Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Elszámoltatási kormánybiztost nevezett ki a kormány

Az elszámoltatásért felelős, azt koordináló kormánybiztost nevezett ki Papcsák Ferenc személyében a kormány háromnapos rendkívüli ülésének második napján.

Szijjártó Péter - aki az új kormánybiztossal közösen tartott sajtótájékoztatót - elmondta: Papcsák Ferencnek az lesz a feladata, hogy az elszámoltatást koordinálja, valamint a közpénzek jövőbeni tiszta, jogszerű, takarékos felhasználásáért jogszabályokra, törvényekre tegyen javaslatot a kormánynak.

Feladata lesz továbbá, hogy megnevezze azokat a felelősöket, akik az állam részéről korábban részt vettek olyan gazdasági döntésekben, amelyek egyértelműen károsak voltak az országnak és az adófizetőknek, és megtegye azokat a jogi lépéseket, amelyek következményeként a felelősöknek a törvény előtt kell majd számot adni tetteikről.

"Az elszámoltatás egyértelmű, logikus és jogos elvárás a magyar emberek részéről, s ennek a jogos elvárásnak a nemzeti ügyek kormánya meg kíván felelni. Elszámoltatás nélkül ugyanis tiszta lapot nyitni, új korszakot kezdeni nem lehet, a demokratikus normák helyreállítása nem történhet meg az elszámoltatás teljes körű véghezvitele nélkül" - hangsúlyozta Szijártó Péter.

A miniszterelnök szóvivője kifejtette: a nyolcéves szocialista kormányzás alatt a Fidesz többször felhívta a figyelmet visszaélésekre, amelyekről több esetben már bebizonyosodott, illetve nehezen kizárható, hogy kormányzati döntések középpontjába magánérdekek kerültek, magánérdekek mentén hoztak meg bizonyos kormányzati döntéseket. Mint mondta, az emberek joggal várják a felelősök felderítését, a számonkérést, s azt, hogy az elszámoltatás teljes körűen, alkotmányosan és a demokratikus normáknak megfelelően történjen.

Papcsák Ferenc - aki 2005-ben részt vett "az Apró-Gyurcsány érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkait" vizsgáló parlamenti bizottság munkájában is - elmondta, a kormányülésen több olyan ügyet is érintettek, amelyek jelentősen sértették az ország érdekeit. Ezeket közül megvizsgálják az úgynevezett off-shore ügyeket, többi között a Wallis csoport, a Dataplex, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és a Magyar Nemzeti Bank elnökének ügyét. Vizsgálják a Malév privatizációját, s azt, hogy mire költötték el annak 460 milliárd forintos bevételét, továbbá tisztázni kívánják "a közérdekű adatokkal összefüggő meghamisítással," kapcsolatos, a 2006. évi államháztartási adatok eltitkolásának ügyet is, amelyben már korábban feljelentették Gyurcsány Ferencet és Veress János korábbi pénzügyminisztert. Áttekintik a minisztériumokban az átadás-átvétellel kapcsolatban tisztázásra váró kérdéseket is.

A kormány hétfőn Lovasberényben folytatja a munkáját. A háromnapos rendkívüli ülésen az árvízhelyzetet, az elszámoltatás kérdését, valamint a gazdasági akcióterv kidolgozását és elfogadását vitatta, illetve vitatja meg a kabinet.

Papcsák Ferenc 2002-től a Fidesz országgyűlési képviselője, tagja az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak, valamint a gazdasági és informatikai bizottságnak. 2006 őszétől tagja a fővárosi önkormányzat közgyűlésének, valamint alelnöke a pénzügyi és közbeszerzési bizottságnak. A Fidesz számvizsgáló bizottságának tagja, a parlamenti frakció szakértője. Az Országgyűlés honlapján olvasható életrajza szerint 1993-ban szerzett jogi diplomát. Több gazdasági társaságban vállalt vezető szerepet, ügyvédi irodája gazdasági joggal, jogi tanácsadással foglalkozik.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Eva- 2010. június 08. 07:09
  „Csányi fia az összes OTP részvényét eladta.”
 • 26. Reális 2010. június 07. 13:25
  „Én szeretném köszönetemet kifejezni Kósa Úrnak,mert nagyon jól váltották az eurót a hétvégén,sorok kígyóztak a pénzváltók előtt!Sok ember jutott így plusz pénzhez!”
 • 25. Tavaszanyó 2010. június 07. 10:58
  „Igazad van AHA. Én úgy gondolom, hogy a tisztelt honatyák munkavégézésének a helye az országház, függetlenül attól, hogy melyik párt van éppen hatalmon. Főleg olyan időszakban amikor államcsődöt jelentenek és ezzel több becsületesen dolgozó ember minden napjait keserítik meg, talán ők is spórolhatnának egy kicsit, de tudom, hogy ez csak "álom-áolom édes álom...."”
 • 24. janika 2010. június 07. 10:40
  „Érdekes senki nem követeli, hogy szüntessék meg azt a törvényt, hogy a Tábla és a Legfelsőbb Bírósághoz csak ügyvéd fordulhat jogorvoslatért !Egyébként az adófizető állampolgár ki van rúgva az igazságszolgáltatásból!”
 • 23. mais 2010. június 07. 10:35
  „Hát ez lenne a elszámoltatás !? A nagykutyák még mindig szabadlábon vannak ...”
 • 22. Fürgeszarvas 2010. június 07. 10:32
  „El kellene dönteni,hogy demokrácia vagy pedig diktatúra van ! Ha demokrácia , akkor ott a (majdnem független)ügyészség és bíróság , akik vizsgálódhatnak,ha pedig diktatúra köszönt ránk újra ,akkor pedig ez történik , egy bizonyítottan 2002-es választási megvesztegetőnek ( 2000 Ft a cigány szavazatokért) a vizsgálóbizottsága vizsgálódik ! Pótcselekvés az egész , azért , hogy elterelje a figyelmet az alkalmatlanságukról,amit az elmúlt héten már sikeresen bebizonyítottak ( Kósa - Szíjjártó),és arról,hogy még mindig nincs gazdasági programjuk ! Jól írta az egyik hozzászóló : parasztvakítás !”
 • 21. Orfeusz 2010. június 07. 10:26
  „Helyes. Határozott lépéseket kell tenni a rendteremtés érdekében, a politikai tolvajok kiszűrésére. Mintha lelassult volna a veuzetői posztok "nagytakarítása", a minsiztériumi szoclib embereket az állami vállalatokba mentik át az elvtársak. Figyelem!!!!!!!!!!!”
 • 20. lacuslaszlo 2010. június 07. 10:24
  „KECSKÉRE KÁPOSZTÁT ??? nahát”
 • 19. Eva- 2010. június 07. 10:08
  „Ez sem semmi!

  www.mr1-kossuth.hu/hirek/tolgyessy-a-penzpiac-nemet-mondott-az-uj-kormanynak.html
  A könnyű gazdasági megoldás logikája

  A Fidesz az elmúlt nyolc esztendőben minden megszorító lépést hevesen ellenzett. Orbán Viktor nem kis részben a régi reformközgazdász látásmód teljes tagadásával, és új, növekedésközpontú közgazdasági doktrína meghirdetésével nyerte meg a választásokat. Kétharmados diadala után sem őszödi beszédére készült, hanem arra, hogy egyetlen csapással átvágja a reformok és megszorítások a nagy olajválság óta megoldatlan gordiuszi csomóját. A Fidesz valahogy úgy képzelhette, hogy a hátra maradt ,,csontvázakra" hivatkozva 2010-ben felszaladna az államháztartási hiány 6-7 százalékra, majd évenként fél-egy százalékkal csökkentve csak a ciklus vége felé esne 3 százalék alá. Így már az indulásnál nyerne magának legalább egy ötszáz-hatszázmilliárd forintos mozgásteret. Ezt a lehetőséget kívánta tovább bővíteni a gyors jegybanki kamatcsökkentéssel. Mindezekkel azonban szükségképpen kitolta volna az euró bevezetését, és számolnia kellett a forint gyengülésével is. Ám ennek a választókra veszélyes hatásait a külföldi fizetőeszközökben jegyzett lakossági adósságok forintadóssággá való átváltásával remélte enyhíteni. Ebben a logikában a hitelből indított adócsökkentés kiszélesítését később már a remélt növekedés finanszírozná, és - ami egy politikus számára a legfontosabb -, nem lenne szükség újabb megszorításokra, az emberek életét felforgató reformkísérletekre, hanem lassabb, biztonságos változás következne. Az ország lényegében a saját hajánál fogva emelkedne ki régi bajaiból.

  A pénzpiacok válasza: így biztosan nem lehet

  Megannyi célozgatás után a debreceni polgármester nyilatkozata is a hétvégi ,,csontvázjelentés" állításaira készítette volna fel a közvéleményt. Csakhogy hamar kiderült: a Fidesz a világot nem terelgetheti úgy, ahogy idehaza ellenfeleit szokta. Az EU vezető tisztségviselőinek figyelmeztetései ellenére a kormány régebbi kommunikációs tervei szerint haladt előre. Ám a miniszterelnök szóvivőjének megszólalása után a világ pénzpiacai már egyértelművé tették: nincs tovább. Magyarország hitelezői nem finanszírozzák az új gazdaságpolitikát. A kormány, találkozva a valósággal, ezután már nem tehetett mást, mint bejelentette: tartja magát a Bajnai-kabinet hiányadatához. Ezzel valószínűleg megállította a forint és a hazai tőzsde zuhanását. Ám átgondolatlan kísérletével nem tágította, inkább tovább szűkítette a maga mozgásterét”
 • 18. mindigatutit 2010. június 07. 09:55
  „nekem ne gyere ezekkel a felmentte szöveggel,mert Te tudod a legjobban ,hogy Mo-n az igazság és a jog nem jár kézenfogva”
 • 17. AHA 2010. június 07. 09:42
  „mindigatutit 2010.06.07. 09:34
  Csak nem folytattad,így megteszem.
  Ez is a Keller-geller része volt,ugyanis 2005-ben felmentették a vád alól.
  Ja,és nem poltpéter volt!”
 • 16. mindigatutit 2010. június 07. 09:34
  „ez fog elszámoltatni??legalább a látszatra adjanak!
  ""A fideszes képviselő ellen magánokirat-hamisítás vétsége miatt indult büntetőeljárás, mert a gyanú szerint Papcsák ügyvédi irodája az Orbán kormány informatikai államtitkárságától 240 millió forint értékben jogi tanácsadásért és jogszabály-előkészítésért megbízást kapott, ám az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) felé benyújtott, teljesítést igazoló jegyzőkönyvekben valótlanul olyan ügyvédek és ügyvédjelöltek munkavégzését is feltüntette, akik munkát nem végeztek"”
 • 15. AHA 2010. június 07. 08:28
  „Tavaszanyó
  Igazad van.De hány Balatonőszödöt is kifizettünk már?
  Én arra is sajnáltam minden egyes forintot.”
 • 14. kisem 2010. június 07. 08:14
  „ad. #11.)
  Ha visszagondol valaki a megálmodott győri, minimum négyezer férőhelyes multifunkcionális csarnok beruházásának azonnali teendőkkel való kezdésére, akkor kiderülne számára, hogy a tervezett helyen több olyan magántulajdonban lévő ingatlan volt, amelyeket megvásárolva kívántak bérbe adni a fejlesztőnek.
  Az nagy valószínűséggel igaz, hogy a megvalósíthatósággal kapcsolatban szinte semmit nem tisztáztak előzetesen, de a jelzett ingatlanok már hosszabb ideje lakatlanok, mindjobban elhanyagoltak.
  Hogy mibe kerültek, s mi a szándék velük? Ki tudja. Mindenesetre a Gazdasági Bizottság vezetőjének előterjesztését megszavazták, és annak alapján -feleslegesen- léptek. Vagy ez nem számít?”
 • 13. Tavaszanyó 2010. június 07. 08:09
  „Miért is kell Lovasberénybe utazni? Nincs parlament, országház ahol elég hely van a tanácskozásra. A honatyák 3 napos wellnes üdülését miért a mi adónkból kell finaszírozni. Ha legközelebb a főnököm beszélni akar velem és a kollégáimmal, javasoljuk, hogy egy wellnes szállóba tegye.”
 • 12. AHA 2010. június 07. 08:04
  „megmindiggyöri
  Igazad van.Attól függetlenül mondom ezt,hogy erősen jobbos vagyok.Azt nem tudjuk,hogy igaza volt vagy nem,a pofáját nem szabadott volna járatni.
  ...és Orbán ezzel a húzással egy kicsit fényezhetné magát.Attól tartok ez nem fog megtörténni.
  Az elszámoltatást meg nagyon várjuk.Legalábbis a jobbra szavazók.
  A komcsiknak is volt rá nyolc kerek évük,hogy ezt a Fidesszel szemben megtegyék.”
 • 11. kisem 2010. június 07. 08:02
  „ad. #10.)
  Mit ahogy AHA koma, mondjuk a Kósa - Szijjártó szövegelés kapcsán. Minden másról papolt, csak arról nem.”
 • 10. megmindiggyöri 2010. június 07. 07:57
  „Ha egy kis gerinc lenne a kormányban, akkor Szijjártóval kezdené. Ha nem is elszámoltatás, de a leváltás járna neki. Vagy most akkor ő a múlt héten nem hazudott???”
 • 9. buggyant 2010. június 07. 07:37
  „8. Igaz, de ez nem menti fel a politikusokat akiknek példával kellene előttünk járni.
  Egymást mentik fel...”
 • 8. Eva- 2010. június 07. 06:44
  „7-hez

  meg az ország is :))
  //ugyanis a hétköznapi jogszabály nem követés is beletartozik

  E témán keresztül látható igazán, hogy Kádár népe vagyunk még mindig//”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 százalékos szja - a kormány mérlegelendőnek tartja

A kormány "a mérlegelendő lehetőségek között" fontolgatja az egykulcsos, 16 százalék körüli… Tovább olvasom