Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Előzze meg az influenzát!

Leghatékonyabban védőoltások alkalmazásával védekezhetünk a vírusfertőzés ellen.
Az ősz a légúti fertőzések szezonja. Különböző vírusok, baktériumok okoznak felső légúti megbetegedéseket. Gyakori a nátha, köhögés lázzal vagy anélkül. Ezek a betegségek cseppfertőzéssel terjednek, aminek kedvez a „zárt ablakok időszaka", a zsúfoltság. Sokszor mondjuk azt: megfáztam. Ebben a változékony időben mindig lehet találni olyan időszakot a betegség előtt, amikor fázott, megfázott az ember. Lehet szerepe a hidegnek a nyálkahártyák helyi ellenálló képességének csökkenésében, de a betegség igazi oka a kórokozó jelenléte. Mivel többféle kórokozó van, és egy-egy kórokozó után nem alakul ki tartós védettség, így az ember élete során többször (akár minden szezonban) lehet náthás.

Mi az influenza?

Oltás az influenza ellen: mikor kell kapni?

Az oltóanyag elölt vírust vagy annak egy részét tartalmazza. Bármikor, még influenzajárvány idején is lehet oltást adni, de azzal számolni kell, hogy kb. 10–14 nap szükséges a védettség kialakulásához. Egy járvány idején adott oltás már nem biztos, hogy ki tudja védeni a megbetegedést. Mivel Magyarországon az influenzajárvány december és március között bármikor kezdődhet, a legcélszerűbb novemberben kérni az oltást. Minden évben ismételni kell, mert az oltóanyag szezonra készül és a várhatóan cirkuláló vírustörzset tartalmazza.
Az influenza vírus (A, B, C) által okozott betegség. 1–3 napos lappangási idő után hirtelen kezdettel jelentkeznek a tünetek: magas láz, izom- és torokfájdalom, köhögés. Szövődménymentes esetben a panaszok átlagosan 4–7 nap alatt elmúlnak. Szövődményként leggyakrabban baktériumok által okozott másodlagos fertőzések fordulnak elő. Az influenza klinikai diagnózis! Arra nincs lehetőség, hogy minden betegnél vírusvizsgálatot végezzünk, csak a klinikai tünetekre támaszkodhatunk. Tudnunk kell azt, hogy pontosan ilyen tüneteket más kórokozók is kiválthatnak. Az influenza helyi és világjárványokat egyaránt okozhat. Nagy járványok akkor keletkeznek, ha a vírus szerkezete jelentősen megváltozik. A változékonyság elsősorban az influenza A vírusra jellemző.

Hogyan lehet megelőzni?

Leghatékonyabban védőoltások alkalmazásával, amely védelmet biztosít az egyén számára. Ahhoz, hogy érezhetően járványmegelőző szerepe legyen, a lakosság legalább 80%-ának oltottnak kellene lennie.
Ki kérhet influenza elleni védőoltást térítésmentesen?
Krónikus szív-, keringési, tüdő-, vese-, anyagcsere-betegségben szenvedők, csökkent immunitással rendelkezők, a szociális és egészségügyi intézményekben tartósan ápolt bármely korú betegek, a tartósan szalicilátkezelésben részesülő gyermekek és serdülők, és a 60 éven felüliek. Többnyire ők azok, akiknél az influenza gyakrabban jár szövődménnyel, illetve alapbetegségük súlyosbodhat. A térítésmentes oltóanyag a háziorvosnál rendelkezésre áll. Mivel a szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók megbetegedésük esetén másokat veszélyeztethetnek, számukra is térítésmentesen biztosított az oltóanyag.

Kinek javasolt még a védőoltás?

Aki foglalkozása révén sok emberrel találkozik, így nagyobb esélye van a fertőzésre. Bárkinek, aki szeretné elkerülni az influenzamegbetegedést. Ezekben az esetekben az oltóanyag térítésköteles, a háziorvos írja fel receptre.

Milyen mellékhatások lehetnek?

Helyi reakcióként az oltás helyén duzzanat, bőrpír jelentkezhet. Általános reakciók (pl. rossz közérzet, láz) ritkán fordulnak elő. 
Az oltással kapcsolatban bármilyen kérdéssel forduljon háziorvosához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javult a megyében a kereskedelem

Élelmiszer-csomagolási kultúránk – bár nagyot léptünk előre – még nem érte el a nyugat-európai színvonalat. Általában azonban nincs különös gond az üzletláncoknál a kereskedelmi és értékesítési körülményekkel. Huszonnyolc kiskereskedelmi egységben és négy nagykereskedelmi cégnél fejezte be a napokban a vizsgálatot a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség. Tovább olvasom