Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Elszállították a Károlyi-szobrot a Kossuth térről

Az alkotást egy műhelybe vitték, ahol restaurálják, majd ezt követően Siófokon állítják fel.
Elszállították csütörtök kora reggel a Károlyi-szobrot a budapesti Kossuth Lajos térről - közölte Wachsler Tamás, a Steindl Imre program vezetője az MTI-vel.

A programvezető elmondta: a szobrot a tér felújítása miatt esedékes régészeti munkák megkezdése miatt kellett elszállítani. Az alkotást egy műhelybe vitték, ahol restaurálják, majd ezt követően Siófokon állítják fel.

Wachsler Tamás az MTI érdeklődésére elmondta azt is, hogy csak április közepe után lesz világos, kerül-e valamilyen alkotás a szobor helyére.
Az MTI helyszíni tudósítója azt tapasztalta, hogy már a szobor felett lévő ívet bontják a munkások.

Elszállították a Károlyi-szobrot a budapesti Kossuth térről

Az MSZP aktivistái, akik őrséget vállaltak a szobor mellett, most is a helyszínen vannak. Egyikük, Patek Gábor kispesti helyi képviselő közölte: demonstrálni fognak, hogy tiltakozzanak a szobor elbontása ellen.

Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően. A siófoki képviselő-testület február 23-án már elvi döntést hozott a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még határoznia kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.

Az emlékművet csak a siófoki döntés után lehet a városba szállítani. Emellett a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést is kötnie kell, amely a térítésmentes átadást tartalmazza.

Siófok polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta: a Balaton-parti város testülete az egyetlen jobbikos képviselő kivételével, egységesen szavazta meg a Károlyi-szobor befogadásáról szóló elvi nyilatkozatot.

A fővárosi MSZP szerint Károlyi Mihály volt miniszterelnök szobrát el lehet vinni a Kossuth térről, de szellemiségét, a demokráciát nem.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke csütörtökön délelőtt, a Parlamentnél tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az eljárásnak nemcsak politikai és erkölcsi, hanem jogi tartalma is van. Az V. kerületi jegyző bontási engedélye nem tartalmaz jogorvoslati lehetőséget, és előírja, hogy este 6 és reggel 7 óra között tilos építési munkát végezni. A szobor azonban este hatkor még állt, reggel fél nyolckor viszont már nem - mondta a politikus.

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője azt hangsúlyozta, hogy "akár tetszik Orbán Viktornak (...), akár nem", három év múlva a szobor újra a Kossuth téren fog állni. A hatalom "gőgje" arra volt képes, hogy az éjszaka leple alatt vigyék el a szobrot - mondta.
Hozzátette: a történelmi múlt meghamisítása indult el a Kossuth tér átépítésével, és ez a múlt "Gömbös Gyulákat és Szálasikat" idéz a magyar nemzet fejlődéséért sokat dolgozó emberekével szemben.

A Károlyi-szobrot csütörtök hajnalban szállították el a Kossuth térről felújítása miatt.

Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően. A siófoki képviselő-testület február 23-án már elvi döntést hozott a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még határoznia kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.

Befogadná Károlyi Mihály szobrát a főváros XIII. kerülete

A közlemény szerint Tóth József, a kerület szocialista polgármestere levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, hogy a főváros adja át a XIII. kerületnek Magyarország első köztársasági elnökének szobrát.

A városrész vezetője jelezte: az alkotásnak méltó helye lenne a kerületben.
A Károlyi-szobrot csütörtök hajnalban szállították el a Kossuth tér felújítása miatt, az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte.

A szobrot Siófok is befogadná, erről a város képviselő-testülete február 23-án már elvi döntést hozott, az elhelyezéséről azonban még határoznia kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén megadta a tulajdonosi hozzájárulást az emlékmű ideiglenes elbontásához, majd az érvényes engedélyek birtokában a Siófokon történő felállításához. A határozat szerint a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést kell kötnie a térítésmentes átadásról.

Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A szobor a fővárosi önkormányzat tulajdona, a vagyonnyilvántartás szerint az értéke 22,6 millió forint.

Olvasóink írták

  • 1. Eva- 2012. március 29. 14:27
    „http://www.demokratikuskoalicio.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/dkhirek/2057-gyurcsany-a-karolyi-szobor-barhova-viszik-zarandokhely-lesz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önként megy, vagy a népharag mondatja le: Így látják a pártok a Schmitt-jelentést

Az MSZP szerint Schmitt Pálnak le kell mondania, a Jobbik úgy véli nem a Fidesz, hanem a népharag… Tovább olvasom