Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Elrabolt fiatalembert szabadított ki a TEK

Egy Thaiföldön elrabolt magyar fiatalembert szabadított ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI); a sikeres akcióról a két szervezet vezetője sajtótájékoztatón számolt be szerdán a Belügyminisztériumban.

Hajdu János, a TEK főigazgatója azt közölte, hogy véráldozat és pénzfizetés nélkül, egy hét alatt sikerült kiszabadítani a Thaiföldön tanuló magyar fiatalembert, akit a napokban hoznak haza. Mint fogalmazott, "bravúros tárgyalástechnikának" köszönhetően sikerült az akció, amelyben - a TEK több specialistája, túsztárgyalója, műveleti irányítója, pszichológusa vett részt Thaiföldön.

A dandártábornok a korábbi szudáni akcióhoz hasonlította a mostani műveletet; akkor ugyancsak véráldozat és váltságdíj kifizetése nélkül sikerült az akció. (A tavaly októberben elrabolt Papp István ENSZ-alkalmazottat idén januárban hozták haza.)

Csizner Zoltán ezredes, a NNI igazgatója elmondta, hogy a thaiföldi emberrablás május 31-én történt, s a bűnözők még aznap jelentkeztek a Budapesten tartózkodó szülőknél. Az ismeretlenek százezer euró váltságdíjat követeltek, a családot azzal fenyegették, hogy bántalmazzák, megcsonkítják a fiatalembert, ha rendőrséghez fordulnak, vagy nem fizetnek.

A szülők - akiknek kiutazásához az emberrablók ragaszkodtak - azonnal a rendőrség segítségét kérték. Az NNI kapcsolatba lépett a thai hatóságokkal, az akciót az FBI bangkoki ügynöke is segítette.

Hajdu János a fiatalember fogva tartásának és kiszabadításának részleteiről nem beszélt, csak annyit árult el, hogy az emberrablók a tárgyalások után végül "otthagyták", elengedték. Mint fogalmazott, a tárgyalások során olyan nyomás alá helyezték az emberrablókat, hogy nem volt más választásuk, mint elengedni a túszt.

Csizner Zoltán újságírói kérdésekre adott válaszaiból kiderült, hogy a telefonos tárgyalások, a "kommunikáció" túlnyomórészt magyarul zajlott, ezért azt feltételezik, hogy az elkövetőknek van magyar kapcsolata.

Utalt arra is, hogy Thaiföld a "sajátos jogi környezet miatt" a magyar bűnelkövetők, különösen a körözés alatt álló bűnözők kedvenc területe. Jelezte továbbá: sikerült felderíteniük azt is, hogy a sértett "életterében, kapcsolati rendszerében" nagyon sok olyan személy van, akit Magyarországon bűncselekmények miatt köröznek.

Ezzel összefüggésben arra a felvetésre, hogy az elrabolt fiatalember volt-e korábban büntetve, Csizner Zoltán azt mondta: ilyen adat nem merült fel, ám erről egyébként sem beszélhetnének, mivel ez személyes adatnak minősül.

Közölte azt is, sem a fiatalemberről, sem pedig a családjáról - védelmük érdekében - semmilyen információt nem adhatnak ki.

Olvasóink írták

 • 6. gjozsi88 2011. június 17. 16:51
  „2-re!
  a gond, hogy a titkos akciókkal késöbb sem kérkedik senki, ugyanis nemzetközi botrányt eredményez!
  A titkos akció az ami titkos.....nem csak a végrehajtás pillanatában, egyébbként a nemzetközi szerződések megszegéséért szankciók lennének!
  Vagy olyan hülyék lennénk, hogy feljelentjük saját magunkat egy sajtótájékoztatóval????”
 • 5. janika 2011. június 17. 14:01
  „3. knifemaster 2011.06.16. 05:43

  Mellesleg, Taiföldön mit tanítanak? = Újságírást íróasztal mellől!”
 • 4. janika 2011. június 16. 09:09
  „Persze moderálni sokkal könnyebb, mint a valóságot írni, tárni az olvasók elé.”
 • 3. knifemaster 2011. június 16. 05:43
  „Mellesleg, Taiföldön mit tanítanak?”
 • 2. Lone_wolf.. 2011. június 15. 23:27
  „1. gjozsi88 2011.06.15. 18:10
  A titkos akciók lényege hogy nem kérdezik meg a szóban forgó országot arról hogy vihetnek e fegyvert , nem kérnek engedélyt stb. és letojják az egyezményeket is.Ezért hívják titkos akciónak.Megteszik amit kell , csak a cél számít,bármi és bárki más lényegtelen.
  Esetünkben persze ez nincs így,a tek meg atöbbi egy vicc.A magyar hadsereg,rendőrség,nni bármiféle harci tapasztalat nélkül az utóbbi 60évben komolytalan.Biztos fizettek mivel fegyvert nem mertek használni.Vagy annyit dumáltak hogy a túszejtők inkább lemenekültek :)))) Ebben az esetben ott volt sz..gyártó petike is :))))))
  Persze úgy tálalják mintha ungarniserambók szabadították volna ki. Vicc.”
 • 1. gjozsi88 2011. június 15. 18:10
  „Aki ismeri a nemzetközi jogot, az tudhatja, hogy ahogy Papp István esetében, úgy most is legfeljebb légiutaskisérőként vehettek részt az akcióban, ahogy az egyiptomi kimenekítések során is láthattuk a külügyminisztérium képviselő kisérték őket ahhoz a repülőhöz, melyet kisértek a terror elhárítók!
  Azaz nem léphettek az idegen ország földjére....főként fegyverben nem!
  Azaz minden erővel kommunikálni kell, hogy szükség van ezekre a 10 milliárdokba kerülő orbánhuszárokra.......ezt tájékozatlan hűbéreseiknek dicshimnuszt zengve be is mesélik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok éjszakája - Édes latin hangulat Nyíregyházán

A marcipánról és a nőről szóló új időszaki kiállítással, éjszakai fürdőzéssel, latin zenével és… Tovább olvasom