magam mellől az embereket, nem hagyom, hogy segítsenek. Nehezen tudok felengedni, ez tényleg nem jó.

– Régebben fontosabb volt számára a kiemelkedés, hogy észrevegyék. Most (feltehetően) észreveszik, mégis kisebb ez az igény. Nem azért, mert már megvalósult és így jól érzi magát („kielégült ez a vágya"), hanem itt már kissé a visszahúzódást érhetjük tetten. A kitörési vágy és a visszahúzódás ellentétes hajtóereje okozhat személyiségében feszültségeket. Kitörési vágya óvatosabb lett.

– Régebben nagyon fontos volt számomra a kiemelkedés, most viszont már gyakran zavar. Akkor érzem ennek a jó oldalát, amikor fellépésem van és megrohamoznak például a gyerekek. Ez jó érzés, mert imádok velük foglalkozni. Egyébként inkább otthon ülök vagy szűk baráti körben vagyok. Most is lent voltunk a Balatonon a barátnőimmel, az nekem egy felüdülés volt.

– Kitartása nagyon erős, de csak a saját akaratából vállalt, számára érdekes és motiváló feladatoknál, egyébként közönyös lehet. Sikerorientált beállítottsága ellenére kudarckerülő magatartás jellemzi. Sikerorientáltságának mértéke csökkent.

– Nem szeretem az erőltetett dolgokat. Mihelyt nekem azt mondják, hogy „nem", akkor én azt mondom, hogy „igen". Ez bármire vonatkozik; attól kezdve, hogy „ne nyúlj hozzá", vagy rá van írva valamire, hogy nem szabad, én abban a pillanatban meg szeretném fogni. Nehezen viselem, ha valamit tiltanak nekem vagy valamit erőltetnek, mert az már kényszer. Például a zenetanulásnál is a „le kell játszani", „meg kell tanulni" nagyon visszafogott. Miután abbahagytam a tanulást, sokkal többet zongoráztam otthon.

– A személyiségben jelen lévő motivációs tényezők közül a legerősebb az önmegvalósítás igénye, mely számottevő lehet a munkatevékenység motivációjában, továbbá az anyagi javadalmazás hajtóereje, de a jutalomszükséglet terén fontos számára a pozitív megerősítés is.

– Az önmegvalósítás valóban fontos nekem, de csak ha a saját akaratomat és elképzelésemet valósíthatom meg. Az anyagi motiváció pedig valóban lényeges tényező.

– A szereplési vágy, a magamutogatás motivációja jelenleg végzett tevékenységeihez képest az átlagosnál alacsonyabb mértékben van jelen.

– Kívülálló szemmel mindenki azt hiszi, hogy nekem ez nagyon fontos. Sokan azt mondják, ahogy felemelt fejjel végigmegyek az utcán, hogy nagyképű vagyok. Ez azért van, mert bárhol megyek, én rá sem merek nézni az emberekre. Általában babrálom az ujjaimat vagy telefonálok, hogy ne is kelljen a külső behatásokat éreznem.

– Önállóságra való törekvés tapasztalható (önállóbb lett a két elemzés között eltelt idő alatt), de kell neki a biztos háttér, a támasz.

– Lassan három éve egyedül lakom Budapesten, szeretnék mindent önállóan lerendezni, és nehezen viselem, hogy bárki is beleszóljon. Anyuék szívesen terelgetnének, de ez egyrészt nem mindig tetszik, másrészt, ha nem lennének, akkor nem bírnám nélkülük, úgyhogy nekem „a támaszt" mindenképpen ők jelentik.

A grafológiai elemzést készítette:
Soóky Andrea
S. K. Grafológiai és Írásszakértői Iroda
Oktatási Központ – www.sooky.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medencék otthonra – az átlagostól az egyediig

Egyre gyakrabban látni magánházaknál kialakított úszómedencét. Bár a nyár lassan véget ér, a jövőre… Tovább olvasom